Metodický portál www.rvp.cz v nové podobě

úterý 22. září 2009 ·

V úterý 22. září se v Praze uskutečnila společná tisková konference Výzkumného ústavu pedagogického v Praze (VÚP) a Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV). Obě organizace, které jsou přímo řízené Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, prezentovaly inovovaný Metodický portál www.rvp.cz, který slouží jako metodická podpora kurikulární reformy.
Tvůrci představili inovovaný portál v souvislosti s modernizací českého školství. „Prvním důvodem ke změně Metodického portálu je zkvalitnění nabídky, která učitelům všech typů škol umožní sdílení zkušeností. Druhým důvodem je reakce na nové technologie a trendy, které se neustále vyvíjejí,“ tvrdí hlavní manažer projektu Zdeněk Slejška z VÚP a dodává: „Bylo by škoda, kdyby je učitelé nemohli využívat.“ 


Projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem a státním rozpočtem České republiky. Na jeho realizaci spolupracují Výzkumný ústav pedagogický v Praze a Národní ústav odborného vzdělávání jako partneři Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Hlavní změnou Metodického portálu www.rvp.cz je především jeho modulární uspořádání a rozšíření působnosti na další typy škol. Portál tedy nabízí metodickou pomoc nejen učitelům mateřských, základních i speciálních škol a gymnázií, ale nově také středním odborným školám, jazykovým a základním uměleckým školám.

Nová a uživatelsky přátelštější je i grafická podoba stránek a jejich editace. Veškerý obsah je poskytován zdarma.

Portál nabízí praktické zkušenosti škol


Pro učitele je portál živou a otevřenou zásobárnou inovací, dobrých nápadů, informací a metodických rad vznikajících přímo ve školách v průběhu reformy. Nabízí tedy nikoliv dobré rady „od stolu“, ale praktické zkušenosti, které se osvědčily a které mohou pedagogové využít k modernizaci výuky.

Zároveň na portálu vzniklo tzv. úložiště digitálních učebních materiálů (DUM), které učitelům nabízí elektronicky zpracované učební materiály využitelné přímo ve výuce. Jedná se o pracovní listy, prezentace, texty, videa a zvukové nahrávky. Všechny texty i materiály zveřejněné na Metodickém portálu www.rvp.cz jsou odborně garantované.

Recenzované články z pera akademiků, učitelů i studentů pedagogických fakult mají informativní, praktický i teoretický charakter.

Sami učitelé mohou přispívat do pedagogické wiki nebo si vytvořit vlastní digifolio, které jim poslouží jako pomocník při prezentaci jejich dosavadní pedagogické činnosti. Pro vyslovení vlastního názoru bude sloužit moderovaná diskuse, popřípadě si bude možné založit vlastní blog. Posledním modulem je e-learning, který výhodně prováže celý systém. V průběhu celého projektu bude vytvořeno a pilotně vyzkoušeno až patnáct kurzů.

V následujícím období se budou konat regionální konference po celé republice. Jejich cílem bude představit novou tvář portálu nejen učitelské veřejnosti, ale všem, kteří mají chuť s interaktivní pomůckou pracovat.

Co najdete na www.rvp.cz


Název modulu
charakteristika
adresa
Digitální učební materiál
Pracovní list, prezentace, přípravy
na interaktivní tabuli
http://dum.rvp.cz
Diskuse
moderovaný diskusní prostor
http://diskuze.rvp.cz
Blog
osobní elektronický deník
http://blogy.rvp.cz
Wiki
prostředí pro společnou tvorbu
učebních materiálů a znalostní báze o pedagogice
http://wiki.rvp.cz
Digifolio
technologie umožňující tvorbu
osobního elektronického portfolia
http://digifolio.rvp.cz
E-learning
systém tutorovaného distančního
vzdělávání
http://elearning.rvp.cz

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. září 2009 v 23:12  

Co tak v rámci šetření tyto dvě instituce zrušit? Taková šance už tady dlouho nebyla.

Anonymní řekl(a)...
23. září 2009 v 11:37  

Supr nápad, jsem pro!!!

Anonymní řekl(a)...
23. září 2009 v 20:22  

Jó, holt tady v Čechách se nezavděčíš. Není nad konstruktivní komentář. Co takhle vyžvejknout se k tomu, co říkáte na ten portál o kterém je článek?

Anonymní řekl(a)...
24. září 2009 v 7:03  

Myslím, že první komentář to řekl jasně, co si o tom komentující myslí.

Anonymní řekl(a)...
24. září 2009 v 22:09  

Zajímalo by mě, zda jste se na ten portál vůbec podívali. Myslím si, že ne, jinak byste zjistili, jaký obrovský zdroj informací pro kantory to je. Očekávala bych profesionální přístup. Je mi vás líto.
S.K.

Anonymní řekl(a)...
24. září 2009 v 22:29  

To mohu potvrdit. Žádný český učitel se neobejde například bez této informace:

Nedávné průzkumy prokázaly, že nejběžnější volnočasovou aktivitou 90 % tchajwanských občanů je „dívání se na televizi". Proto se Ministerstvo školství Tchaj-wanu rozhodlo zahrnout do kurikula povinné devítileté školní docházky i mediální výchovu. Do školních učebnic by se výuka měla oficiálně dostat až v roce 2011. Do té doby se budou lidé učit, jak pracovat s mediálním sdělením, z učebních příruček. Pomoci má i další vzdělávání učitelů. Na vybraných základních školách a nižších stupních středních škol budou probíhat přednášky na podporu výuky mediální výchovy.

Anonymní řekl(a)...
24. září 2009 v 22:43  

Péťa Čtvrtníček by je označil výstižněji: http://www.ceskavidea.cz/video/ivanku-kamarade-muzes-mluvit-aneb-tak-to-mi-ho-teda-vyndej-cely-film/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.