Jan Wagner: iDva: třetí generace nabídky AutoCont Online

úterý 20. června 2006 ·

Společnost AutoCont Online prezentovala před několika dny na seminářích v Praze, Brně a Ostravě nový projekt dodávek ICT služeb pro základní a střední školy. Kromě "tradiční" nabídky byly prezentovány i některé novinky, jádrem nabídky ale mají být především výhodné cenové a finanční podmínky.

Projekt společnosti AutoCont OnLine (ACOL) Internet do škol skončil vloni koncem srpna zhruba po třech letech provozu. Způsobil do letošního kalendářního roku přetrvávající rozdělení českých základních a středních škol na takzvané zelenéčervené školy, tedy školy v tomto projektu vybavené a nevybavené. Nemá smysl vypočítávat všechny problémy s tímto projektem spojené, některé dnes působí více méně úsměvně, jako třeba boj o pravé tlačítko, některé zůstaly dodnes nevyřešeny, jako například dodávky vysokorychlostního připojení škol, některé odbor SIPVZ řeší dotační kompenzací červeným školám a určitým znevýhodňováním škol zelených. Nesporným pozitivem projektu ale bylo vybavení prakticky všech malých venkovských škol. Na projekt Internet do škol od září minulého roku navázal projekt Pokračování, jehož konec se předpokládá nejpozději do poloviny příštího roku. Vzhledem k stáří dodané techniky v projektu Internet do škol, která již vyžaduje inovaci, byla připravena de facto již třetí generace nabídky pod obchodním jménem iDva.

Základem nabídky, která je členěna do tří úrovní Start, KlasikIndividual (jak název napovídá Klasik odpovídá plně stávajícícm dodávkám pro školy kategorie E a D, Individual znamená individuální rozsah služeb), jsou například následující služby či komodity:

  • Licence software za výhodné ceny: operační systémy (MS Windows 2000/XP Professional, případně Server 2003), zabezpečení, balík kancelářských aplikací MS Office, antivirové řešení, programy pro zálohování, případně i výukové apliakce Terasoft.

  • Komplexní vzdálená správa sítě i PC, včetně i například migrace dat z původního systému nebo správy domény (konečně konec adres typu jan.novak@1zs.hornidolni.indos.cz).

  • Dodávka nového hardware se slevou až 30 %. Možnost kompletního vybavení učeben zahrnuje dodávky žákovských PC, notebooků, serverů, síťových tiskáren, interaktivních tabulí, datových projektorů, atp.

  • Pro nově dodaná zařízení servis v místě školy a tříletá záruka.

  • Upgrade stávajících žákovských stanic přidáním 128 MB RAM.

  • Centrální helpdesk.

  • Finanční služby a dotační poradenství, výhodou je například možnost splátkového kalendáře se splatností až tři roky.

Podrobnosti o konečné podobě cen nebyly ještě zveřejněny, některé detaily o nabídce naleznete v prezentacích ze seminářů:

Je potřeba si uvědomit, že ACOL je stále dodavatelem služeb Pokračování do více než 2000 ZŠ a SŠ a nemíní školský segment trhu ignorovat či ztratit. To, že více než polovina zelených škol využila Pokračování, znamená především to, že nebyla konkurence. Letošní dotační propad u malých zelených škol je jen netajeným pokusem odboru SIPVZ o zvrat, jehož důsledky mohou být pro malé venkovské školy nebezpečné. Letos tyto malé školy do 150 žáků dostanou dotaci jen 15 000 Kč, zatímco loni získaly 30-35 000 Kč. Stále probíhající diskuse o finančním ohodnocení ICT správců ve školách sice signalizují, že řada pedagogů je ochotna se spokojit s málem, po ukončení možnosti využití civilkářů ale kvalifikovaní ICT správci ve školách často nejsou a vzdálená správa je pak jediným řešením. Zvláště pokud příplatek za další spravovaný počítač v síti má být v řádu desetikorun měsíčně.

Slib Českého Telecomu, že většina jím připojených škol (je jich přes 3250) dostane do září 2006 ADSL s 2048/256kbps bez jakýchkoli omezení s agregací 1:10, zní po pěti létech půstu s 64kbps linkami jako předzvěst obratu k lepšímu. Je ale otázkou, zda MŠMT nemělo na tyto dodávky vypsat výběrové řízení místo podepisování smluvních dodatků, či místo 64kbps linek už dávno zajistit jinou alternativu (ADSL má nyní jen cca 70 % takto připojených škol). Připomeňme, že příplatek za 3072/256kbps linku bude 500 Kč bez DPH a za 4096/512kbps 1000 Kč bez DPH. Takovéto kapacity umožní sice běžné použití online výukových zdrojů i online distribuci software, ale ve sousedních zemích se dá za výrazně nižší cenu získat kapacita o řád vyšší (pro ty líné: jde o 16/1Mbps za 29.99 eur měsíčně pro firemní klientelu). Takže české školy stále Český Telecom zřejmě bere jako zdroj financování svého ADSL.

Na závěr jsem si nechal zajímavou nabídku tenkých klientů Ncomputing nStation L110, která díky výhodnému licencování software Microsoft i nízké ceně hardware výrazně sníží náklady na žákovské či učitelské pracoviště nejen pořizovací, ale především provozní. K běžnému PC kategorie Pentium 4 3GHz s dostatečnou pamětí a s MS Windows XP Profi se dá připojit až deset 260gramových nStation (aktuální cena 4300 Kč s DPH, při 10 klientech je třeba PC s 2GB RAM), k výkonnějšímu serveru s MS Windows Server 2000/2003 pak až třicet nStation, alternativou je samozřejmě využití i linuxového serveru. Ncomputing nStation má následujícíc rozhraní: pro PS/2 klávesnici a myš, Ethernet (RJ- 45) Port, a výstupy pro reproduktory a monitor. Samozřejmě toto řešení, využívající proprietární protokoly Windows resp. Linux over IP (WoIP a LoIP), není vhodné pro hraní nových her či pro CAD nebo střih videa, ale pro běžnou práci v učebnách či kabinetech plně vyhovuje.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.