Peterka ml Jiří: Junior Internet 2002 - připojíte se?

úterý 8. ledna 2002 ·

Proč nezkusit motivovat žáky, třeba i v hodinách informatiky nebo v kroužcích, neobvyklou, nicméně seriózní soutěží? Mnohé školy v minulém ročníku již účast svých žáků podpořily. Česká škola akci podporuje také (mediálním partnerstvím).

O průběhu soutěže a následné konference informuje zástupce dětských organizátorů Jirka Peterka ml.:

Nejen dospělí se scházejí na různých konferencích, ale i děti mají vlastní konferenci. Junior Internet je název první dětské konference o internetu. Ta proběhne 9. března již potřetí. Jako každoročně ji organizuje dětský webový časopis eZavináč a probíhá v rámci projektu Březen – měsíc internetu.

Zajímavé je na konferenci také to, že ji organizují samy děti. Dětská programová rada zajišťuje větší část veškeré práce. Cílem konference je především podpořit aktivity dětí na internetu, ale také ukázat jim zajímavé projekty určené dětem a mládeži do 15 let. Na internetu je spousta zajímavých a rozsáhlých projektů, které provozují děti. Těmto dětem přitom stačí jen malý odrazový můstek a mohou se svými projekty konkurovat profesionálním projektům provozovaným dospělými. A právě takovým odrazovým můstkem se tento projekt snaží být.

Konference Junior Internet je určena dětem do 15 let, které již s internetem mají nějaké zkušenosti. Ty prokáží v některé z tzv. nominačních soutěží.

Nominační soutěže probíhají před konferencí. Všichni účastníci soutěží jsou pak pozváni na konferenci. Nejlepší účastníci soutěží pak dostanou i věcné ceny a především možnost předvést své projekty veřejnosti (především pak dětem a médiím) na konferenci. Pro letošní ročník byly vyhlášeny celkem tři soutěže:

JuniorWeb – soutěž o nejlepší webovou stránku, může se jednat o osobní, třídní či školní stránku nebo i rozsáhlejší webový projekt (časopisy, portály).

JuniorText – slohová soutěž, do které se mohou děti přihlašovat s texty dlouhými minimálně 1000 znaků, které se týkají internetu (co se mi na internetu líbí/nelíbí, co mi internet dal, internet ve škole, internet v rodině, budoucnost internetu apod.).

JuniorSpecial
– volná kategorie, do které mohou být přihlášeny např. grafické výtvory, počítačová hudba nebo i „hmotné“ příspěvky týkající se internetu.

Uzávěrka soutěží je 15. února. Přihlásit se může kdokoli, kdo do 9. března nedovršil 15 let. Přihlašovací formuláře jsou na adrese www.juniorinternet.cz.

Po soutěžích následuje další fáze projektu, samotná konference. Ta se uskuteční v sobotu 9. března v Praze, v klubu Lávka. Na konferenci budou pozváni všichni účastníci nominačních soutěží. Čekat je bude zajímavý program, tématické přednášky o internetu, prezentace projektů pro děti a tombola o zajímavé ceny. Každý účastník si nějakou cenu odnese, např. CD, knihy, minulý rok bylo v tombole i několik webkamer. Součástí programu jsou také prezentace vítězných prací v nominačních soutěžích. Měla by se rovněž uskutečnit diskuse se známými internetovými osobnostmi a také virtuální přednáška přenášená pomocí webkamery po internetu až z USA. Jako doprovod samotné konference se uskuteční i malá výstava, na které se předvedou nejzajímavější projekty pro děti a účastníci si budou moci vyzkoušet zajímavé věci.

Konference může být zajímavým zpestřením výuky nejen informatiky. V minulých ročnících se zúčastnily celé skupiny z různých škol. Aktivním dětem pak poskytne Junior Internet inspiraci, nové kontakty a příležitosti. Důkazem toho jsou texty některých účastníků o tom, co jim Junior Internet přinesl (najdete zde).

Více informací o projektu najdete na adrese www.juniorinternet.cz.




Peterka ml Jiří

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.