Miloslav Hubatka: Nejčastější obtíže s licenčním programem Select

středa 14. března 2001 ·

Naše škola funguje jako prováděcí centrum Selectu už asi pět let a vím, že legálně nabýt softwar nebo jej dolegalizovat není vždy jednoduché. Rád bych proto nastínil několik nejčastějších obtíží, do kterých se školy dostávají, a jak z nich ven.

Tímto článkem navazuji na příspěvek svého kolegy Legalizace programového vybavení z pohledu školního informatika, abych tak připojil i svůj pohled z pozice prováděcího střediska.

Naše škola funguje jako prováděcí centrum Selectu už asi pět let a vím, že legálně nabýt SW nebo jej dolegalizovat není vždy jednoduché. Rád bych proto nastínil několik nejčastějších obtíží, do kterých se školy dostávají, a jak z nich ven.

Ne vždy stačí vzít ceník a prostě si objednat příslušnou licenci. Jinými slovy ne vždy stačí vzít ceník a prostě objednat příslušnou licenci. Školy se dopouštějí stále stejných chyb a mnohdy je to stojí nemalé peníze. Navíc se dostávají i do jiných obtíží a často také na hranici legálnosti. A proč? Jen z pouhé neznalosti a proto, že jim nikdo pořádně neporadil. Zde jsou nejčastější problémy a otázky, se kterými se jako učitel, který má v našem regionu Select na starosti, setkávám.

Kdo zodpovídá za legálnost SW ve škole?

Je to ředitel! Optimální je, aby měl systém evidence SW, který mu pomáhá spravovat ekonom-sekretářka nebo učitel informatiky, ale plnou zodpovědnost má on. Doporučuji dodržovat tyto zásady:

  • Vést licenční ujednání a faktury nebo alespoň jejich kopie za SW v jedné složce. Není na škodu si tužkou dopsat poznámky kdy, kde, kdo a za co.
  • Pokud nakupujete počítače s OEM verzí. Vždy požadujte, aby byla uvedena na faktuře. Pokud ji tam nemáte, dost těžko po letech dokážete, že ji máte legálně. Tato chyba je velmi častá a bohužel jsem se s ní setkal i na dodávkách HW od školských úřadů.
  • Dokladem o legálnosti SW nakoupených v Selectu je faktura. Zkontrolujte si vždy počet a název licencí.
  • Pokud si nejste jisti správností své objednávky či nákupu, poraďte se dopředu. Po zaplacení a s odstupem let vám nepomůže nikdo a nic.

Kde je možno se doptat či poradit?

To je už horší. Někdy poradí solidní počítačová firma, v některých okresech tuto poradní funkci zastupují dobře fungující služby škole a podobná střediska. Takto by měly fungovat i prováděcí střediska Selectu, na něž můžete posílat i své dotazy. Dobré středisko se také snaží předejít mnohým dotazům rozesíláním elektronického nepravidelného občasníku, kde školy dostanou nejen aktuální ceník, ale i informace o chystaných či probíhajících změnách a novinkách. Bohužel někdy se informace zaseknou v kanceláři školy a nedostanou se k osobám zodpovídajícím za techniku a správu počítačového systému a školy potom zbytečně prošvihnou výhodnou nabídku.

Jak postupovat při nákupu nového sofwaru?

  • Kontaktujte vaše prováděcí středisko a přihlaste se do programu (přihlášení je bezplatné a nezavazuje k nutnému odběru SW).
  • Vyplňte registrační list nebo pošlete základní údaje o vaší škole e-mailem (název a adresa školy, kontaktní osoba, tel, fax, e-mail, IČO).
  • Pokud jste rozhodnuti, můžete objednat potřebný počet licencí SW
  • Pokud nejste zcela rozhodnuti, který produkt objednat, můžete využít možnosti si SW vyzkoušet. Stačí objednat nosič a provést instalaci. Jste-li spokojeni, na konci měsíce nahlásíte počet nových instalací.(zkušební lhůta je měsíc) Pokud vám produkt nevyhovuje, smažete jej a neplatíte nic.
  • Do 3 týdnů po ukončení měsíce vám dojde faktura na objednané licence a následné licenční potvrzení. Škola se v žádném případě nezavazuje k odběru velkého množství licencí.

Odpovědi na další nejčastější dotazy a nejasnosti:

  • Licence zakoupené v selectu jsou trvalé a patří škole. Nejsou vázány na konkrétní počítač. Platí i po skončení smlouvy select.
  • Některé, zejména starší verze již nejsou v ceníku. V selectu platí tzv. právo downgrade – tedy používat i starší verze produktu (např. vlastníte Office 2000, ale budete používat verzi Off97, 7.0 nebo 4.0).
  • V selectu platí tzv. vícejazyčné právo – tedy právo používat jinou jazykovou verzi, pokud není daná verze v ceníku za vyšší částku. Tato výjimka nebývá častá, přesto se občas vyskytuje a je lepší to konzultovat se svým prováděcím centrem (vyskytuje se např. u serverů).
  • U serverů musíte mít Serverovou licenci (Server License) + Klientskou licenci (CAL) . Počet licencí CAL je určen počtem počítačů zapojených do sítě.
  • U serverů je možno zvolit dva licenční modely per server a per seat. Zde bych stoprocentně doporučil konzultaci s prováděcím centrem.
  • Při nákupu nového počítače škola musí zakoupit OEM verzi operačního systému. Pokud však ředitel školy zjistil, že na školních počítačích nemá žádný operační systém legálně (firma jej nedodala, předchůdce nenakoupil apod.), měl by OS zlegalizovat tím způsobem, že zakoupí Win 3.11 for Wrkgrps a k tomu příslušný upgrade.

Nejčastější zkratky používané v Selectu:
MVL licence Microsoft Select
VUP Version Upgrade licence zvýhodňující cenově majitele starší verze téhož softwaru
CUP Competitive Upgrade licence zvýhodňující cenově majitele přecházejícího z povoleného konkurenčního softwaru na software Microsoft
PUP Product Upgrade licence zvýhodňující cenově majitele přecházejícího z jiného softwaru Microsoft
CPUP Competitive/Product Upgrade kombinovaný kod pro CUP a PUP
CVUP Competitive/Version Upgrade kombinovaný kod pro CUP a VUP
UpgAdv Upgrade Advantage předplatné na nové verze software do konce platnosti smlouvy MS Select
MPI Microsoft Press Interactive výukový software
WAH Work at home licence pro domácí použití
1 MSApp 1 aplikace MS z produktu Office
English Intl anglická verze software
CAL Client Access Lisense klientská licence pro přístup k serveru
Pro Professional
Ent Enterprise
Svr Server


Protože systém licencování je velmi složitý, jde v něm často o nemalé částky a navíc by se chybou mohl dostat ředitel na hranici legálnosti, měl by vždy objednávku licencí konzultovat s prováděcím centrem Selectu (seznam naleznete zde). Takovéto místo je povinno mu poradit a najít nejoptimálnější legální cestu k požadovanému SW. Není žádná ostuda se zeptat.

Miloslav Hubatka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.