Odbory: Plat učitelů by mohl příští rok klesnout až o tisíc korun

čtvrtek 25. června 2009 ·

Plat učitelů v mateřských, základních a středních školách by mohl kvůli škrtům v rozpočtu klesnout až o tisíc korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci školských odborů. Rozešlou proto do všech škol petice, v nichž žádají vládu, aby při sestavování rozpočtu na příští rok zajistila důstojné podmínky učitelům i žákům. Podle ministerstva školství jsou ale podobné prognózy předčasné.

Ze zprávy ČTK vybíráme:

"Ty škrty mají být přes tři miliardy, což přepočteno na pedagogy vychází snížení nominálního platu o tisíc korun, což si myslíme, že je to naprosto kontraproduktivní v této době," řekl předseda školských odborářů František Dobšík. Při výpočtech prý vycházeli z vyjádření ministerstva financí, že ministerstvu školství by měly být sníženy finance na běžné výdaje o pět procent. To by se podle odborů nejvíc dotklo právě regionálního školství, kde jde většina financí na platy učitelů. Snížení financí by se ale dotklo i výdajů na pomůcky. "Školy nemají na obnovu učebnic, už teď to dotují rodiče," upozornila předsedkyně odborového svazu Markéta Vondráčková.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. června 2009 v 11:45  

No tak to by mě vážně nas....lo. Za málo peněz málo muziky - tím se začnu řídit.

Anonymní řekl(a)...
25. června 2009 v 12:04  

Cože, až teď?

Anonymní řekl(a)...
25. června 2009 v 14:29  

Lepší pozdě než později. Ale teď to aspoň přestanu maskovat.

ignorant řekl(a)...
29. června 2009 v 23:27  

jak je vidět, tak učitelské povolání je poslání k pos..ní a za každé vlády prioritou , ale od konce volebního programu

Anonymní řekl(a)...
23. srpna 2009 v 11:49  

V prvé řadě by měli ze školství odejít "pedogogové", kteří nemají odpovídající vzdělání k tomuto povolání. Myslím, že by se tímto způsobem ušetřilo víc peněz na ty, kteří jako vzteklí studují proto, aby pak zjistili, že je to práce na zbláznění, za málo peněz a v takové době, kdy bohužel učitel má stálo méně pravomocí, narozdíl od žáka, který učiteli podle všeho může skákat málem po hlavě, jenom aby se náhodou chudáci žáci nepředřeli...Pozice učitele je i tak málo oceněná na to, že si tam člověk drancuje nervy. A ještě snižovat platy, z naší politiky je mi opravdu hodně nevolno...

Anonymní řekl(a)...
20. září 2009 v 23:08  

No, tak to je něco...Já chodím po práci ještě uklízet, protože jsem samoživitelka a mám doma dva studenty...To je úroveň, když pak náhodou potkám další učitelku, která si přivydělává roznášením letáků...a žáci se nám pak můžou klidně smát...mají důvod.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.