Iva Hanzlíková: Absolventské stáže: dobře míněné a zbytečné

pondělí 10. dubna 2000 ·

Návrh ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, který umožní vznik praktikantských míst, vláda schválila. Nápad vytvořit místa ve státní správě, zdravotnictví či policii jako řešení kritické situace mladých lidí, kteří po ukončení studia nemohou sehnat práci hlavně proto, že postrádají zkušenosti, zní docela rozumně, ale ve skutečnosti se jím mnoho věcí neřeší. V současné době je bez práce více než 65 000 mladých lidí, kteří ukončili školu a ještě nikdy nepracovali. Vláda počítá s tím, že jim zaručí potřebnou praxi – z rozpočtu proto uvolní několik stovek milionů korun. První stážisté nastoupí do úřadů už v červnu tohoto roku. Špidlův úřad si tak s oddechnutím odškrtnul jeden ze závažných bodů své agendy, zrovna tak si možná uleví mladí absolventi, ačkoliv jejich plat z pochopitelných důvodů nedosáhne závratných výšin. Ozývají se nicméně hlasy, které prospěšnost celého plánu přinejmenším zpochybňují. 


V první řadě neexistuje záruka, že o lidi s roční praxí kdesi na úřadě se potenciální zaměstnavatelé budou prát. Tak co jsi se tam naučil? Přepisovat texty na počítači? Vyřizovat vzkazy? Kopírovat lejstra? Nalévat kávu? Pustili tě k něčemu důležitému?

Vlastní zkušenost (měsíční praxe na odboru životního prostředí jednoho městského úřadu) mi potvrzuje, že takový „praktikant“ si práce, při které by mohl sám o něčem přemýšlet a rozhodovat (s nějakými výsledky) moc neužije. A krom toho: s kolegy je někdy potíž. Jeden chce to, druhý ono, třetí si to raději udělá sám. Odmlouvání nepřichází v úvahu: dostaneš zaplaceno od státu, tak dělej, co ti povídáme. Kde zůstal kýžený rozvoj profesní dokonalosti?

Naučil se milý praktikant něco nového, něco, s čím by ohromil možného zaměstnavatele? Ministr Špidla to jako vždy myslel dobře, ale ta pravá cesta tudy, dle mého mínění, nevede. Nebo ano? Počkejme si na dobu, až státní správa „vyplivne“ první absolventy stáže. Přínos nebo újma? Tipla bych si, že jedno ani druhé. Prostě jeden takový odkroucený rok.

Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.