redakce: Ekogramotnost, naděje pro budoucnost

čtvrtek 16. prosince 1999 ·

Projekt chce oslovit instituce zodpovídající za rozvoj společnosti, výchovu, vzdělání, životní prostředí. Zveme ke spolupráci všechny, kterým záleží na uskutečnění trvale udržitelného života.

V této fázi vás prosíme - nejlépe obratem - o následující reakci:
· Komentování tohoto návrhu akčního plánu.
· Jednostránkový návrh vaší činnosti využitelné v projektu ekogramotnosti.
· Co by měly státní instituce udělat pro vaši činnost, aby se lépe rozvíjela ve smyslu trvalé udržitelnosti?

Tyto náměty budou využity pro rozpracování akčního plánu a jako podklady pro návrh činnosti Rady vlády pro udržitelný rozvoj. Výsledkem by mělo být vytvoření příslušných grantů a jejich využití.

1. Vize
Aktivita Rok 2001 - rok pro EKOGRAMOTNOST chce iniciovat v celé společnosti proces směřující k životu v souladu s přírodou na podporu Státní politiky životního prostředí, uplatňování Agendy 21 a navazujících projektů.

2. Poslání
Agenda 21 je konkrétním dokumentem společné zodpovědnosti většiny obyvatel naší planety. Základem naplňování společné odpovědnosti je schopnost vytvářet podmínky celospolečenské komunikace o potřebných změnách, které nás povedou k možnostem žít trvale udržitelně, to znamená v souladu s přírodou. Abychom mohli začít spolu komunikovat, bude nutné najít společný jazyk ekogramotnosti, který dokáže pochopitelným projevem vyjadřovat postupné priority vedoucí nás k řešení společných úkolů. Jinak řečeno bude dobré, když si společně dokážeme uvědomovat životně důležité kroky, které budeme muset uskutečňovat, abychom si vytvořili podmínky pro udržitelný život. Stále si totiž velká část lidí plně nepřipouští zodpovědnost za následující generace ani to, že ekonomika bez aplikování aspektů trvalé udržitelnosti není dlouhodobě možná - takový vývoj je tudíž sebedestruktivní.

3. Strategie
Je třeba oslovit instituce zodpovídající za rozvoj společnosti, výchovu, vzdělání, životní prostředí. Proto navrhujeme, aby se na realizaci akčního plánu od počátku začaly podílet Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo pro místní rozvoj. Tato ministerstva by mohla rok 2001 oficiálně vyhlásit rokem pro ekogramotnost.
Dalším krokem akčního plánu ekogramotnosti 2001 bude příprava projektových zadání pro všechna ministerstva a spolupráce s Radou vlády pro udržitelný rozvoj, kterou je potřebné co nejdříve ustavit.
K rozvoji komunikace aktivit, které se budou chtít zapojit do přípravy a realizace tohoto akčního plánu, bude možno využít spolupráce s již existujícími organizacemi a především s projektem Česká Brána 21.

4. Cíle
· Krátkodobé
Informování ministerstev a zainteresované veřejnosti
Shromáždění a rozpracování námětů pro rok 2001 
· Střednědobé
Příprava konkrétních akcí pro rok 2001, public relations
Rozpracování projektů
Návaznost na činnost OECD, rozšíření myšlenky ekogramotnosti do dalších zemí.
· Dlouhodobé


Akce ekogramotnosti v roce 2001 dají základ trvalému systému výchovy, vzdělávání a osvěty společnosti k ekogramotnosti u nás i v zemích OECD.

5. Harmonogram
1999 
· Návrh akčního plánu zaslat ke komentáři zainteresovaným organizacím i jednotlivcům s nabídkou spolupráce (adresář, školství: Pavučina, SEVER, MU Brno, čím by mohli oslovení přispět k naplnění vize prostřednictvím akčního plánu) – prvá polovina prosince 1999 
· Informace o akci pro ministry a podklad do tisku, informace na WWW České Brány 21 – do 20.12.1999
2000
· Schůzka k ekogramotnosti se stanovením harmonogramu pro rok 2000 – 12.ledna 2000 v 16 hodin
· Práce na přípravě podle harmonogramu - leden-prosinec 2000
· Shrnutí příprav, doladění harmonogramu 2001, start akce – prosinec 2000
2001
· Připravené akce - leden -prosinec 2001 
· Shrnutí výsledků 2001, zpřesnění pokračujících a navazujících akcí – prosinec 2001

Jan Křižka, Jitka Spoustová, členové STUŽ

Kontakt: RNDr. Jitka Spoustová,
tel: 02-36 78 74
E-mail: jitka_spoustova@hotmail.com

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.