Jan Marintz: Náměstek Roupec bude odvolán

úterý 1. srpna 2000 ·

Na polovinu srpna plánuje ministr Eduard Zeman odvolání současného náměstka pro regionální školství Petra Roupce, kterého nahradí Jaroslav Műllner. Kontroverzní náměstek Roupec byl předmětem řady mediálních kampaní spojovaných s finančními nesrovnalostmi České školní inspekce (kauza třebíčské vily) a s odvoláním ústředního školního inspektora Vladimíra Valeše. Rok 2000 se má stát v rezortu školství nejen rokem zahájení závažných školských reforem, které budou odstartovány projednáváním Zákona o vzdělávání v Poslanecké sněmovně PČR v říjnu tohoto roku a zahájením diskuze o Bílé knize, ale i změn personálního složení uvnitř tohoto nejvyššího rezortního úřadu. Na polovinu srpna tohoto roku plánuje ministr školství Eduard Zeman odvolání současného náměstka pro regionální školství Mgr. Petra Roupce, kterého nahradí ve funkci stávající místopředseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství PaedDr. Jaroslav Műllner. Většina odborných útvarů, začleněných do skupiny 2 ministerstva školství, je v současné době plna horečných příprav na příchod nového náměstka, který má být jmenován do funkce s účinností od 15.8.2000.

Kontroverzní náměstek ministra Petr Roupec, který byl jmenován do funkce bývalým ministrem Janem Sokolem, byl po nástupu nového ministra Zemana předmětem řady mediálních kampaní spojovaných s finančními nesrovnalostmi České školní inspekce (kauza třebíčské vily) a s odvoláním tehdejšího ústředního školního inspektora Vladimíra Valeše, který v médiích kritizoval svého bývalého předchůdce a nadřízeného za jeho působení ve vedení České školní inspekce v letech 1993 – 1996. V důsledku této kritiky byl ale sám odvolán z funkce v listopadu roku 1998. Někteří školní inspektoři (Valeš, Wenigerová a Fencl), které odvolal ministr školství E. Zeman počátkem roku 1999 z funkce, aniž by je podle nich informoval o skutečných důvodech, uváděli své odvolání do přímé souvislosti s kauzami náměstka ministra Roupce, a zaslali stížnost parlamentu i soudu. Proti personální politice ministerstva školství se v polovině roku 1999 ohradili i někteří odvolaní ředitelé škol a školských úřadů.

O skutečných důvodech odchodu náměstka Petra Roupce lze však jen spekulovat. Nesporně nejzávaznějším důvodem jeho odchodu jsou podle informací z kabinetu ministra především jeho zdravotní problémy, které byly příčinou jeho hospitalizace a dlouhodobé nepřítomnosti v nejvyšším úřadu od konce června tohoto roku.

Nově nastupující náměstek pro regionální školství Jaroslav Műllner byl horkým kandidátem na post druhého náměstka již při nástupu ministra E. Zemana do své funkce v polovině roku 1998.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.