Eva Ondroušková: Státní maturita: jaká zlepšení s sebou přinese?

úterý 7. března 2000 ·

Státní maturita, která má být zavedena od roku 2002, se stává tématem těchto dní. Ačkoliv se dva roky, zbývající do jejího „entrée“, zdají jako dlouhá doba, musí se také počítat s nejrůznějšími detaily, které je ještě třeba doladit, a v neposlední řadě je třeba brát zřetel na střední školy a učiliště, jichž se to týká. Přestože nová státní maturita nahání strach i některým z těch, kteří ji v budoucnu podstoupí, tedy současným studentům, více vrásek přesto nejspíš způsobuje samotným školám, učitelům a odpovědným osobám na ministerstvu školství. 


Idea vytvoření nové koncepce maturit byla chvályhodná. Druhou stranu mince ovšem spatříme až s odstupem času: pozvedne státní maturita skutečně všeobecně pokleslou úroveň zkoušky dospělosti? O různorodosti stávající zkoušky na různých typech škol nemůže být pochyb. Je zcela vyloučeno, aby maturita, která zastává v našem systému školství centrální roli jakožto osvědčení o jistém dosaženém stupni vzdělání, byla tak - s trochou nadsázky řečeno - lehce dosažitelná. Různorodost jejího pojetí podle typu školy ji totiž deklasuje a znemožňuje jí tak zastávat jednotící úlohu na pomyslném žebříčku dosaženého vzdělání. Objektivně vzato, ono to ani nejde; už z toho důvodu, že kromě českého jazyka může kdokoliv maturovat prakticky z čehokoliv (přirozeně v závislosti na hodinové dotaci předmětu). Ani kupř. cizí jazyk není standardně zastoupen mezi maturitními předměty, na středních zdravotnických školách je možno vesměs volit mezi ním a společenskovědním předmětem typu psychologie.

V tomto směru je nutno upozornit na fakt, že státní maturita rozhodně nesetře výše zmíněné rozdíly, nepostaví učňovské školství na roveň gymnázií. To samozřejmě není ani jejím cílem. Dalo by se ale očekávat, že se všem nastolí stejné podmínky, čímž se eliminují ti, jejichž znalosti skutečně nebudou odpovídat celostátnímu standardu. Ne tak docela. Dvě varianty testů, lehčí a těžší, opět umožní uspět i žákům méně náročných typů škol. Domnívám se, že „nasazená laťka“ by zde však byla na místě. Výuční list, nebo třeba absolvovaná výše uvedená zdravotnická škola opravňuje absolventy vykonávat některá povolání, která jsou všeobecně vzdělaným středoškolákům tímto znepřístupněna. Z konkurenčního boje o zaměstnání nakonec vyjde lépe člověk se středním odborným vzděláním (což o to, je to logické), než ten se všeobecným rozhledem. Ale maturitu mají oba, přestože jeden z nich se na úkor odbornosti nemohl ve škole komplexně vzdělat ve všech základních předmětech!

Dalším problémem návrhu jsou maturitní předměty. Povinnými by měly být čeština, cizí jazyk a matematika nebo společenskovědní základ. V praxi to znamená, že žáci humanitně zaměření si zvolí společenskovědní základ, vyhnou se tak matematice a přírodními vědami mohou zůstat nedotčeni. Na druhou stranu přírodovědně založení studenti si sice mohou zvolit matematiku, ale stejně tak se budou muset naučit literaturu a předvést svůj písemný projev v cizím jazyce, takže problém s humanitními předměty nikterak neobejdou. 

A tak je diskutovatelné, zda navrhovaná státní maturita bude skutečně ve všech směrech krokem k lepšímu. Třebas bude přínosná, to se uvidí až s jejími prvními výsledky; ale ponese s sebou i mnohá negativa a různé nedostatky, které bude potřeba postupem doby zase ještě doladit.

Eva Ondroušková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.