Projekt genius loci hledá dobrovolníky na vizuální průzkum měst

pátek 15. května 2009 ·

Projekt Spirit of place konaný pod záštitou Filosofické fakulty univerzity Karlovy hledá dobrovolníky, kteří by se zapojili do průzkumu genia loci měst, v nichž se nachází památky UNESCO. Hlavním cílem projektu je prozkoumat vnímání a interpretaci genia loci měst, ve kterých se nacházejí památky UNESCO a to prostřednictvím kvalitativních metod vizuální sociologie.

Projekt byl inspirován koncepcí genia loci Christiana Norberga-Schulze, norského architekta a teoretika architektury, který ve své knize Genius loci z roku 1994 říká: „Od dávných dob byl genius loci či „duch místa“ pokládán za konkrétní skutečnost, s níž se člověk setkával tváří v tvář a s níž se musí vyrovnávat ve svém každodenním životě. Architektura znamená zviditelňování genia loci a úlohou architekta je vytvářet místa naplněná významy a tak pomáhat člověku bydlet." V České republice bude probíhat projekt v Praze, Českém Krumlově a Telči. Výsledky výzkumu budou prezentovány formou výstavy na podzim 2009.

Průzkum genia loci

Průzkum genia loci měst na seznamu UNESCO je studentským projektem v rámci rigorózní práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jedná se o kvalitativní výzkum a probíhá metodou vizuální sociologie nazvané autofotografie popsané v knize Vizuální sociologie polským sociologem Piotrem Sztompkem. Tato metoda spočívá v tom, že dotazovaný vyfotografuje určitý počet snímků vztahujících se k danému tématu, podle toho, jak toto téma sám osobně vnímá a interpretuje. Výzkum je podpořen dotazníky.

Cíl projektu

Hlavním cílem projektu je prozkoumat vnímání a interpretaci genia loci měst, ve kterých se nacházejí památky UNESCO.

Prezentace výsledků projektu
Výsledky projektu budou prezentovány formou výstavy v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity v Praze na Palachově náměstí. Předpokládaný termín je květen/červen 2009. Výsledky budou také zpracovány do knižní podoby a budou publikovány elektronicky na stránkách http://www.spiritofplace.cz.

Příklady vybraných měst, jejichž genius loci ovlivňují památky UNESCO

Belgie - Bruggy
Česko - Český Krumlov, Praha, Telč
Estonsko - Tallin
Finsko - Staré město Rauma
Francie - Paříž, Avignon, Lyon
Chorvatsko - Split
Island - Surtsey
Itálie - Benátky, Florencie, Padova, Řím, Assisi, Verona
Litva - Vilnius
Lotyšsko - Riga
Lucembursko - Lucemburk
Maďarsko - Budapešť
Německo - Kolín nad Rýnem, Berlín
Nizozemí - Amsterdam
Polsko - Krakov, Varšava
Rakousko - Vídeň, Grazu
Řecko - Athény
Slovensko - Banská Štiavnica
Velká Británie - Londýn
Španělsko - Santiago de Compostela
Švýcarsko - Bern
Turecko - Istanbul
Ukrajina - Kyjev

Kontakt:

Veškeré dotazy zasílejte na email: spiritofplace@email.cz jako předmět napište: dotaz, výsledky výzkumu zasílejte na stejný email, jako předmět napište: název místa.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.