Petr Kolman: Jak vydědit učitele II

pondělí 28. července 2008 ·

V minulé poradně jste psali o vydědění učitele, není mi jasné jaké náležitosti, co do formy, musí splňovat, musí být napsáno například vlastnoručně? Je nutné jít k notáři či na soud? Jsou potřeba nějací svědci?

Odpovídáme:  

Stručně řečeno,  po formální stránce musí projev vůle zůstavitele o vydědění splňovat stejné náležitosti jako závět! 

Zůstavitel může, dle občanského zákoníku, závěť ( resp. listinu o vydědění) buď napsat vlastní rukou, nebo ji zřídit v jiné písemné formě za účasti svědků nebo ve formě notářského zápisu. 

Platné a účinné české dědické právo připouští jen písemnou formu závěti (resp. listiny o vydědění), nikoliv tedy závěť (resp. listinu o vydědění) ústní.

V každé závěti (listině o vydědění) musí být uveden den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná. Datum uvedené v závěti se musí vztahovat ke dni podpisu závěti (resp. listiny o vydědění) , tedy nikoliv ke dni sepsání závěti, samozřejmě v praxi tato data bývají často totožná, takže citovaný problém odpadá.

Pozor, společná závěť (resp. listina o vydědění) více zůstavitelů je neplatná. Zde se někdy chybuje, že např. starší rodiče napíší společnou závěť (resp. listinu o vydědění), taková je žel neplatná.   

K vlastnoruční závěti dodejme, že musí být ex lege vlastní rukou jak napsána tak i podepsána, jinak je neplatná. 

Závěť, kterou nenapsal zůstavitel vlastní rukou (tzv. závěť alografní), musí vlastní rukou podepsat a před dvěma svědky současně přítomnými výslovně projevit, že listina obsahuje jeho poslední vůli. Svědci se musí na závěť vždy podepsat. 

Zůstavitel, který nemůže číst nebo psát, projeví svoji poslední vůli před třemi současně přítomnými svědky v listině, která musí být přečtena a přítomnými svědky podepsána. Přitom musí před nimi potvrdit, že listina obsahuje jeho poslední vůli. Pisatelem a předčitatelem může být i svědek. Pozor,  pisatel však nesmí být zároveň předčitatelem.

V listině musí být uvedeno, že zůstavitel nemůže číst nebo psát, kdo listinu napsal a kdo nahlas přečetl a jakým způsobem zůstavitel potvrdil, že listina obsahuje jeho pravou vůli. Listinu musí svědci podepsat. 

Svědky mohou být pouze osoby, které jsou způsobilé k právním úkonům. Svědky nemohou být osoby nevidomé, neslyšící, němé, ty, které neznají jazyk, ve kterém se projev vůle činí. Svědky závěti nemohou být také osoby, u nichž lze mít pochybnosti o jejich objektivitě, tedy fyzické osoby, jenž mají  dle závěti dědit. 

Na závěr si připomeňme, že vydědění ve smyslu občan. zák. je projevem zůstavitelovy vůle, kterým odnímá dědici dědické právo, jež by mu jinak podle zákona náleželo. Nutnou obsahovou náležitostí tohoto projevu zůstavitelovy vůle je výslovné uvedení relevantní příčiny zmíněného vydědění.  
 



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.