Petr Kolman: Můžu vědět, kolik bere ministryně školství?

pondělí 8. června 2009 ·

Otázka: Mohu se podle zákona č.106/1999 Sb. (o kterém jste psali v jedné z minulých poraden) dozvědět kolik činí měsíční plat ministryně školství? A smím se na obecním úřadě dotázat kolik činí plat starosty a místostarostky obce, která je zřizovatelem naší školy?

Odpověď:

Právo na informace je vaším nezadatelným ústavním právem, tedy právem nejvyšší právní síly. Na výše zmíněné údaje máte právní nárok a povinné subjekty (tedy MŠMT či obec) jsou vám povinni tento údaj v zákonné lhůtě – tedy nejpozději do 15 kalendářních dnů ode dne přijetí vaší žádosti o informaci - poskytnout.

Údaje o platu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy nebo starosty (resp. místostarosty) obce nespadají pod žádné z legálních omezení, které by bylo relevantním důvodem pro odepření poskytnutí této informace. Dodejme, že máte nárok na informaci týkající se hrubého nikoliv tzv. čistého platu výše zmíněných funkcionářů.

Pro úplnost dodejme, že máte na nárok na tuto informaci od každého starosty, tedy nejenom toho z vaší obce (města), resp. z obce (města), která je zřizovatelem školy, kde pracujete.

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
8. června 2009 v 13:52  

Mohu se zeptat, k čemu vám bude taková vlasoštěpná informace dobrá? Jak to zvedne kvalitu vaší výuky, kterak stoupne úspěšnost vašich frekventatntů u zkoušek?

Anonymní řekl(a)...
8. června 2009 v 20:02  

Ministyně, ať si bere kolik chce, horší zprávou pro rezort je, že se vrací Robert Vraštiak, kterého vyhodili pro pět nedořešených výběrových řízení, každé po dvou megách bez DPH, realizováno někomu do kapsy na konci roku.

Unknown řekl(a)...
9. června 2009 v 14:39  

Plat starosty a jeho zástupce si můžete vypočíst (pokud to zvládnete) podle Nařízení vlády č. 37/2003 Sb.. Není to nic tajného. Navíc starostové, radní obcí, ředitelé škol podávají každoročně majetková přiznání. Pokud tedy potřebujete můžete se v nich hrabat jak je Vám libo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.