Veronika Rodriguez: Tisíce maturantů prošly testem kvality. Závěr překvapil

neděle 8. listopadu 2009 ·

Úroveň českých maturantů se nesnižuje. Ba naopak. Ačkoliv se počty středoškoláků s maturitou každým rokem rozrůstají, není to na úkor kvality. S takovým zjištěním přišla společnost Scio.


Autorka na zpravodajském portálu Aktuálně.cz kromě jiného píše:


V minulosti byla podle něj středoškolská výuka daleko náročnější a studenti vycházeli ze škol připravenější. "Kvůli klesající populační křivce ale dnes školy přijímají i horší žáky," hodnotí Kuba. Svou roli hraje podle něj také to, že ve středním školství ustupují přírodní vědy těm humanitním. Dokládá to neexistující povinná zkouška z matematiky.

Podle Šteffla je ale problém úplně jinde: Maturanti jsou na tom stejně, na vysoké školy jen míří daleko více lidí. Jejich počet se za posledních patnáct let až ztrojnásobil. Ke studiu se tak dostávají i ti, co by dříve končili na učilištích.

"Na začátku devadesátých let se dostalo ke studiu na vysoké škole 19 procent populace, dnes je to 58 procent. Pokud to převedeme na IQ, loni přicházeli na některé vysoké školy lidé, jejichž inteligence se pohybovala kolem 90. Průměr je přitom 100. Jsou to lidé daleko méně vybavení," shrnul Štefl.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2009 v 20:23  

Tady asi nemusí být žádný komentář ...

ignorant řekl(a)...
8. listopadu 2009 v 20:51  

Aha,aha - to jsou věci, ironie mě neopouští !!!

Milan Keršláger řekl(a)...
9. listopadu 2009 v 6:50  

Možná jsme skutečně zůstali stejní (v našich testech), ale to jen podtrhlo fakt, že okolní země se zlepšily, protože podle dříve zveřejněné zprávy OECD (srovnávací) kvalita našich studentů poklesla. Takže si jen mažeme med kolem nosu, zatímco nám ujíždí vlak... Kromě toho zpochybňujeme státní maturitu, protože tím tento neúspěch jen zakonzervujeme.

poste.restante řekl(a)...
9. listopadu 2009 v 12:22  

Milan:
To je fakt. Státní maturita a pak ještě deux ex machina a Superman dokáží vyřešit všechny problémy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.