Vítězné práce Junior Internetu

pátek 7. dubna 2006 ·

V rámci projektu Junior Internet proběhly letos již posedmé internetové soutěže JuniorText a JuniorWeb. Děti a mladí lidé do 18 let se mohli do 28. února přihlašovat se slohovými pracemi o Internetu či svými webovými stránkami a internetovými projekty. Všichni účastníci byli pozváni na konferenci, která proběhne dnes, v sobotu 1. dubna 2006, v Praze. Porota vybrala rovněž vítěze soutěží, kteří kromě hodnotných cen dostanou rovněž příležitost prezentovat své projekty na veřejnosti. Organizátoři obdrželi celkem 332 přihlášek do internetových soutěží.

Do soutěže JuniorWeb bylo odesláno celkem 257 přihlášek. V soutěži JuniorText organizátoři obdrželi celkem 75 slohových prací. Příspěvky do obou soutěží byly rozděleny do dvou věkových kategorií – do 15 a do 18 let. Práce byly opravdu na velmi vysoké úrovni a dokázaly, že mladí lidé mají v oblasti Internetu opravdu obrovské znalosti a široký rozhled. Porota nakonec vybrala následující vítěze:

JuniorWeb – starší kategorie

Štěpán Mejzlík

Štěpánovi je 18 let a chodí do sedmého ročníku osmiletého Gymnázia K. V. Raise v Hlinsku. Ve volném čase kromě Internetu závodně tančí standardní tance (ve výkonnostní třídě A). Kromě toho se věnuje i jiným sportům či četbě. K Internetu ho dostal otec, ale vše se v podstatě naučil sám. „Internet považuji za naprosto geniální vynález, který dokázal propojit celý svět a zkrátit tak vzdálenosti mezi lidmi na minimum.“ S webem mu pomáhá 18letý Lukáš Matěna ze stejné školy. Ten se ve volném čase věnuje bojovým i jiným sportům, koncertní hře na kytaru a programování.

Projekt www.english-online.cz, zaměřený na on-line výuku angličtiny, nabízí zdarma celou řadu testů, textů, poslechů, slovíček, gramatiky, atd. Část materiálů je převzatá s povolením vlastníka autorských práv, část je vlastní tvorba. Mladí autoři spolupracují s nakladatelstvím Oxford University Press a s British Council. Výrobu vlastních materiálů zajišťují rodilí mluvčí a lektoři angličtiny. Jako jediný server na českém Internetu nabízí english-online.cz oficiální ukázky z uznávaných Cambridgeských zkoušek v interaktivní podobě (samozřejmě se souhlasem University of Cambridge). Komerční částí projektu je výroba a prodej vlastních programů pro výuku angličtiny (Nepravidelná slovesa 3 - www.english-online.cz/ns nebo Moje slovíčka - www.english-online.cz/ms), kterých již autoři prodali několik set. Web denně shlédne průměrně 1 200 lidí, projekt má více než 10 000 registrovaných uživatelů. Obrat projektu od září 2005 do data přihlášky prý přesahuje 50 000 Kč.

Marek Soldát

Marek měl k počítačům blízko již odmala, k Internetu se dostal v jedenácti letech, ve třinácti již začal podnikat. Před 18. narozeninami podnikal na svého otce. Dnes je mu 18 let a řídí vlastní společnost s ručením omezeným. Na Internetu provozuje celou řadu projektů. Sám už vše nestíhá, proto mu s projekty pomáhá řada spolupracovníků. Internet mu poskytuje především možnost seberealizace. Vzhledem k vlastní firmě se prý ale nevyhne ani nepříjemným činnostem typu papírování.

Do soutěže JuniorWeb se přihlásil se dvěma svými internetovými projekty. Tím prvním je internetový reklamní systém Efektiv (www.efektiv.cz), který je inovativní tím, že jako první u nás nabízí tzv. kombinované reklamní plochy. To je reklamní formát, který umožňuje maximální variabilitu při jeho zobrazování a webmasteři si tak mohou přizpůsobit rozměry reklamního proužku svým potřebám. Registrováno je více než 150 serverů. Druhým oceněným projektem je pak vyhledávač zboží v internetových obchodech Naakup (www.naakup.cz). V něm jsou zařazeny tisíce položek různých kategorií z různých internetových obchodů. Systém prý jako první umí zboží roztřídit do jednotlivých kategorií.

JuniorText – mladší kategorie

Bronislav Robenek

Vlaksim.cz je projekt sdružující mladé i starší vlakové nadšence a amatérské i profesionální fotografy. Obsahuje mj. fotogalerie, jejich hodnocení, chat či železniční zpravodajství. Server vlaksim.cz funguje již šest let. Bronislav převzal správu nad ním v roce 2004 a vytvořil kompletně novou verzi, na rozdíl od té původní postavenou na jazyce PHP. Vlaksim.cz navštěvuje přes 200 vlakových nadšenců denně. „Vlaksim byl pro mně první cenná zkušenost v oblasti tvorby webu i komunikace s lidmi.“

Bronislav Robenek studuje v kvartě na osmiletém Gymnáziu Slezská Ostrava. Zajímá se samozřejmě o Internet, počítače a programování. Kromě toho hraje osm let na kytaru, sleduje politiku a rovněž se zajímá o vlaky, kterým se věnuje i jeho web. Sám prý už ani neví, kdy s Internetem začínal. „Obrovský zlomem ale byla změna z dial-up na ADSL připojení. Od té doby jsem se začal věnovat internetovým technologiím více,“ říká Bronislav.

