ÚOHS: Ministerstvo školství nezákonně rozdělilo zakázku ke Koncepci rozvoje ICT ve vzdělávání v období 2009-2013

středa 24. června 2009 ·

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím pokutu ve výši 80 000 Kč Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR (dále jen MŠMT) za porušení zákona o veřejných zakázkách. Rozhodnutí doposud nenabylo právní moci.

Úřad prošetřoval zakázky malého rozsahu MŠMT na „Zpracování dokumentace projektu Školský portál“, „Zpracování dokumentace projektu Řízení kvality“, Zpracování dokumentace projektu Konektivita“, „Zpracování dokumentace projektu Infrastruktura“ a „Zpracování dokumentace projektu Monitoring“. Všechny tyto zakázky souvisejí s realizací programů z Koncepce rozvoje informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání v období 2009-2013. Zadavatel prováděl výběrová řízení na uvedené zakázky formou výzev k podání nabídek okruhu třinácti uchazečů. Uvedená řízení byla vyhlášena ve stejný den, shodná byla lhůta pro podání nabídek i termín plnění zakázek.

Úřad v rozhodnutí uvedl, že jednotlivé zakázky jsou součástí naplňování Koncepce rozvoje a týkají se pouze zpracování dokumentace projektů. Je tedy mezi nimi věcná souvislost, přestože následná realizace projektů bude věcně odlišná. Totožné termíny zveřejnění a lhůty k podání nabídek a realizace pak prokazují i souvislost časovou.

Na základě těchto skutečností Úřad konstatoval, že šetřené veřejné zakázky neměly být zadány jako zakázky malého rozsahu do 2 mil. Kč, nýbrž jako celková nadlimitní zakázka na služby, jejíž hodnota by byla více než 8,5 mil. Kč. Pokud by zadavatel postupoval dle zákona, mohl obdržet i nabídky dalších uchazečů, jež mohly být ekonomicky výhodnější.

Úřad rovněž uvedl několik příkladů, jak mohl zadavatel postupovat v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a přitom současně zohlednit specifika, jež vykazují jednotlivé části zakázky.

Poznámka redakce: Paradoxní je, že Robert Vraštiak, který je za nezákonný postup odpovědný a který byl z MŠMT "odejit" k 31. březnu, minulý týden 15. června opět na MŠMT nastoupil...

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.