Veronika Rodriguez: Čeští poslanci přiznávají výdělky, ředitelé škol dluhy

úterý 21. července 2009 ·

Ten registr sice obsahuje deset tisíc jmen, přesto na něj pohodlně stačí dva úředníci. Kolonky drtivé většiny dotazníků jsou totiž prázdné.

Z článku z portálu Aktuálně.cz vybíráme:

Řeč je o registru, ve kterém se evidují majetky českých ředitelů škol. I na ně se letos vztahuje povinnost přiznat veřejnosti své příjmy. Tak, aby nedošlo k případnému střetu zájmů. Hospodaří totiž s veřejnými penězi.

Do konce června museli na adresu ministerstva školství poslat formuláře hlavy škol středních, základních i mateřských - byť s jednou třídou na vesnici.

Nyní je musí úředníci umístit na web.(...)

To, jestli některý z ředitelů přece jen není ve střetu zájmů, ale nikdo nekontroluje. "My to nečteme, zkontrolujeme jen základní údaje z přední strany. To znamená jméno a identifikační číslo školy. Další údaje vlastně ani jak zkontrolovat nemáme. To musí udělat veřejnost na internetu," popisuje úřednice.

Do registru na internetu smí nahlížet každý, kdo by měl podezření na případný střet zájmů. Stačí, když vyplní písemnou žádost. Ministerstvo školství pak žadateli pošle přístupový kód.

Povinné majetkové přiznání pro ředitele škol zavedl právě zákon o střetu zájmů. Jeho smyslem je odhalit případné nekalé praktiky u politiků a vysokých státních úředníků. Poslanci povinnost podávat přiznání loni na jaře rozšířili i na nižší státní zaměstnance.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.