MŠMT: Nemocenská nemůže být hrazena z prostředků na platy

čtvrtek 12. února 2009 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy touto cestou uvádí na pravou míru hrubé nepřesnosti, které se objevily v úterním agenturním zpravodajství ČTK a ve středečním vydání deníku Právo.

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství  (ČMOS PŠ) v poslední době zásobuje média nepřesnými informacemi. Tradiční odborářská kritika za „nedostatečné navýšení platů" je jedna věc, ale vyvolávání paniky mezi pedagogy je věc druhá.

Pokud jde o změnu způsobu platby nemocenské za prvních 14 dní (v souvislosti s novým zněním zákona o nemocenském pojištění), odhadlo MŠMT na základě statistických dat z minulých let náklady na cca 450 mil. korun. Školy přitom budou z nemocenské hradit jen polovinu. I kdyby byl odhad zatížen třeba 100% chybou, nemůže to způsobit dopady, o kterých hovořila místopředsedkyně ČMOS PŠ Markéta Vondráčková.

Je nutné zdůraznit, že částka 4,5 mld. určená na nenárokové složky platů pedagogických pracovníků je účelově vázaná. Tyto prostředky tedy v žádném případě nelze použít na úhradu nemocenské.

Pokud jde o náklady na suplování, ty byly školami hrazeny v naprosto stejném rozsahu i v minulosti. V této věci nedochází v souvislosti se změnou zákona o nemocenském pojištění k žádné změně a tudíž ani k žádnému dodatečnému ohrožování finančních prostředků určených na mzdy.



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.