Oldřich Suchoradský: „Hody hody doprovody…

pondělí 10. dubna 2006 ·

…dejte vejce malovaný“, říká se ve známé velikonoční koledě. Koleda je znakem konce zimy a oslavuje svátky jara - Velikonoce. Ve školách je tento čas žáky i učiteli spojen spíše s Velikonočními prázdninami. Až na připomenutí tradic, zvyků a výrobu velikonočních dárků, nemají velikonoční svátky ve škole významnější odezvu. A to je škoda, protože tradice s nimi spojené dávají řadu příležitostí k zamyšlení a výchovnému působení. Podívejme se na svátky jara pod zorným úhlem současnosti.

Bilancování průběhu svátků se do školy dostane až v úterý, kdy se děti vrátí do školních lavic. To už se do sborovny dostanou „zprávy“ o průběhu „koledy“. Kdo koho zmlátil pomlázkou do krve.  Nebo že se ještě nestačil vyspat z alkoholového opojení, se kterým jsou svátky v poslední době stále více spojovány.

Že to u dětí školou povinných není možné? Vždyť nabízet školákům alkohol je trestné? Naše společnost je k takovému jednání až nečekaně tolerantní.

Před časem jsem dělal mezi žáky 6. ročníku základní školy anketu, co považují pro člověka za nejškodlivější, uváděli na prvém místě drogy, kouření. Teprve na třetím místě alkohol.  Všichni v anketě uvedli, že už alkohol vyzkoušeli. A třetina z nich napsala, že již byla alespoň jednou opilá. Zarážející na tom je, že většina z nich holduje alkoholu v rodině, za souhlasu a asistence vlastních rodičů. Bez přípitku se neobejde žádná rodinná oslava, děti nevyjímaje.  A nejde jen o sklenku piva či vína, ale děti hovoří o požívání tvrdých destilátů.

V naší anketě nejde o překvapivé zjištění. Jsme v tom dokonce jedni z „nejlepších“ v rámci států EU. Zvláště znepokojující je, že pití zkoušejí a postupně mu podléhají stále mladší děti.  A co hůř, zvyšuje se podíl dívek, které tomuto zlozvyku podléhají. Nikoho dnes nepřekvapí zpráva, že si alkohol nosí žáci do školy a dokonce se tu i za přítomnosti a dozoru učitele opijí. Pořádání různých třídních besídek, slavností, ale i školních výletů se stává „noční můrou“ pro zodpovědné učitele, kteří jen těžko uhlídají alkoholu chtivé žáky. Ti jsou velmi vynalézaví ve snaze obelhat učitele a přes výslovný zákaz hledají příležitost, jak si za jeho zády „zvednout náladu“. O tom, co se děje na diskotékách, které navštěvují 13 leté „slečny a 14 letí „muži“, se vyprávějí celé legendy. Marná je snaha policie, která je v kontrole těchto zábav většinou bezzubá a pokud zjistí přestupky, vyšetřují se nedůsledně. To vše jen dál zvyšuje odvahu a agresivitu mladistvých. Korunu všemu dávají sdělovací prostředky, které komentují soudní proces s podnikatelem, který poskytoval nezletilým alkohol, až se zpili do němoty. Viníka představují jako chudáka, komu je ubližováno, litují ho, přestupek bagatelizují.

Co je příčinou tohoto stavu? Máme zákony, které mladé lidi před těmito a podobnými neřestmi mají ochránit. Bohužel jejich naplňování a uplatňování v praxi je nedůsledné. Nelze ani vše svalovat pouze na rodinu a její nedostatečný výchovný vliv. Viníkem je celá společnost, která takové jednání umožňuje a toleruje.

Až o Velikonočním pondělí zazvoní u vašich dveří koledníci a spustí svoji dobře naučenou koledu, jistě je odměníte kraslicí nebo nějakou sladkostí. A budou-li od vás čekat, nebo dokonce vyžadovat peníze nebo alkohol, pošlete je rychle o dům dál. Takový způsob oslavy svátků jara bychom jako vychovatelé v žádném případě neměli podporovat.



Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.