Vytvoř si školu podle svých představ a mysli přitom na přírodu!

pondělí 1. června 2009 ·

Vstupuji do takové normální školy jako je třeba ta naše. Opravím kapající kohoutek, vyměním žárovky za úsporné, odpadkový koš nahradím nádobou na tříděný odpad. To vše pouhým kliknutím myši. Jsem totiž připojen na internet a tahle škola je jen hra. Ovšem hra, která vychází z konkrétních situací a tak si mohu udělat představu o reálných číslech, problémech a řešeních. Dalším kliknutí nechám tedy provozovatele automatů na limonády odvézt jeho chladící žrout elektřiny a nahradím jej fontánkou na vodu. Moje škola tím ročně ušetří 7071 Kč. Údaje s hodnotami o ušetřených odpadech, vodě, elektřině a penězích se zobrazují na „měřáku“. Mé uvědomnělé ekologické jednání občas pokulhává, když se nechám zlákat kliknutím na tzv. "ekonesmysl " a přiměji například paní učitelku, aby dětem zakázala malovat vodovkami, že prý tím spotřebují moc vody! Takto procházím chodbou, učebnou, toaletami a PC pracovnou a zjistím, co se dá v takové normální škole změnit.

Hrou mne však neprovází jen zdvižený ukazováček šetrnosti! Musím také uvažovat o širších souvislostech svého jednání! Ve hře proto nechybí globální souvislosti o vodě, energii a odpadech. A tak zjišťuji: Jak by asi byla dlouhá fronta, tvořená kuřaty, které denně snědí Pražané? Komu patří voda na Zemi? Proč i my Evropané máme vodou šetřit, když v Evropě skoro nikdo nedostatkem vody netrpí? Kolik cyklistů by muselo šlapat, aby zásobilo energií počítač, domácnost nebo nákupní centrum? A pro srovnání – kolik energie spotřebuje vesnice v Africe? Proč se třídí odpad a k čemu jsou vytříděné suroviny dobré?

Po všech těchto úkolech, informacích a příbězích mě nakonec čeká Ekoškola mých snů, kterou si mohu vybrat a sestavit na míru. Co takhle Ekoškola s venkovní učebnou, plnou trávy a zeleně? Nebo škola zapuštěná do země nebo naopak zavěšená vysoko ve větvích? Jak by se učilo ve škole vytvořené ze slámy nebo škole poháněné větrnou energií? Moje "Ekoškola snů" se stává součástí certifikátu spolu s úvahami nad environmentálními otázkami, a s mými vlastními výsledky z průběhu celé hry. Certifikát vytisknu a mám v ruce důkaz, že se mi to celé podivné dobrodružství jen nezdálo!

Hráčem se můžete stát i vy ať u vás ve škole, doma, nebo on-line na www.ekoskola.cz/hra.



Hra Ekoškola byla vytvořena pro žáky zapojené do stejnojmenného mezinárodního programu. V České republice program koordinuje Sdružení TEREZA ve spolupráci s Lipkou a Diviznou. Škol zapojených do programu je jenom v ČR 210. Cílem hry je podpořit samostatnost žáků v řešení problémů na úrovni školy a zároveň vytvořit spojitost mezi místními a globálními problémy. Hru realizovalo občanské sdružení KVAS a multimediální studio Mouse Over za odborné podpory Sdružení TEREZA.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.