Josef Duhajský: Využijte ve výuce blížící se zatmění Slunce

čtvrtek 9. března 2006 ·

Další zatmění Slunce nastane 29. března 2006. V naší republice bude pozorovatelné jako zatmění částečné. Pokusím se vám nabídnout několik tipů na didaktické využití tohoto úkazu. Začátek zatmění bude v Čechách přibližně v 11 hodin 46 minut a konec ve 13 hodin 50 minut. Časy jsou uvedeny v letním čase, který u nás začíná platit v neděli 26. března, a jsou pouze orientační. Pro různá místa ČR se mohou časy lišit řádově o desítky sekund.

Tak je to aspoň uvedeno na webových stránkách Instantní astronomické noviny, kde najdete i další informace o tomto zatmění a informační leták, který je možno dále šířit. Už tento leták se dá považovat za vhodný zdroj informací využitelných ve škole (posuďte sami). O částečném zatmění Slunce 29. března 2006 v naší republice informuje Hvězdárna Valašské Meziříčí, další podrobnosti o tomto březnovém zatmění najdete na webových stránkách České astronomické společnosti nebo Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Nejen o tomto aktuálním zatmění Slunce, ale i o dalších zatměních Slunce se dočtete v článku Zatmění Slunce Petra Šaumana. Mohl bych pochopitelně jmenovat dále. A téměř všechny takto získané materiály a informace se vám, myslím, mohou ve škole hodit.  

Samozřejmě ideální by bylo, kdybyste tento astronomický jev s dětmi během vyučování přímo pozorovali. O tom, jak bezpečně pozorovat Slunce, najdete na internetu dostatek informací. Sám jsem už rovněž na České škole o pozorování Slunce během vyučování  psal . Připomínám, že nemáte-li ve škole vhodný dalekohled na pozorování Slunce, vystačíte s filtry ze svářečského skla č.13 nebo č.14. V případě, že nevíte, jak je získat, obraťte se na specializovaný obchod nebo na nějakou hvězdárnu; nabízí je např. Hvězdárna Valašské Meziříčí nebo Hvězdárna a planetárium Hradec Králové. V žádném případě neriskujte pozorování přes začouzená sklíčka, diskety a jiné ochrany zraku lidové tvořivosti. Nedoporučuji ani svářečský filtr před objektiv dalekohledu. V případě pozorování Slunce dalekohledem je vždy bezpečnější promítat obraz Slunce na stínítko. Před přímým pozorováním Slunce děti důrazně upozorněte na nebezpečí trvalého poškození zraku a raději jim během pozorování ještě několikrát připomeňte:

Přímý pohled do Slunce může vést k nevratnému poškození zraku, nebo dokonce k oslepnutí !!!

Chcete-li získat přesnější představu o tom, jak bude v Čechách očekávané zatmění Slunce vypadat, podívejte se na Astronomické informace hvězdárny v Rokycanech. Zakryta bude asi polovina slunečního disku.

Druhou možností, jak tento jev přímo pozorovat, je vyrazit na exkurzi na nejbližší (případně vzdálenější) hvězdárnu. V tomto případě vám odpadnou odborné starosti a také možné obavy o bezpečnost očí vašich žáků. Odborníci na hvězdárnách mají s bezpečným pozorováním Slunce určitě výrazně větší zkušenosti než průměrný učitel (viz astronomické instituce v České republice).

Na exkurzi můžete vyrazit i dál – za hranice naší republiky do míst, kde bude zatmění Slunce 29. března 2006 pozorovatelné jako úplné:

Libye asi nepřipadá moc v úvahu a na plánování exkurze do Turecka, kam se chystají někteří čeští nebo slovenští astronomové a další nadšenci (soudě podle některých webových stránek), je už asi pozdě. Ačkoli můžete třeba vyrazit „last minute“ do Ghany. Je dobré si občas připomenout, že dnes už cesta do ciziny (nejen za úplným zatměním Slunce) není tak problematická jako před rokem 1989. A navíc úplné zatmění Slunce v naší republice hned tak nebude. A nakonec, i když nikam nepojedete, troufám si tvrdit (ač příslušně neaprobován), že i tak by se tahle problematika dala ve škole úspěšně využít v některé hodině zeměpisu. Můžete třeba s dětmi probrat, ve kterých zemích se Slunce za Měsíc schová úplně. K této úvaze vám přidávám další odkaz Počasí ve stopě zatmění, kde mimo jiné najdete i tenhle hezký snímek Turecka:

Jestli jste i vy už začali pátrat po informacích ohledně aktuálního zatmění Slunce, možná jste zaregistrovali i to, že východočeská pobočka ČAS, Sluneční sekce ČAS a Hvězdárna v Úpici vyhlásily fotosoutěž Nejlepší snímek zatmění Slunce 2006. Pokud ne, v případě zájmu najdete podrobnosti o této soutěži na webových stránkách hvězdárny v Úpici. Soutěže se můžete zkusit zúčastnit i vy (případně vaši žáci), ale raději znovu připomínám: Pozor na oči!

Vyhledávat informace o zatměních Slunce můžete zkusit i ve vhodné vyučovací hodině přímo s dětmi. Frázovitě řečeno „děti se učí pracovat s informacemi“ a vy si aspoň v paměti oprášíte astronomické webové adresy a občas narazíte i na nějaký nový užitečný zdroj informací. Zde jako příklad uvádím odkaz Astronomie krátce (http://astronomie.kratce.cz/), ale možná tenhle odkaz pro vás žádná novinka není.

Pozorování posledního částečného zatmění Slunce 3. října 2005 se nám kvůli počasí vůbec nevyvedlo. Myslím pochopitelně nás v Brandýse nad Labem, kde bylo v průběhu tohoto zatmění vytrvale zataženo. Ale i to bylo pro mne poučné, protože několik školních dětí se mě během dne tázalo, jestli budeme pozorovat, a vůbec jim přitom nevadilo, že obloha je beznadějně zatažená, což mě zaujalo. A též nám hned pár dní na to po neúspěšném pozorování jeden student v hodině předvedl hezkou prezentaci o zatmění Slunce, aby mi to nebylo líto, a to mě potěšilo.

Ale raději doufám, že tentokrát bude počasí příznivější, a vám přeji co nejúspěšnější pozorování též.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.