Miroslava Kopicová: Maturita se odkládat nebude

pátek 15. května 2009 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová se po pečlivé analýze projektové přípravy nové maturity rozhodla, že nebude Poslaneckou sněmovnu žádat o další odklad konání zkoušky.

Podle názoru ministryně Kopicové probíhá příprava maturity podle stanoveného časového harmonogramu. Logistika celého projektu je v tuto chvíli dobře připravena.

Je mi jasné, že nová maturita je robustní a velice ambiciózní záležitost," říká Kopicová. „Navíc proběhne příští rok poprvé, což s sebou nese i určitá rizika. Ta jsou ale dobře ošetřena a existují i různé záložní varianty. Mám ze současného stavu příprav velmi dobrý pocit a jsem přesvědčena, že zdárná realizace státní maturity příští rok je nejen žádoucí, ale i naprosto reálná."

V dubnu letošního roku proběhlo první kolo „maturitní generálky" na reprezentativním vzorku 65 škol (několik tisíc žákyň a žáků), v říjnu se uskuteční celková generálka na všech školách. Podle ministryně Kopicové půjde o důležitý mezník pro vyhodnocení a případné drobné korekce v logistickém zabezpečení.

Už samotná existence generálky je pro maturanty obrovskou výhodou. Dostanou tak na začátku školního roku možnost vyzkoušet si maturitu nanečisto a připravit se tak na úspěšné složení zkoušky příští rok," je přesvědčena nová ministryně.

Nová maturita nepředstavuje jen příležitost, jak vrátit „zkouškám z dospělosti" někdejší prestiž, ale přispěje i k možnosti srovnání s ostatními evropskými zeměmi a posílí konkurenceschopnost českých žáků a žákyň.

Už 15. května začíná školení managementu škol i konzultační semináře pro učitele jazyků, bezprostředně bude navazovat i vzdělávání dalších maturitních funkcionářů. „Nejdůležitější informace, podstatné zejména pro studenty, jsou již delší dobu k dispozici na internetové stránce nové maturity. Školení by ale měla rozptýlit obavy škol a seznámit pedagogy s detaily konání maturit. Na tento aspekt - přípravu pedagogů a maturitních funkcionářů - chci nyní klást zvláštní důraz," dodává Miroslava Kopicová.

Změny v úřadě Kopicová nechystá

Nová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy rovněž informovala, že se vzdá svého postu ředitelky Národního vzdělávacího fondu. „Tak jako při svém prvním funkčním období v roce 2006, nebudu NVF řídit ani nyní."

Kopicová se podle svých slov zatím nechystá k žádným změnám na pozicích náměstkyň a náměstků. Uvažuje jen o dílčích organizačních změnách ve struktuře MŠMT. „Vše se ale ukáže až v horizontu nejbližších dnů a týdnů," uzavírá.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.