Filip Kroča

Filip se snaží svůj web www.online-hry.cz neustále vylepšovat. Nynější verze je již třetí v pořadí. On-line hry nabízejí odkazy na téměř 850 on-line her z celého světa. U každé hry najdete stručný popis, počet stažení, hodnocení i komentáře. Nedávno prý Filip také koupil podobně zaměřený web skladiste.cz, který se chystá spojit s online-hry.cz. Nynější návštěvnost se pohybuje kolem 2000-3000 návštěv denně. Otec si kvůli Filipovi již zařídil živnostenský list, aby mohl provozovat i podnikatelské aktivity.

Filipovi je 15let a chodí do 1. ročníku na SPŠ Uherské Hradiště, obor elektrotechnika. Rád jezdí na kole, plave a hraje floorball. K Internetu se dostal asi před 4 lety ve škole. Poté začal chodit do knihovny, kde také na Internet nahrával své první webové stránky. Koncem roku 2004 se začal učit PHP a MySQL. V listopadu téhož roku si koupil vlastní doménu a tím začala historie jeho webu www.online-hry.cz, s kterým se umístil na Junior Internetu. Na Internetu tráví zhruba 2-3 hodiny denně.

JuniorText – starší kategorie

Jan Vacula

Honzovi je 17 let a chodí do 3. ročníku na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Brně. Ve volném čase hraje házenou a začíná s kulečníkem. Rád rovněž poslouchá hudbu. Internet využívá k získávání informací, např. ke studiu.

Ve svém příběhu, přihlášeném do soutěže JuniorText, se Honza snaží popsat zkřížení cest dvou schopných hackerů, kteří se snaží navzájem dostat jeden druhého do vězení. Jeden z nich, s přezdívkou Spáč, se dostane do bankovní databáze a lehce si přilepší z cizích účtů. Majitelem jednoho z nich je ovšem jiný hacker, přezdívaný Nespavec, kterého tato operace nenechá chladným, a trikem nakonec dostane Spáče do vězení. Ani Spáč se ovšem se situací nespokojí a po několika letech se s Nespavcem ve vězení vystřídají.

JuniorText - mladší kategorie

Barbora Goldmannová

Báře je 13 let a chodí do sekundy na Gymnázium J. A. Komenského v Uherském Brodě. Ve volném čase ráda čte, hraje na klavír, jezdí na kole. Chodí na hodiny zpěvu a dramatický kroužek. Internet začala používat až poté, co nastoupila na gymnázium, kde mají moderní počítačové vybavení. Na Internetu se jí nejvíce líbí, že pokaždé najde to, co potřebuje.

Její příběh, přihlášený do soutěže JuniorText, se zabývá tématem budoucnosti Internetu. Dívka z dnešní doby se přes monitor teleportuje do budoucnosti, kde potkává novou kamarádku Sabinu a seznamuje se s vymoženostmi budoucnosti. Procházejí se společně (samozřejmě přes Internet) po jejím městě, dostane se s novou kamarádkou do virtuální kavárny, kde si může objednat cokoli. Přes Internet navštíví i galerii (vystavující mimochodem obrazy malované počítači z naší doby) nebo třeba park. Pak se ale vrátí zpět do své doby a na vše zůstane jen nezapomenutelná vzpomínka.

Speciální cena poroty

Jindřich Mikulík

Jindřich je těžce sluchově postižený žák, nosí sluchadlo. Chodí do 6. třídy na Základní školu pro sluchově postižené ve Valašském Meziříčí. Na Internet chodí často a baví ho, i kvůli tomu, že díky němu má možnost stýkat se s dalšími neslyšícími. O počítač se ale musí dělit se starší sestrou a mladším bratrem. Kromě Internetu ho baví i malování a chodí do výtvarného kroužku. Ve škole má rád matematiku, přírodopis a zeměpis. Rád také vaří.

Porota se rozhodla udělit mu speciální cenu za jeho slohovou práci o Internetu. Jindřich do soutěže přihlásil imaginární rozhovor s počítačovým expertem, ve kterém popisuje svůj vztah k Internetu.

Kontakt:

Jiří Peterka ml., jirka@peterka.cz, tel.: 776 583450

Jaroslav Winter, BMI sdružení, winter@brezen.cz, tel. 775 224 777, 234 602 267

BMI sdružení je neziskové sdružení fyzických i právnických osob, jehož posláním je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost. Jeho projekt Březen měsíc Internetu 2000 se umístil ve finále soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí.

Together Czech Republic je občanské sdružení vedené mladými lidmi založené v roce 2005. Je součástí pan-evropské sítě neziskových organizací Together a organizuje rozmanité mezinárodní aktivity – výměny mládeže, semináře, školení, konference. Je vysílající organizací Evropské dobrovolné služby. Kromě projektu Junior Internet je i provozovatelem platformy Business For Youth (www.b4y.cz) pro mladé podnikatele. Více informací na www.together.cz.

Tento projekt byl finančně podpořen Evropskou komisí. Toto oznámení odráží pouze postoje autora a Evropská komise ani Národní agentura nenese zodpovědnost za jeho obsah ani za jakýkoliv způsob užití informací v něm obsažených.



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.