Naděžda Šátková: Piráti diktují a Ferda počítá

středa 13. prosince 2000 ·

V nedávné době se na našem trhu výukových cédéček objevily dva tituly. První z nich - Diktáty s piráty - navazuje na předchozí Zábavnou češtinu v ZOO a pokrývá učivo od druhé do sedmé třídy. Druhým titulem je Matematika pro 1. třídu z nové řady Učíme se s Ferdou. Oba disky stojí i přes některé nedostatky za pozornost.

DIKTÁTY S PIRÁTY

Čeština je ošemetná věc. Je plná zákoutí a všelijakých kliček. Ne nadarmo se říká: „Co se v mládí naučíš …“ Všichni jsme získali ten nejdůležitější základ právě na základní škole. A ty nekonečné diktáty. Naše děti už je ale nemusí psát jenom ve školních lavicích, ale díky cédéčku Diktáty s piráty i u počítače. Tento nový titul firmy CFC volně navazuje na Zábavnou češtinu v ZOO. Obě cédéčka svým rozsahem pokrývají učivo od druhé do sedmé třídy. Zatímco v ZOO procvičovaly děti gramatiku, v diktátech si mohou ověřit pravopis.

Ostrov pokladů
Děti se octnou na pirátském ostrově, kde musí najít poklad. Před vstupem na ostrov se ještě zapíší do seznamu, zvolí si třídu a vyberou svoji podobu. V každé části ostrova na ně čekají diktáty na procvičování určitého pravopisného jevu. Za každý správně napsaný diktát získají část mapy ostrova. Ovládání usnadňují animované ikony, plochy a změna tvaru kurzoru nad aktivní oblastí. Celým cédéčkem provází králík Čéňa, jehož jméno úzce souvisí s jeho chováním. Králíka Čéňu najdete ukrytého na vysouvacím panelu u spodní hrany obrazovky. Doprovází ho papoušek, starý pirát a kompas. Ti všichni vám budou pomáhat při psaní diktátů.

Zajatcem pravopisu
Celý ostrov má patnáct zastávek s diktáty podle zvolené náročnosti. Po klepnutí na ikonu rtů je předříkán text diktátu, který děti zapíší na řádek. Místy se ale můžete setkat se špatnou výslovností a některému slovu neporozumíte (místo oběd slyšíte ebed, místo hrůza – vůza apod.), což u diktátu nepůsobí právě nejvtipněji. Další výtka patří přízvuku u slov s předložkou, který je místy namluven chybně.

Když napíšete všech deset řádků, necháte si diktát zkontrolovat Čéňou. Za správně napsaný diktát dostanete nejen kus mapy, ale zpřístupní se i daný kousek ostrova se spoustou vtipných animací. Po získání celé mapy se objeví ukrytý poklad v uzamčené jeskyni. Klíče mají tři pirátští duchové, které musíte obehrát ve známé hře Logik.

Cédéčko potřebuje pro svůj chod DirectX. Na testovaném cédéčku byla instalace bohužel špatná.

Bojím se jen vlka a sovy
Děti druhé a třetí třídy budou potřebovat pomoc dospělého, jelikož se v diktátech objevují slova, která svojí náročností převyšují jejich schopnosti. Psaní diktátů je pro dítě vždy zkouškovou situací, která v tomto případě není ukončena přísnou klasifikací, ale ziskem potřebné části mapy. To má příznivý vliv na průběh i výsledek práce, protože děti pracují bez strachu, nervozity a neklidu. Díky tomu můžete získat objektivnější obraz o pravopisných znalostech dětí.

Pokud budou děti pilně pracovat s tímto cédéčkem, možná přestanou mít noční můry z červených bojišť v diktátových sešitech. Cédéčko mohou využívat i učitelé pro samostatnou práci žáků při individuálním ověřováním vědomostí. Jen kdyby ta výslovnost při diktování byla s učitelem srovnatelná.

