Milan Hausner: Pojďte si hrát biofeedback

čtvrtek 14. prosince 2000 ·

Nedávno jsem si tu se zájmem přečetl ostrou diskuzi o EEG-biofeedbacku, která se rozhořela u článku o nepozornosti dětí ve škole. V jednom z příspěvků bylo všem kritikům metody doporučeno, aby si o ní na internetu nejdříve něco přečetli a pak se zúčastnili diskuze jaksi kvalifikovaně. Nedalo mi to a vydal jsem se tedy nalézt nějaké podrobnější informace o této metodě a jejích výsledcích.

Nedávno jsem si se zájmem přečetl ostrou diskuzi o EEG-biofeedbacku, která se rozhořela u článku o nepozornosti dětí ve škole. V jednom z příspěvků bylo všem kritikům metody doporučeno, aby si na internetu o ní nejdříve něco přečetli a pak se zúčastnili diskuze jaksi kvalifikovaně. Nedalo mi to a vydal jsem se tedy nalézt nějaké podrobnější informace o této metodě a jejích výsledcích.

Musím popravdě říci, že jsem byl docela zaskočen, jak málo se o EEG-biofeedbacku, který by podle některých diskutujících mohl být hotovým všelékem, seriózního píše. (Přesto ale musím připomenout, že biofeedback v rukou odborníka považuji za účinný nástroj pro léčení specifických poruch a nejsem proti němu a priori)

Ani na webových stránkách různých praktiků biofeedbacku nenajdete ověřené studie a přehledná srovnání kontrolních skupin. Zvláštní je, že ani oficiální stránka EEG-biofeedback institutu neobsahuje pod odkazem vědecké výzkumy naprosto žádné informace nebo další odkazy. Podivné je i to, že tyto stránky od února 1999 navštívilo jen kolem 5000 návštěvníků a od roku 1999 nebyly aktualizovány. Možná jen, že mají novou adresu. Leč tu jsem nenašel.

Na stránce jiného praktika se dočteme, že „dnes existuje celá řada vědeckých prací (4)“. Další psycholog zase srovnává mozek se žárovkou. Úmyslně neuvádím přesné citace, abych některé autory neuváděl do rozpaků. V dalším článku se objevuje citace „Pojďte si hrát biofeedback.“ (www.alik.cz) Jinde se zase dozvídáme, že budoucí zájemci o praxi s touto technologií musí ctít marketing firmy – tedy její reklamní a ekonomické určení (opět http://www.eeg-bfb-i.cz/). Další informace o biofeedbacku našinec docela snadno najde na stránkách, které prodávají psychostimulátory nebo psychowalkmany, např. www.galaxy.cz a podobně. A tak shodou okolností jediný objektivnější článek o biofeedbacku uveřejnila Česká škola.

Pánové obhájci této metody mi prominou, ale opravdu se mi nepodařilo najít studii, která by dokumentovala reálné výsledky ve skutečné praxi. S nevelkým úspěchem jsem dopadl i na anglických webech. Je samozřejmé, že jsem mohl něco přehlédnout, na nějaký pramen nenarazit. Málo platné, internet je nekonečný, ale vyhledávače mi příliš odpovídajících odkazů neposlaly.

Za vrchol psychologického působení na budoucího zákazníka považuji slogan "jste li zdraví, budete zdravější.“ (http://web.telecom.cz/brain/) V této větě je řečeno mnohé. Zdraví je neměřitelný pojem, a tak se mi zdá, že stejně to bude s měřitelným efektem metody biofeedback. Rád přiznám svůj omyl v opačném případě.

Další skvělou formulací, která sama o sobě posílá biofeedback mezi obskurní vědy, je například citát :“….. (název produktu) je první patentovaná technologie přenosu myšlení na světě. (http://www.mistar.cz/) Vzápětí se zde však hovoří o zábavném biofeedbacku. Je tedy biofeedback v prvé řadě psychologickou metodou v rukou odborníků, nebo zábavným produktem poplatným konci milénia? Nějak si nemohu vybrat. O tom, že podle některých prodejců "biofeedback dokonce zpomaluje přirozený proces stárnutí mozkových buněk“, jak také stojí na jednom webu, už nemá cenu diskutovat vůbec. Živá voda v elektronické podobě?

Milí příznivci biotechnologií, zvedněte hozenou rukavici a představte nám biofeedback jako opravdu účinnou metodu, která má blíže k běžné denní praxi než k hledání UFO na obloze, což mimochodem je jedno z témat dalšího webu (http://www.ufo.cz/press/2808c.htm), na kterém se o biofeedbacku hovoří jako o léčebné metodě na všechny neduhy, které jen stresovaného člověka mohou potkat.

Pěkně prosím, přesvědčete nás škarohlídy! (kteří ale milují počítače a psychologii, podotýkám tentokrát za sebe)

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.