redakce: Jak jednat s negativistickými dětmi

pondělí 21. srpna 2000 ·

Jedna z nejnáročnějších situací pro učitele nebo vychovatele je práce s dítětem, které trvale odmítá plnit požadavky dospělého, nespolupracuje, hádá se, rebeluje, záměrně porušuje pravidla a nerespektuje příkazy.Často jsou to děti s diagnózou hyperaktivita (ADHD/ADD) nebo se specifickými poruchami učení. Psychologové zabývající se dětmi s těmito poruchami chování doporučují při kladení požadavků na tyto děti dodržovat následující postup: Jedna z nejnáročnějších situací pro učitele nebo vychovatele je práce s dítětem, které trvale odmítá plnit požadavky dospělého, nespolupracuje, hádá se, rebeluje, záměrně porušuje pravidla a nerespektuje příkazy. Často jsou to děti s diagnózou hyperaktivita (ADHD/ADD) nebo se specifickými poruchami učení. Psychologové zabývající se dětmi s těmito poruchami chování doporučují při kladení požadavků na tyto děti dodržovat následující postup:

1. Formulace požadavku: Klást požadavek jako otázku není vhodné. (Ne: „Nechtěl bys už konečně … ?“) Je lepší prohlásit: „Teď je třeba udělat …“). U dětí, které se soustavně protiví příkazům, řečnické otázky odpor posilují.

2. Oční kontakt: Je vhodné navázat s dítětem přímý oční kontakt, když klademe požadavek.

3. Vzdálenost: Optimální je být v okamžiku vyslovení požadavku od dítěte jeden metr, případně blíže.

4. Opakování požadavku: Více než dvakrát opakovaný požadavek vede k tomu, že dítě odmítne vyhovět.

5. Síla hlasu: Účinnější je tichý, ale pevný hlas, než hlasitá mluva (křik).

6. Čas: Dítě má dostat asi 3 až 5 sekund na to, aby požadavku vyhovělo. V této době dospělý nemá opakovat příkaz, dávat jiný příkaz nebo hádat se s dítětem.

7. Emoce: Účinnější je dávat příkazy bez emocionálních projevů, bez ječení a nadávání.

8. Popisný jazyk: Je lepší vydávat příkazy co nejkonkrétnější, místo obecných („Dej si na lavici knihu, sešit a penál, svačinu ukliď do tašky“ je lepší než „Připrav se na hodinu“).

9. Vyvozujte důsledky: Vždy pozitivně posilujte (odměňte) chování, kdy žák příkaz splní; lehce (!) trestejte chování, kdy žák neposlechne.

vyšlo v Moderním vyučování

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.