Milan Hausner: Krize ve vzdělání je v mnohém odvozena také od AIDS

čtvrtek 4. května 2000 ·

Podle závěrů senegalského vzdělávacího fóra je AIDS příčinou největší vzdělávací krize a celkovým ohrožením celosvětového vzdělání a osvěty. Například 7 z deseti učitelů na Pobřeží slonoviny umírá v přímém důsledku nákazy HIV… Závěry senegalského vzdělávacího fóra (27.duben 2000) NEW YORK (Reuters )

“Africké děti stojí před největší vzdělávací krizí, protože učitelé po celém kontinentu umírají na AIDS.” Závěr expertní zprávy OSN pro Afriku.

"AIDS je příčinou největší vzdělávací krize a celkového ohrožení celosvětovému vzdělání a osvětě, jakou jsme dosud poznali,” prohlásil Dr. Peter Piot, výkonný ředitel programu UN v boji proti AIDS (UNAIDS). Jeho projev zazněl na Světovém vzdělávacím fóru, které se sešlo v minulém týdnu v senegalském Dakaru.

Omezení školního vzdělání a osvěty v přímém důsledku AIDS je šokující. Statistiky jsou neúprosné.

  • 7 z deseti učitelů na Pobřeží slonoviny (Cote D'Ivoire) umírá v přímém důsledku nákazy HIV. Každý týden v západní Africe umírá na AIDS 5 učitelů.
  • AIDS je hlavní příčinou nedostatku učitelů v střední Africe.
  • V Zambii zemřelo v důsledku AIDS (statistiky UNAIDS) 1,300 učitelů jen za prvních deset měsíců roku 1998. “jsou to přibližně 2/3 počtu učitelů, kteří procházejí výcvikem a tréninkem.
  • V roce 1997 zemřelo na AIDS kolem 3 000 učitelů.

Piot varuje, že "AIDS má devastující účinky na celkové vzdělání. Rodiny, které jsou nakaženy, většinou nejsou schopny platit poplatky za školu, neposílají děti do školy, protože děti musí vydělat alespoň základní prostředky pro obživu rodiny. “

Je ironií osudu, že “právě školy jsou hlavním místem, kde se dá AIDSu účinně předcházet. Školy jsou ideálním místem pro osvětu o bezpečném sexu mezi mládeží a teenagery.” Celá řada mezinárodních výzkumů dokazuje, že dobře organizovaná sexuální výchova snižuje rizika a odsunuje nástup aktivního sexuálního života mezi posluchači,” vysvětluje Piot. Školy významně přispívají k zvýšení gramotnosti populace, zvláště mladých dívek, které jsou dnes AIDS nejvíce ohroženy.

Forum sponzorované mezinárodními organizacemi, vládami a agenturami se pokouší nalézt vhodné strategie pro vzdělávací politiku v nejbližším období. “AIDS je hlavní zábranou v tomto úsilí,” tvrdí doktor Piot. “AIDS rozrušuje základní potřebu vzdělání. S dalším šířením infekce klesá počet aktivních učitelů a následně se hroutí celý vzdělávací systém.”

Podle UNAIDS 34 milionů lidí je HIV pozitivní nebo se u nich AIDS již projevil. 24 milionů nemocných je jen v Africe. Denně se objevuje dalších 15,000 HIV infikovaných. Každou minutu – to je víc než 10 infikovaných.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.