Minimální konfigurace: procesor Pentium, operační paměť 8 MB, grafická karta 640 × 480 v pravých barvách, 16bitová zvuková karta kompatibilní se SoundBlasterem, Windows 95/98, mechanika CD-ROM 4×
Cena: 695 Kč vč. DPH

FERDOVA MATEMATIKA

S matematikou to neměla spousta z nás lehké. A co teprve její začátky? Ty patří k těm nejdůležitějším, a proto by se měly dítěti co nejvíce zpříjemnit. Právě o to se snaží cédéčko Ferdova Matematika pro 1. třídu, které je první z řady titulů společnosti Zebra Učíme se s Ferdou. Obsahuje učivo matematiky prvního ročníku základní školy a první díl animovaného seriálu Ferda. Obsah je vybrán podle osnov a učebnic schválených ministerstvem školství.

Mezi plusy a minusy
Ovládání celého programu je snadné a děti ho zvládnou bez potíží. Po spuštění si můžete vybrat mezi animovanou (pro rychlejší počítače) a statickou verzí. V každé kapitole můžete nastavit dítěti počet příkladů a časový limit na jeden příklad. Na výběr máte deset různých kapitol. V učivu „Číslo, číslice, množství“ přiřazují děti pomocí myšky počet prvků k číslům na číselné ose. Další čtyři kapitoly jsou o sčítání a odčítání do 10 a do 20, ve kterých děti používají klávesnici.

Následujících pět kapitol se dělí na dvě části: číselná řada do 10 a do 20 a porovnávání. Při sčítání a odčítání do 20 s přechodem přes desítku si můžete vybrat, jestli počítat s rozkladem, nebo to už dítě zvládne bez rozkladu. Právě možnost této volby ocení jak rodiče prvňáčků, tak především učitelé v hodinách matematiky. Poslední kapitolou je geometrie, ve které zvolíte buď poznávání tvarů (trojúhelník, čtverec, obdélník, kruh a jejich pojmenování), nebo určování tvarů (zde děti vyberou z palety barvu a vybarví geometrický tvar na obrázku podle předlohy). Vzhledem k motorickým schopnostem žáků prvního ročníku je při tom práce s myší o něco náročnější.

Za odměnu lístek do kina
Ferda hodnotí dítě přímo při počítání svým výrazem i slovem. Po zpracování zadaných příkladů se objeví obrazovka s celkovým hodnocením. Zde se zobrazí správně a chybně spočítané a nespočítané příklady, procento úspěšnosti a čas strávený nad výpočty. Všechno si můžete navíc vytisknout.

Sladkou odměnou na závěr je film, který Ferda spustí až po vypočítání všech zadaných příkladů. Stačí se jen pohodlně usadit a už se před vámi odvíjí příběh o tom, jak Beruška málem utonula a … nechte se překvapit. Film je pouze jeden, a tak potom zbývá na vás, jakou další motivaci pro dítě vyberete. Pokud však cédéčko použijete přímo při výuce, pak už jen to je motivačním prvkem.

Cédéčko působí z pohledu dospělého opravdu velmi jednoduše. Pro dítě však může být dobrým pomocníkem především při procvičování počtářských znalostí. Při učení matematiky se dítě může naučit nazpaměť odříkávat, kolik je pět a dvě nebo sedm bez tří, ale tyto znalosti neprospějí jeho početnímu myšlení, pokud nebudou podloženy představou. Proto si musí nejdříve osvojit počty při pozorování názorných předmětů. Takové pojetí však na cédéčku nenajdete.

Ferdovu matematiku můžete použít jako zajímavý doplněk výuky – neobsahuje celé učivo, což uvádějí i autoři. Škoda jen, že chybí i geometrická tělesa a slovní úlohy, které by šly graficky velmi dobře znázornit.

Minimální konfigurace: Windows 95/98, Pentium, SVGA, operační paměť 16 MB, CD-ROM, zvuková karta
Cena: 495 Kč vč. DPH

Vyšlo v časopise Computer

Naděžda Šátková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.