Daniel Dočekal: Čtyři aktuality od společnosti Microsoft

středa 12. dubna 2006 ·

MS Virtual Server 2005 R2 je ke stažení zdarma, stejně jako beta verze Internet Explorer 7 či beta verze ochrany proti spyware Windows Defender. Vývoj webových aplikací podobných běžným Windows aplikací umožní Ajax (Asynchronous Javascript and XML) a nedávno představený nový produkt Atlas, využívající ASP .NET.

Microsoft Virtual Server 2005 R2 zdarma

Koncept virtuálních serverů má podle analytiků i zájmu trhu velkou budoucnost. Výkonnost dnešního hardware umožňuje na jednom počítači spouštět více serverů. Trval či podle potřeby. Výhodou může být i snadné přemístění z jednoho počítače na jiný v případě poruchy. Microsoft připravuje produkt Virtual Server 2005 R2 a podle čerstvých informací bude verze R2 dostupná zdarma (doposud stála 99USD resp. 199USD podle počtu podporovaných procesorů). Dobrá zpráva může být i ta, že se vrací podpora pro virtuální stroje provozující Linux. Virtual Server 2005 R2 již nebude mít Standard verzi - Enterprise verze zůstává - stáhnout (zdarma) si ji můžete zde.

Microsoft zpřístupněním tohoto produktu zdarma reaguje na konkurenci - VMware nabízí svůj GSX Server zdarma od února. A další konkurenti, jako XenSource či Virtual Iron Software své produkty připravují k vypuštění na trh.

Web opět středem zájmu Microsoftu

MIX 06, konference zaměřená na webové vývojáře, poukazuje na posílení priorit v oblasti webových prohlížečů a aplikací u Microsoftu. Bill Gates se doslova omluvil za nepříliš časté poskytování nových verzí Internet Explorer prohlížeče. "Budeme schopni uvolňovat (nové verze) mnohem rychleji, než je typický cyklus nových verzí Windows. V současnosti pracujeme na dalších dvou verzích", uvedl Bill Gates. Internet Explorer 7 (nyní v Beta verzi) tak není koncem řady internetových prohlížečů Microsoftu - důraz klade na nové uživatelské rozhraní, bezpečnost a vývojářskou podporu (CSS, PNG, XML a RSS).

Novinkou pro vývoj webových aplikací je i zaměření se na Ajax (Asynchronous Javascript and XML) s jehož pomocí je možné vytvářet webové aplikace velmi úzce se podobající běžným Windows aplikacím. Ukazku využití Ajaxu můžete již dnes vidět v OWA (Outlook Web Access) či na nové službě Windows Live Services (www.live.com). Na MIX 06 konferenci  předváděl Microsoft nový produkt kódově označovaný jako Atlas - ten umožní vytvářet vlastní řešení založená na Ajaxu. Využívá k tomu ASP .NET platformu.

Windows Defender (Beta 2) - Ochrana proti spyware

Spyware je všudypřítomné a velmi vtíravé. Pokud si jej pořídíte do počítače, zpravidla o tom ani v první chvíli nebudete vědět. Možná si toho nevšimnete dlouho dobu. Počítač bude pracovat ve skutečnosti pro někoho uplně jiného. V řadě případů se stane aktivním šiřitelném spyware na další počítače. V nejhorším případě bude používán pro hromadné šíření nevyžádané pošty. Posloužit ale může i hackerům, kteří proniknou do vaší domací či školní sítě. Proti Spyware je potřeba počítače chránit - aktivně a rychle. Zkuste Windows Defender (Beta 2). Postará se o nepřetržitou ochranu. A pokud jste nikdy na počítači ochranu proti spyware neměli, možná zjistíte co jste doposud netušili - váš počítač už dávno slouží někomu jinému. Nenechte se ukolébat pocitem bezpečnosti, že používáte antivirové programy. Ty spyware zpravidla ignorují, věnují se totiž zcela jiné hrozbě.

Shared Computer Toolkit for Windows XP verze 1.0 – vhodný pro školní učebny, knihovny a internetové kavárny

Zkušenému uživateli, který potřebuje zajistit bezpečnost a nepřetržitý bezproblémový provoz počítače, sdíleného více uživateli nebo s požadavky na omezení některých funkcí nebo přístupu k datům. Produkt není určen pro využití ve velkých podnikových sítích, protože je zapotřebí ověřit každý počítač prostřednictvím WGA (Windows Genuine Advantage programu), zda je daná licence legální či nikoliv, tzn. 100 PC = 100 ověření. Počítá se s nasazením ve školách (IT laboratoře), internetové kavárny, knihovny, domácnosti, malé společnosti, veřejné prostory (Městské úřady, stanice českých drah, autobusů apod.). Produkt není určen nezkušeným uživatelům. Je zapotřebí vyhradit prostor na disku pomocí nástrojů rozdělení disku. Některé doplňkové dokumenty a podpora k tomuto produktu je v angličtině.



Daniel Dočekal

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.