Jan Marintz: Čtrnáctý týden ve školství: Ve znamení mnoha disputací a veřejného bičování studentů v Rijádu

pondělí 9. dubna 2001 ·

Hlavní oficiální událostí minulého týdne byla patrně konference ministrů školství zemí OECD, největší praktický dopad však bude mít schválení novely vysokoškolského zákona Senátem. Nicméně střední školy asi nejvíce zajímá současné přebírání krajskou správou … Přehledový článek o událostech ve školství.

  • ”Jestliže je pondělí, musíme být v Paříži.” Tuhle okřídlenou větu pronesla většina ministrů školství zemí OECD, kteří dorazili do města na Seině, aby se zúčastnili konference o celoživotním vzdělávání. Nechyběl ani ministr Eduard Zeman, který se ovšem musel během třídenního jednání cítit jako na trní, neboť v Poslanecké sněmovně bylo zahájeno prvé čtení vládního návrhu školského zákona. Schůzka ministrů školství přijala o dva dny později strhující a současně objevné usnesení o významu celoživotního vzdělávání, rovnováhy mezi všeobecným a odborným vzděláním a nutnosti zaměření na sociálně slabé skupiny obyvatelstva. Toho hned český ministr využil a ještě na letišti Charlese de Gaulla prohlásil, že to souvisí s tematikou víceletých gymnázií, která narušují v Česku rovný přístup k základnímu vzdělání. A máte to! Všechno souvisí se vším.

  • Více než 100 studentů maďarského gymnázia ve slovenském Fiľakovu nechodí od minulého pondělí do školy, protože chtějí jiného ředitele. Slovenští učitelé si zase stěžují, že příděl prostředků ze státního rozpočtu na školství vyvolává potíže v chodu škol a chtějí od poloviny května vstoupit do celostátní stávky, aby si tak vymohli vyšší platy. To u nás ovšem nehrozí, protože platy českých učitelů výrazně zvýšily často až o 500 korun, a to jsou opravdu hezké peníze.

  • O nemoci šílených krav, ochraně evropské kultury před americkou i přílivu uprchlíků v pondělí diskutovalo v Senátu v angličtině a francouzštině 60 studentů. Disputaci vyhrál student Akademického gymnázia z Prahy, který si může vybrat, zda chce jet do portugalského Portu nebo do litevské Rigy. Patrně tu lotyšskou Rigu někdo mezitím přestěhoval anebo někdo v Senátu kdysi hodně dlouho chyběl při hodinách zeměpisu.

  • Biskup Duka se stal mimořádným administrátorem katolické fakulty University Karlovy, což je prý začátek řešení letitého sporu uvnitř konzervativního křídla českého katolicismu. O neméně letitých problémech našeho pohraničí, politice a našem hospodářství pak diskutovali čeští a němečtí studenti na týdenním semináři v Mariánské na Karlovarsku.

  • Úterý začalo stížností středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS), který kritizoval ”hry a aktivity úředníků ministerstva školství", kteří ignorují kraje, neboť již rozhodli o rozdělení 120 miliónů korun vybraným učňovským školám a obešli jejich zřizovatele. Ředitel odboru pro učňovské školství Vojtěch Šrámek se však nedal, protože prohlásil, že "s něčím takovým počítá".

  • Téhož dne vyslalo ministerstvo školství z tiskové konference apelaci na poslance, aby podpořili školský zákon. ”Když ho nepodpoří”, řekl náměstek ministra školství Jaroslav Müllner, ”nebude mít ministerstvo vhodnou právní formu pro zřizování diagnostických ústavů.” To je tedy skutečně vážný argument, který většinu váhavých poslanců určitě přesvědčí. Rozvrat v diagnostických ústavech je to poslední, čeho bychom se měli opravdu vyvarovat.

  • Školy v brněnském regionu prý vyučují práci s internetem na podstatně vyšší úrovni než školy v celé České republice. Vyplynulo to z průzkumu o stavu internetu na školách, který se konal v rámci projektu Planeta Internetu. Za to pražské školy čeká optimalizace. Praha, která převzala od 1. ledna 231 školských zařízení, se na ní hodlá dohodnout s městskými částmi. Pražský primátor je patrně centrista, protože soudí, že v hlavním městě by měl být zřizovatelem celého školství jen jeden školský úřad. Zmínil i to, že školy při převodu na kraj nedostaly od státu na nájmy peníze a město jim je nemá z čeho dát. Praha převzala školní budovy s vnitřním dluhem, odhadovaným na tři miliardy korun, a školy s nezaplaceným nájemným za minulý rok.

  • Skupina osmi mladých lidí ze Spojených států ve středu přiletěla na Kubu, kde budou zdarma studovat medicínu. Američané, kteří patří k rasovým menšinám, jako první využili nabídku kubánského vůdce Fidela Castra. Ten nabídl 500 stipendií na studia Američanům, kteří patří v USA ke znevýhodněným skupinám.

  • Taktéž ve středu pak Senát schválil novelu vysokoškolského zákona, která má mimo jiné umožnit absolventům placeného programu celoživotního vzdělávání získání vysokoškolského diplomu. Proti byli jako tradičně senátoři ČSSD, KSČM a někteří lidovci. Proti novele se záhy vyslovil i rektor Technické univerzity v Liberci David Lukáš, podle nějž školné obecně řeší problémy státního rozpočtu, a nikoli univerzit.

  • Práce špičkového diplomata OSN se od čtvrtka do neděle stala každodenní činností více než 200 českých středoškoláků, kteří se zúčastnili 6. ročníku Pražského modelu Spojených národů.

  • Konferenci studentů "zastupujících" na 50 členských států OSN v Míčovně Pražského hradu zahájil pan prezident. Daleko hůře se vedlo osmi středoškolákům ze Saúdské Arábie, kteří byli potrestáni bičováním za to, že natloukli v Rijádu skupince učitelů. Podle zprávy listu Arab News dostal každý ze studentů 40 ran bičem na školním dvoře za účasti svých rodičů.

  • Potvrzení o vlastní inteligence za pouhých 190 korun jste mohli získat v sobotu na velkém jarním testování IQ, které pořádala společnost Mensa v Praze. Inteligenti jsou ale i v Římě, neboť koncem týdne italská vláda oznámila, že se obrátila na UNESCO s požadavkem, aby zapsalo pizzu, kterou vymysleli Italové, do seznamu světového duševního dědictví. To není špatný nápad! My bychom mohli nárokovat do seznamu světového dědictví Čapkova robota a z posledních vymožeností pak metodu tunelování a optimalizace škol, typicky českou holubičí povahu, zlaté české ručičky, český pervitin, semtex a našeho Učitele národů. To je taky bomba!

  • Na konci týdne převzal liberecký a olomoucký kraj od státu do své správy první školy. Z analýzy, kterou oba kraje připravily, ale vyplývá, že není jasné, jak budou školy financovány a že prý bude obtížné udržet stávající strukturu škol a předškolních zařízení.


Tak takový byl tedy předvelikonoční týden v českém a světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.