Milan Hausner: Multimediální příručka Excel 2000

úterý 5. prosince 2000 ·

O významu tabulkových procesorů v běžné praxi už dnes asi nepochybuje žádný učitel, natož pak žák. Někdo by se však mohl podivovat, proč je k takovému produktu, jako je MS Excel, potřeba vydávat výukový, multimediální program. Nový disk z nakladatelství Grada mne přesvědčil o své užitečnosti.

O významu tabulkových procesorů v běžné praxi už dnes asi nepochybuje žádný učitel, natož pak žák. Obě strany docela dobře chápou, k jakým účelům jim tabulkový procesor může sloužit, ať již je to vedení klasifikace třídy či seznam kartiček, které jsou určeny na výměnu před hokejovým utkáním.

Nakladatelství Grada má rozsáhlé zkušenosti s publikací počítačové literatury, ale až do nedávna v oblasti vlastních výukových aplikací její produkty silně pokulhávaly. Poslední dobou se však na trhu objevují velmi dobré multimediální počiny (např. Sexuální výchova – nejlepší exponát na Schola Nova 2000), které rozhodně rozšiřují nabídku výukových programů využitelných přímo ve školní praxi. A teď je na světě další z nich.

Než se ale podíváme do střev nového produktu, je asi na místě zmínit cenovou politiku nakladatele. Multilicence, zvláště v době „nového autorského zákona“ (viz Živě.cz), budou hrát velmi podstatnou roli. Využívání jednoho produktu na více počítačích, což je ve škole ovšem nejrozšířenější, pak může znamenat neřešitelný problém. Je proto třeba ocenit licenční politiku nakladatelství, které právě multilicenci pro školy nabízí za velmi přijatelných podmínek. A to ještě do konce roku 2000 platí další zaváděcí sleva - až do konce roku 2000 mají české školy možnost zakoupit multilicenci tohoto programu pro libovolný počet PC za cenu pouhé jedné licence. Potom můžete produkt začít používat neomezeně k výuce učitelů, žáků a třeba i paní ředitelky. (Tato nabídka se týká i „sesterského“ produktu věnovaného aplikaci MS Word, jehož recenzi přineseme za několik dní.)

Uživatelská příručka MS Excel 2000 – multimediální příručka pro každého (výuka MS Excel 2000) je kvalitním produktem se specifickými rysy. Kromě příručkové funkce je určen i pro skutečnou výuku spolu s originálním MS Excel. Běžný uživatel seznamující se s tabulkovým procesorem tak dostává do rukou výkonný program pro nácvik základních dovedností v tabulkovém procesoru. Lze jej však spouštět i na PC, na němž není MS Excel nainstalován vůbec - pak samozřejmě nejsou aktivní cvičení.

Disk nabízí v obtížnějších pasážích celou řadu cvičení. Jsou odborná a silně využívají šablon a sešitů. Program je však stavěn především pro výuku na středních školách. Mojí námitkou proti některým vybraným cvičením je fakt, že jsou postavena na úrovni schopností zkušeného středoškoláka a pro II.stupeň základní školy jsem nenašel vlastně žádný upravené cvičení, které by mohlo mladšího žáčka v lavicích „zajímat“. Z tohoto hlediska si myslím, že programu chybí sekce zjednodušených úkolů pro výuku informatiky na základní škole. Úkoly a postupy jsou ale samozřejmě stejné, a tak, ostatně jako vždy, záleží na tvořivosti učitele, jaká témata před žáky při nácviku určitých dovedností postaví. CD Výuka Excel 2000 je v tomto ohledu názornou pomůckou víc než dobrou. Jednotlivé funkce MS Excel jsou vysvětleny jak v textové, tak i vizuální podobě a následně i ve videosekvencích po jednotlivých krocích. Disk má výbornou grafickou úroveň.

Má jedovatost recenzenta jen neopomene připomenout, že na úvodní fotografické koláži jsou klávesy „klasického počítače“, na kterém by vzhledem ke svým nárokům už MS Excel asi nechodil. Figurka kouzelníka mi také příliš nesedí. Lze ji ale poslat do věčných lovišť. Podle mého názoru je figurka kouzelníka vhodná právě do programu pro základní školu, i když obsah cvičení je spíše pro školu střední. To je však jen má zlomyslnost, to abych program pouze nechválil.

Moderní výukový program nemůže nemít internetovou podporu. Po konzultaci s Gradou mi bylo řečeno, že právě s aktualizací některých příkladů pro základní školy počítají v internetové podobě tak, že si vhodné příklady bude možné stáhnout z jejich stránky. Určitě by stálo za úvahu, zda nedoplnit tuto internetovou podporu též o základní tabulky pro účetnictví.

Setkal jsem se však s názorem: Proč vlastně podobné příručky vznikají? Vždyť ten, který používá počítač a s ním i CD, zvládá tabulkový procesor zcela jistě bez větších problémů. To je částečně pravda. Jenže podobný disk má hned několik podstatných výhod. V moderní škole, kde budou mít učitelé k dispozici nějaký typ textového a tabulkového procesoru, budou v něm zpracovávat například podklady pro pedagogickou radu, může se docela dobře stát, že některé funkce (vkládání vzorců apod.), nejsou dostatečně zažity. Pak serverová aplikace tohoto produktu na vnitřní síti bude velmi užitečná k tomu, aby si tápající uživatel Excelu našel odpovídající úsek a podle návodu tabulky briskně dokončil. Takový způsob výuky je samozřejmě individualizovaný, daný uživatelem a jeho potřebou. Zvolený model je využitelný i na úřadech a různých institucích a mohl by velmi účelně přispět k osvojení některých základních principů, které se konec konců využívají i u jiných tabulkových procesorů. O tom, že Excel je dnes dominujícím programem, nemá smysl pochybovat, ale na druhé straně i výuka přes Excel může přispět k výuce jiného procesoru.

Další námitka, která se nepochybně objeví, se bude týkat softwarového vybavení, neboť na školách rozhodně není MS Excel 2000, k němuž se výukový disk vztahuje. Na většině škol jsou k dispozici nižší verze a docela dobře stačí. Tomu tak opravdu je. Produkt Grady samozřejmě připomíná veškeré funkce nové verze, ale většina z nich je obdobná i u starších. Není tedy větším problémem na tomto CD učit funkce tabulkového procesoru i nižších verzí. Program může spolupracovat i se staršími verzemi Excelu.

Produkt Výuka MS Excel 2000 je soudobým titulem, který si určitě své místo na trhu najde. Grada Publishing ukázala, že dnes na trhu s výukovým softwarem patří k těm progresivním českým nakladatelům, kteří se cílevědomě snaží, aby jejich produkce nepokulhávala za světovou.

Nakladatelské údaje včetně cen a informací o poskytovaných slevách naleznete na http://www.gradapublishing.cz/vp.

Příště o druhém titulu – MS WORD 2000.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.