Oldřich Suchoradský: Kamarády hledej na e-Kamarádu

čtvrtek 25. října 2001 ·

Otráven špatnými zkušenostmi s celoplošnými internetovými soutěžemi pro žáky, které v reklamě mnoho slibovaly, ale žákům nic nepřinesly, objevil jsem na webu eKamarád celoroční soutěž, která se mi svým jednoduchým zadáním a výběrem samostatných úkolů pro děti na prvý pohled zalíbila. A hlavně mým žákům. Otráven špatnými zkušenostmi s celoplošnými internetovými soutěžemi pro žáky, které v reklamě mnoho slibovaly, ale žákům nic nepřinesly, objevil jsem na webu eKamarádceloroční soutěž, která se mi svým jednoduchým zadáním a výběrem samostatných úkolů pro děti na prvý pohled zalíbila. A hlavně mým žákům.

Dali jsme dohromady partu žáků 8. a 9. ročníku, která se do hry zapojila a vydržela po celý školní rok plnit víc než 27 úkolů. Každý týden na eKamarádovi (http://www.ekamarad.cz/) zveřejňované otázky z nejrůznějších oborů, především se zaměřením na internet a jeho možnosti, děti zaujaly a udržely jejich zájem. Přispěl k tomu i přehledný a transparentní způsob hodnocení a přiměřený systém odměn pro účastníky. Přitom se nenásilně, plněním úkolů, naučily řadu poznatků a dovedností. Úkolem bylo např. vyhledat dopravní spojení na určité místo, sbírat informace pomocí internetových vyhledávačů nebo napsat článek na určité téma. Zaujaly i různé hříčky, hádanky a otázky ze zeměpisu, sportu nebo dovedností při pobytu v přírodě. Takto pestrý výběr dal vyniknout každému z dětí, které tvořily soutěžící partu.

V tomto školním roce soutěž pokračuje a věřím, že si najde mnoho dalších nadšených zájemců. Zapojit do jejího průběhu se lze kdykoli během školního roku, v každé její etapě.

EKamarád je zaměřen na vše, co souvisí s tématikou volného času a výchovy dětí a mládeže. Je určen těm, kteří s pracují mladými lidmi: vedoucím dětských kolektivů, učitelům, ale i rodičům.Velký prostor k vlastní prezentaci mají také děti školního věku, kteří na něm diskutují mezi sebou i s dospělými, což bývá velmi zajímavé.

Správcem a duší celého magazínu je Miloslav Fuček, známý z televizních diskusí k výchovným problémům mládeže a organizování jejich volného času, v oblasti informačních technologií zvlášť. S velkým ohlasem se setkává seriál článků o pedofilii, který v magazínu řadu měsíců probíhá. E-Kamarád je denně aktualizován a obsah nově zveřejněných článků si můžete nechat denně zasílat e-mailem do své schránky. Grafika webu není „profesionálně pohledná“, ale přehledná docela ano.

Magazín eKamarád je pestrým čtením s mnoha náměty k činnosti všem, kteří pracují nebo chtějí pracovat s mládeží. Možná víc napoví názvy pravidelných rubrik, které jsou naplněny zajímavými materiály: Výchova, Volný čas, Vedoucí, Kultura, Literatury, Internet, Sport, Turistika a táboření, Škola, Povídky, Poesie, Humor, Prima akce, Zajímavé nabídky, atd. Hojně využívaná je i dětská seznamka.

Snad jedinou kritickou výtku k obsahu: Často se opakují stejná jména autorů, a tím i stejné názory. Rozšíření skupiny autorů by přineslo ještě větší zpestření obsahu a bohatší diskuse, které jsou na jeho stránkách vedeny. Můžete k nim přispět i vy, pokud se na e-Kamaráda alespoň podíváte.


Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.