Michaela Bratková: Komunitní web Městské knihovny v Praze a jeho využití ve školní výuce

čtvrtek 3. prosince 2009 ·

Komunitní  web k4u (Knihovna4u) je v České republice zcela výjimečným počinem. Jedná se primárně o web pro mládež, kde je možné diskutovat, jak jinak, o knížkách, ale i o hudbě, filmech, informačních technologiích a dalších tématech, která jsou pro teenagery, a nejen pro ně, zajímavá. Zkrátka k4u má pro každého něco. Pro studenty představuje zábavu, pro učitele zase užitečnou pomůcku, kterou mohou uplatnit při hodinách češtiny, případně i občanské nauky/základů společenských věd.


Každý  uživatel, který se na webu zaregistruje, si může vytvořit vlastní profil a stát se tak aktivním členem stále se rozšiřující „komunity“. Může se podělit o svoje vlastní  díla, přidávat fotografie, videa, anotace ke knihám, a především své názory a poznatky. Může si také založit vlastní skupinu podle svých zájmů a spravovat ji. Existuje zde např. skupina Městská knihovna v Praze, kde je, kromě jiného, diskuse s názvem Help! Hledám knihu a neznám název! Pomůžete mi? V této diskusi je možné nechat si poradit s knihou, s jejímž hledáním si nevíme rady…

I takhle může vypadat takové detektivní pátrání po knize:

Eva Š.: Znáte to, jako malí jste četli knihu, byla taková větší, červená, o holčičce... a teď ji prostě nutně potřebujete... A ne a ne si vzpomenout, jak se jmenovala, nebo snad dokonce kdo ji napsal. Zkuste své štěstí tady a zeptejte se knihovníků, jsme tu pro vás Your browser may not support display of this image.

Mefista: Tak já se zeptám, ale moc indicií si nepamatuju :o( Příběh byl ze starého Říma a bylo to trochu jako detektivka. Nějakej relativně bohatej Říman řešil čachry machry a měl s sebou černošskýho otroka (myslím). Myslela jsem, že se to jmenuje jednoduše Řím, ale nic s tím názvem jsem nenašla :o( A taky myslím, že to napsal chlap :o) A teď jsem zvědavá, co mi najdete, milí knihovníčci :o)

Hermína: Nemohl by to být Gordianus Hledač od Stevena Saylora?Římská krev, Římská msta, Mlhavá věštba....

Mefista: Jeee, myslím, že to je ta Římská krev - něco mi to říká. Teda, klaním se až k zemi!!! A děkuju!!!

Uživatelé  se vlastně zcela nenásilnou a zábavnou formou vzdělávají v mnoha oblastech, učí se diskutovat a vyjadřovat se k věci, psát anotace a recenze. Dále se na webu dozvídají novinky z oblasti kultury, které mu mohou být inspirací pro trávení volného času. Velmi významnou funkcí webu je jeho propojení s knihovní databází Koniáš, z čehož vyplývá zajímavá možnost rezervování knih přes k4u, vytváření seznamů oblíbených knih nebo seznamů knih, které chci teprve přečíst. Tomuto webu jde tedy o významnou podporu čtenářství. Jako moderní knihovna, která se neustále vyvíjí, chceme co nejefektivněji  komunikovat s mladými lidmi a nabídnout jim prostor k vlastnímu vyjádření. Ne nutit a rozkazovat, ale pouze doporučovat a poskytnout důvěru, aby si obsah webu, který je určen pro jejich cílovou skupinu, dokázali naplňovat sami.

Městská  knihovna v Praze tímto následuje vývoj na internetu, kde v současnosti probíhá boom komunitních webů, a výsledkem je náš web k4u. Většina mladých lidí je v dnešní době zaregistrována alespoň na jednom komunitním webu, proto je pro ně takový způsob komunikace zcela přirozený. I na k4u se komunikuje otevřeně a bez velkých oficialit, což nepochybně přispívá k tomu, že se lidé na webu cítí svobodně a nedělá jim problém se do dění na něm zapojit. K4u je zkrátka taková virtuální a všude dostupná pobočka Městské knihovny v Praze.

Před nedávnem byla na webu k4u spuštěna vzdělávací soutěž Výlety pana Broučka po Praze, http://www.knihovna4u.cz/cs/detail-skupiny/polozka:557/, na jejímž vzniku se podílelo Oddělení digitalizace MKP. Soutěž se skládá ze dvou částí, literární soutěže a oblíbené kvizové soutěže. Literární soutěž spočívá v napsání práce na téma „Praha za sto let“. To je pro studenty příležitost se literárně realizovat a předvést své tvůrčí schopnosti. Kvizové otázky jsou zaměřeny na vyhledávání správných odpovědí na www.prahavknihovne.cz, což je web, na kterém jsou dostupné digitalizované knihy o Praze, tzv. Pragensia. Kvizová soutěž je pro studenty vhodná k procvičení schopnosti vyhledat správnou informaci v digitalizovaném médiu a zároveň se dozvědět zajímavé informace o staré Praze, o její historii.

Další online projekty

V Městské knihovně se ale nedigitalizují jen knihy o Praze, před nedávnem byly spuštěny nové stránky o Boženě Němcové a Karlu Čapkovi, http://www.mlp.cz/bozenanemcova/ a http://www.mlp.cz/karelcapek/, kde mohou čtenáři najít všechna digitalizovaná díla těchto dvou významných českých spisovatelů. Díla jsou zde uložena v různých formátech, takže si čtenář může vybrat podle svých potřeb. Aktuálně byla zpřístupněna, na přání mnoha čtenářů, digitalizovaná díla sira Arthura Conana Doyla, autora knih o proslulém detektivovi Sherlocku Holmesovi,  http://www.mlp.cz/holmes/ .

Pokud máte připomínky či zajímavé nápady k našim online projektům, neváhejte kontaktovat na e-mailovou adresu bratkovm@mlp.cz.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2009 v 18:44  

určitě by byla škoda opomenout zmínit že dokumenty obsažené na www.prahavknihovne.cz jsou rovněž dostupné v badatelsky přívětivějším prostředí na http://kramerius.mlp.cz/kramerius/ - je zde možnost například fulltextového vyhledávání, pro studenty určitě značné plus

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.