Průzkum: Státní maturita připadá užitečná necelé pětině studentů

čtvrtek 18. června 2009 ·

Státní maturita připadá užitečná necelé pětině studentů. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo v březnu udělat centrum pro přípravu nových maturit CERMAT a který má ČTK k dispozici. Skoro 75 procent středoškoláků si naopak myslí, že zavedení nových zkoušek je zbytečné. Za odložení státních maturit, které by měly začít příští rok, přijedou v pátek do Prahy demonstrovat studenti.

Ze zprávy ČTK vybíráme:

Naopak 88 procent ředitelů a 71 procent učitelů středních škol v průzkumu uvedlo, že jsou o zkouškách dobře informováni. Na jejich užitečnost však panují rozdílné názory. Kantoři i ředitelé by je vítali, hlavně kdyby jejich absolventům zároveň usnadnily přijímání na vysoké školy. Zkouška by také podle některých mohla vrátit maturitám ztracenou prestiž nebo donutit studenty k lepší práci. Zavedení jednotných zkoušek by prý mohlo být dobré i v tom, že pak půjde školy lépe vzájemně porovnat.

Největší obavy mají pracovníci škol z toho, že s jednotnými zkouškami se setřou specifika jednotlivých studijních oborů. Unifikace výuky se bojí téměř polovina učitelů a 42 procent ředitelů. Nelíbí se jim také, že státní maturity vyzdvihují všeobecné vzdělávací předměty. Na ty je kladen důraz hlavně na gymnáziích, z odborných předmětů ale státní maturitu skládat nepůjde.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.