Jan Wagner: Google, Google, Google, ještě jednou Google...

středa 31. května 2006 ·

Řada komentátorů bez uzardění tvrdí, že hlavním motorem a největším inovátorem byla v roce 2005 na světovém Internetu bezesporu společnost Google. Její nové služby přibývají jako houby po dešti a o řadě z nich běžní uživatelé z řad pedagogů a žáků možná ani neví, i když základní vyhledávač Google používají. Přitom je řada služeb otevřených a umožňují spolupráci. Službám Google chceme věnovat rozsáhlý seriál, uvítáme proto i spolupráci dalších autorů. Tento úvodní díl ale poněkud netradičně bude o slovenském projektu Infovek…

Na Slovensku je podpora státu v oblasti zavádění a využívání ICT ve školách diametrálně odlišná od českých zemí. Jedním z příkladů diametrálně odlišného přístupu je již samotný užitečný web projektu www.infovek.sk, čestvou novinkou je pak takzvaný Google mashup pro slovenské školy. Oddělení projektu Infovek v Ústave informácií a prognóz školstva se společností Lomtec.com, ve spolupráci se slovenskými školami připravilo první slovenský mashup nad volně dostupnou webovou aplikací Google Maps.

Aplikace zatím nabízí informace o 445 školách z celkového počtu 3402, které projekt Infovek podporuje. Projekt Infovek tak znovu dává českému SIPVZ za vyučenou: první verze mashup je na adrese skoly.infovek.sk/googlemap.cfm.

Ocitujme si informace o Google z encyklopedie Wikipedia:

Google [gúgl] je největší světový internetový vyhledávač, probíhá na něm 47,7% vyhledávání (zdroj: Nielsen//NetRatings, vyhledavače.info). Americká společnost Google, Inc., která ho provozuje, sídlí v Mountain View v Silicon Valley jižně od San Franciska v Kalifornii; její areál je přezdíván Googleplex. Vyhledávač každodenně obslouží přes 200 milionů dotazů. Kromě webových stránek umí prohledávat také obrázky, usenetové diskusní skupiny, zpravodajské servery a nabídky on-line prodeje. V červnu 2005 dokázal Google hledat v 8,05 miliardách stránek, 1,3 miliardách obrázků a více než miliardě zpráv z diskusních skupin – celkem přes 6 miliard položek. Většinu tohoto obsahu také archivuje. Google nabízí své rozhraní v mnoha jazycích, včetně češtiny. Popularita Googlu je taková, že se dnes již používá i sloveso googlovat ve smyslu hledat na Internetu.

Americký sen zakladatelů Google Sergeje Brina a Larry Page, kterým je málo přes třicet a jsou dolarovými miliardáři je téměř učebnicový a věnujeme mu jeden díl našeho připravovaného seriálu. Z historie si připomeňme alespoň poslední rok. Google vstoupil do roku 2005, sedmého roku své existence, jako čerstvý člen burzy (cena za akcii přesáhla 400 dolarů, celková tržní hodnota činí zhruba 125 miliard dolarů) a jako významný inovátor v oblasti portálových služeb. Například svým gigabytovým freemailem Gmail (aktuálně mám k dispozici 2,8 GB) rozpoutal válku freemailových služeb i na českém Internetu. Podívejte se na zatím kus stránky s přehledem služeb.

Vyberme nejzajímavější novinky z posledního roku a půl:

  • Koncem ledna 2005 se spustila indexace videosekvencí. Zároveň uvolnil AdWords API pro vzdálenou správu reklamních kampaní.

  • V únoru 2005 byla zavedena služba hledání v mapách, operátor movie pro hledání filmů, programů a recenzí a stal se registrátorem doménových jmen.

  • Na březnu 2005 byl uvolněn Google Desktop Search, umožňující vyhledávání na lokálním počítači a personalizované Google News.

  • V květnu 2005 byl představen Web Accelerator umožňující rychlejší stahování stránek v nejpoužívanějších prohlížečích a Destkop Search pro firmy.

  • Na červen 2005 byl nasměrován Google Earth, kde mezi novinky patří 3D zobrazení, GPS navigace a vylepšené vyhledávání.

  • V červenci 2005 přibyl ve spolupríci s NASA Google Moon.

  • V srpnu 2005 byl spuštěn kecálek Google Talk.

  • Na podzim 2005 následuje Google Reader, nová RSS čtečka.

  • V listopadu 2005 je nabídnuto měření čtennosti v Google Analytics.

  • V prosinci 2005 se dočkal dalších vylepšení Gmail, je přístupný z mobilu, obsahuje automatický odpovídač a skupiny kontaktů.

  • V březnu 2006 je uveden ve spolupráci s NASA Google Mars.

  • V dubnu 2006 je uveden Google Calendar a Page Creator.

  • V květnu 2006 je novinkou Google Notebook.

Google je podle dostupných statistik druhým nejoblíbenějším vyhledávačem na českém Internetu, oblíbené jsou pro zesměšnění politiků i takzvané Google bomby a Google se používá i k hackerským útokům. Čili příští týden se již můžete těšit na první díly.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.