Oldřich Suchoradský: Utíkají absolventi ze školství jen kvůli platu?

čtvrtek 16. srpna 2001 ·

V září vstoupí poprvé do škol také čerství absolventi pedagogických fakult. Vydrží u svého povolání, nebo také odejdou rozšířit řady těch kolegů, kteří práci ve školství vzdali již předem? Nezáleží jen na nich…

S novým školním rokem vstoupí poprvé do škol také čerství absolventi pedagogických fakult. Vydrží u svého povolání, nebo také odejdou rozšířit řady těch kolegů, kteří práci ve školství vzdali již předem? Nezáleží jen na nich…

Údaje o počtech vycházejících absolventů a nastupujících učitelů do praxe ukazují, že do škol nastoupí jen menšina. Těch, kteří po absolvování studia chtějí své povolání vykonávat, bychom si tím spíše měli vážit. Dočkají se v pohodě a zdraví konce roku? Neodradí je potíže, které je v prvých týdnech na prvém pracovišti bezpochyby potkají?

Podle mých zkušeností je vysoká škola na výkon učitelského povolání dobře připravila po čistě odborné stránce v rámci jejich aprobace. Ale odborník není automaticky také dobrý učitel. Aby se jím stal, potřebuje navíc vrozený talent, snahu na sobě pracovat a osvojit si nemálo pedagogických dovedností, které jim žádná univerzita nedá. (Alespoň ne u nás.)

Začínajícím učitelům tak zpravidla chybí schopnost přiměřené komunikace se žáky a většina z nich má problémy s elementární kázní u svých svěřenců. Absolventi také neumí odhadnout reálné schopnosti a možnosti žáků, z čehož pak plynou příliš vysoké (méně často naopak nízké) nároky na ně. Ze všeho nejtěžší je však pro začínajícího učitele žáky ve vyučování zaujmout; z vysokoškolské přípravy zkrátka nevědí, jak žáky získat zajímavými metodami a formami učení. Ve skleníkových podmínkách náslechů a krátkodobých praxí se zkrátka nemohou naučit potřebným pedagogickým dovednostem.


Jednu radu ti dám – poraď si sám

Fakulty zde nejsou úplně bez viny a pedagogickou přípravu by jistě mohly zlepšit. Pro úspěšný profesní start absolventů je ale neméně podstatný přístup školy, na kterou přicházejí. Mají současní ředitelé dostatek trpělivosti s nimi taktně a soustavně pracovat? Jsou starší a zkušenější učitelé ochotni a schopni mladému učiteli pomoci?

Domnívám se, že v posledních létech je nástup začátečníka na školu stále obtížnější. Dokonce si myslím, že často uváděná příčina odlivu mladých učitelů ze škol – špatné finanční ohodnocení - stojí až na druhém místě za nečekaným šokem, který zažijí po nástupu do praxe. Velmi často se setkají s naprostým nezájmem ředitele i kolegů, někdy přerůstající až ve škodolibou radost z problémů, které při prvých kontaktech se žáky a rodiči mladí absolventi prožívají. Pokládám za velkou chybu, že se na většině škol ztratila role uvádějícího učitele, který uměl začátečníka podržet a byl mu oporou v jeho obtížích.

Neustále se hovoří o stárnutí učitelských sborů na školách a odchody mladých, schopných učitelů nás nemohou nechat lhostejnými. Není vše ale jen chybou školského systému, jak je zpravidla tento problém redukován. Možná by mnohdy stačila obyčejná snaha starších pedagogů zajistit příjemné podmínky pro nástup nových kolegů.


Jaký máte vy názor na připravenost absolventů? Jaké jsou vaše zkušenosti s přijímáním nových učitelů staršími kolegy?



Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.