Vít Šebor: Inzertní weby jsou i pro učitele a studenty

pátek 25. května 2001 ·

Hledáte nového učitele? Nebo naopak hledáte učitelské místo? Zkuste to na internetu. Sháníte učebnice či skripta z druhé ruky? Nebo je naopak prodáváte? Vyzkoušejte specializované burzovní stránky. I to je jedna z možností, jak internet elegantně využít, i když zatím trošku zakuklená.

Tak jako na celém internetu, i v této oblasti se školství teprve pomalu zabydluje, a nemůžete proto čekat nepřebernou nabídku inzerátů jako třeba u automobilů či seznamky. Ale při troše štěstí …

Učebnice a skripta

Slušnou reputaci si za necelý rok své existence vydobyl studentský server příznačně nazvaný Kauf.cz. Předností této kvalitně zpracované burzy je dobře vyřešený systém redakce inzerátů, spolehlivost a celková přehlednost. Je rozdělena na pět sekcí (základní školy, střední školy, vysoké školy, jazykové učebnice, odborná literatura) a v nich dále podle jednotlivých předmětů či vědních oborů. V době psaní těchto řádků nabízela 737 aktivních titulů. Ostatně naplněnost inzeráty je u podobných služeb asi nejdůležitější. Z tohoto pohledu je na tom nejhůře sekce pro základní školy, kde většina předmětů zeje absolutní prázdnotou, což je ale vzhledem k převažujícímu systému rozdávání učebnic pochopitelné. Avšak ostatní sekce jsou na tom více či méně lépe.

Další inzertní server, který při hledání či prodeji stojí za to navštívit, je Bazar učebnic a skript na poměrně nových Studentských stránkách (http://student.contactel.cz). Oproti „stromečkové“ struktuře Kaufu.cz je tento bazar řešen jednodušeji pomocí vyhledávacího okénka a dvou roletek NabídkaPoptávka. Jednotlivé obory se již podle stupně škol netřídí. Naplněnost opět kolísá obor od oboru, celkový počet asi bude o něco menší (na stránkách uveden není).

Spíše zajímavostí je, že obdobná burza, omezená ale jen na skripta, existuje i na přebujelém portálu Atlas. Celkový počet inzerátů je zde totiž 13, z toho některé se ani netýkají skript.Také další inzertní stránky ovšem vyžadují notnou dávku štěstí, pokud chcete úspěšně koupit či prodat. Je docela výmluvné, že na serveru studuj.jinak.cz najdete v sekci Referáty a seminární práce u českého jazyka 105 inzerátů, zatímco u stejného předmětu v sekci Burza učebnic jsou celé čtyři inzeráty. Podobně je na tom i další server na adrese http://www.softis.cz/ucebnice. Standardně udělaný, ale co do inzerentů málo živý. Pro úplnost lze uvést i stránky http://www.nuda.cz/ucebnice/ nebo Antikvariát.cz.

Větší šanci možná budete mít na všeobecném inzertním serveru, jako je Annonce (nejlépe pokud zadáte ve vyhledávacím okénku klíčové slovo, např. učebnice). Lidé s obchodním duchem možná ocení i dražbu v sekci Učebnice serveru Aukce.cz.

Hledáte učitele? Hledáte místo?

Stále se mezi námi najdou tací, kteří se přes všechna varování chtějí stát učitelem nebo aspoň vyměnit svoji školu za jinou, pochopitelně lepší. Při hledání zaměstnání či zaměstnance se nejprve můžete zaměřit na specializované, „personalistické“ servery.

Mnoha inzeráty (přes 10 000) disponuje portál Prace.cz. Server zobrazuje nabídky jak z vlastní databáze, tak i z jiných serverů, jako je např. Jobs.cz, a částečně lze hledat i v nabídce pracovních úřadů. Pokud jste ředitelem zoufale hledajícím svého učitele, vyberte Hledat zaměstnance, potom jako Obor Vaší firmy zadejte Vzdělávání a školství a případně i další kritéria. Nabídka není ohromující, ale někoho vhodného možná naleznete. Učitelé mohou naopak najít svoji školu v sekci Nabídky práce; zde se nenechte zmást, protože školství se skrývá pod položkou Ostatní – neurčeno, kde již dále hledáte podle regionů, a až poté dle oborů. Vložení vlastního inzerátu je po nutné registraci zdarma jak pro uchazeče, tak pro zaměstnavatele.

Mnoha inzeráty disponuje i zmíněný Jobs.cz. Jako ředitel budete asi odkázán na pasivní prohlížení nabídek lidí hledajících práci v sekci Výuka vzdělávání. Jejich vkládání je zde totiž zdarma (a několik učitelů jsem zde namátkou i objevil), avšak uveřejnění zaměstnavatelského inzerátu stojí od 4 100 Kč výše.

Štěstí mohou obě skupiny zkusit i jinde, např. na www.volna-mista.cz. Jde o velmi přehledný a profesionálně zpracovaný server, ale nabídky si zde zdarma mohou prohlížet je uchazeči. Pro zaměstnavatele je vkládání standardního inzerátu zdarma, prohlížení databáze 3300 životopisů je ale zpoplatněno.

Kromě specializovaných serverů však můžete s úspěchem použít i běžnou inzertní službu; dobrou volbou bude v tomto případě příslušná „pracovní“ sekce iInzerce z neustále rostoucí rodiny iDnes. Vložení inzerátu je pro zaměstnavatele sice placené, ale cena je poměrně příznivá (standardně 350 Kč), takže několik desítek inzerátů škol zde již naleznete. Vkládání inzerátů uchazečů (aktuálních i dlouhodobějších životopisů) je zdarma. Zajímavou možností je i prohlížení nabídek školských úřadů.


Obecně platí, že na čím více místech svůj inzerát umístíte, tím větší budete mít naději na nalezení toho pravého učitele/školy/učebnice/kupce. Není proto důvod internet opomíjet, i když zatím asi bude plnit spíše doplňkovou funkci.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.