Vít Šebor: SIPVZ je bez peněz

úterý 20. listopadu 2001 ·

MŠMT se ve snaze urychlit školení učitelů dostalo do kolize se zákonem o zadávání státních zakázek, a na Informační gramotnost proto budou letos uvolněny pouhé 2 milióny korun. Horší zprávou však je, že Ministerstvo financí odmítá většinu letošních prostředků pro SIPVZ převést do rozpočtu pro rok 2002, což je jiný výraz pro jejich propadnutí.



V pátek se na webové stránce MŠMT objevila tisková zpráva, že pro školení učitelů v rámci programu P1 Informační gramotnost SIPVZ bylo certifikováno pouze 73 školících středisek a že „tento rok je potřeba školení chápat jako pilotní projekt.“

Důvod nečekaného rozhodnutí je takovýto: pokud by suma vyplacená za školení měla překročit 2 milióny korun, muselo by MŠMT podle Zákona č.199/1994 Sb. o zadávání státních zakázek vyhlásit standardní výběrové řízení, což není z časových důvodů možné. Ministerstvo se původně domnívalo, že smlouvami s jednotlivými školícími organizacemi lze uvedený zákon elegantně obejít. Z nového právního rozboru však vyplynulo, že to byl omyl. Proto budou do školení v letošním roce investovány pouze 2 mil. Kč, které zajistí proškolení jen asi tisíce učitelů (z celkového počtu cca 110 000).

Připomeňme, že původně měly peníze přijít prostřednictvím zřizovatele na účty škol jako účelově vázané dotace. Kvůli časové tísni nebylo možné tento standardní postup použít již letos a bude uplatňován až od roku 2002. MŠMT tedy ve snaze zrealizovat alespoň nějaké školení rozhodlo v tomto roce zaplatit školícím organizacím centrálně. A proč ten spěch? Vždyť pedagogická veřejnost byla po celou dobu ujišťována, že SIPVZ o své peníze v případě nevyčerpání nepřijde, že budou převedeny do rozpočtu pro rok 2002.


Peníze prý nelze převést

Bohužel, na Ministerstvu financí jsou jiného názoru. Tamní tiskový odbor na dotaz České školy písemně odpověděl, že z celkové výše 1,87 miliardy Kč určených pro rok 2001 na SIPVZ „může MŠMT v souladu s rozpočtovými pravidly převést z nečerpaných prostředků do roku 2002 cca 92 miliony Kč.“ Čili pouhý zlomek, zbytek takzvaně propadá. „My samozřejmě vyvíjíme všechny aktivity, abychom nepřišli ani o korunu,“ řekl k tomu České škole Drahomír Fránek, vrchní ředitel sekce SIPVZ na ministerstvu školství.

Kdo za tento neblahý výsledek může? Podle sdělení Ministerstva financí dvě skutečnosti: odvolání uchazečů o roli generálního dodavatele a také to, že dokumentace programů byly schváleny až v srpnu a říjnu tohoto roku z důvodu jejich nedostatečného zpracování. Druhý uvedený důvod Fránek odmítá: „Trvám na tom, že na vině jsou neúspěšní uchazeči o zakázku, kteří se nedokázali smířit s prohrou.“ K tomu je nutné říci, že resortu financí se za současné situace pochopitelně hodí každé snížení schodku státního rozpočtu, což předurčuje jeho malou vůli činit jakékoli výjimky ve svých rozpočtových pravidlech. Současnou patovou situaci by tak teoreticky mohl vyřešit jen zásah nějaké “vyšší politické síly“.

Podle Drahomíra Fránka však ani případné nepřevedení peněz není definitivní prohrou, neboť stále platným usnesením vlády je na SIPVZ garantována celková suma 7,4 mld. korun. MŠMT se podle něj bude snažit, aby prostředky, které nemohly být v roce 2001 vyčerpány, byly pro SIPVZ zaneseny do rozpočtu pro rok 2003. „My vlastně financujeme záměry roku 2001 z peněz 2002 a o nečerpané prostředky se budeme důrazně hlásit v rozpočtu následujícím,“ dodal.


Další rána na obzoru?

Takovýto požadavek by byl nepochybně oprávněný, bohužel nelze vůbec říci, jakou má šanci na úspěch, neboť bude řešen až příští vládou a parlamentem, které vzejdou z jarních voleb a k SIPVZ zaujmou svůj vlastní postoj.

Mezi mnohými současnými poslanci se však tento projekt netěší velké podpoře, alespoň ne ve stávající podobě. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR (odkaz) totiž doporučuje v návrhu rozpočtu na rok 2002 snížit výdaje na realizaci SIPVZ o celou jednu miliardu (z plánovaných 1,77 mld.)! Návrh bude rozpočtovým výborem projednáván kolem 10. prosince tohoto roku a každý si může představit, jak citelnou ránu by jeho případné přijetí SIPVZ zasadilo.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.