Psycholog: Všem by pomohlo, kdyby nám vláda dala dárek v podobě naděje, že představí jasně strukturované vize

čtvrtek 24. prosince 2020 ·

„Nesetkal jsem se s tím, že by se lidé trápili, jak budou Vánoce jiné. Spíš se setkávám s lidmi, které trápí naprostá nejasnost a nesrozumitelnost současné situace a Vánoce jsou už jen takovou kulisou. Mezi mladými lidmi v Česku je snad nejvíc nevěřících na světě, tak myslím, že naše společnost překoná absenci klasických Vánoc relativně dobře,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny psycholog Radek Ptáček.


Radek Ptáček (detskypsycholog.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Může na lidi dolehnout tíseň, pokud je pandemie osobně zasáhla, třeba přišli o práci? 

Myslím, že na ně víc dolehne konec roku, právě kvůli naší převážně ateistické orientaci. V posledních letech jsme i na základě zvyšujících se tržeb obchodníků mohli pozorovat, že se Vánoce stávaly jakýmsi sekularizovaným svátkem konzumu a pravý duch Vánoc se začal vytrácet. Možná tou výhodou současné doby je, že si uvědomíme, že Vánoce jsou cenné právě proto, že se můžeme s někým setkat, což jsme možná zapomněli. 

Zlomový tedy bude spíše konec roku? 

Konec roku bývá z hlediska duševního zdraví a třeba i pokusů o sebevraždy vždy takovým výrazným vrcholem, ale letos to může být ještě silnější. Ve chvíli, kdy se příjmy lidí dramaticky propadly, někdo upadl do dluhů, někomu zkrachoval projekt, na kterém celý život pracoval, tak mám obavu, že konec roku může být z hlediska bilancí dramatičtější, než bývá obvykle. 

Bude nám letos chybět to světlo na konci tunelu, když zatím nakažených koronavirem ve společnosti přibývá a konec pandemie je v nedohlednu? 

Ke konci roku se lidé většinou upínají s vidinou toho, že to staré končí a nové začíná, ale myslím si, že o tohle nás současný postup vlády připravil. Protože svými chaotickými opatřeními naprosto smazává rozdíl mezi přítomností a budoucností, a připravuje nás o to nejcennější a to je naděje. Když zkrachuji a přijdu o příjmy, tak potřebuji naději, že dostanu smysluplnou podporu a budu vědět, co se bude dělat při třetí, čtvrté, páté vlně. Všem by nám pomohlo, kdyby nám vláda dala dárek v podobě naděje, že nám představí nějaké jasně strukturované vize. 


Celý rozhovor naleznete zde

6 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
24. prosince 2020 v 10:49  

Spokojené vánoce kolegyně a kolegové.

Ivo řekl(a)...
24. prosince 2020 v 14:21  

...ten dárek učitelům už dala...

Anonymní řekl(a)...
24. prosince 2020 v 16:50  

"jasně strukturované vize"

S velkou lítostí je nutné konstatovat, že je nedá žádná vláda na světě.
Přeji všem mnoho štěstí, pohody, klidu a hlavně zdraví.

Unknown řekl(a)...
24. prosince 2020 v 23:18  

Jedině snad psycholog, opozice či naprostý blbec si může myslet, že mění-li se situace s COVIDem-19 téměř každý týden, je vláda schopna představit veřejnosti nějaké jasně strukturované vize. Omlouvám se a hezké Vánoce.

Ivo řekl(a)...
25. prosince 2020 v 8:23  

...že mění-li se situace s COVIDem-19 téměř každý týden,


Jenomže tato situace se mění díky chaotickým rozhodnutím vlády. NIKDO NENASLOUCHÁ ODBORNÍKŮM V OBLASTI EPIDEMIOLOGIE. Viz. tvrzení "hoďte na něj síť". Až na půdu hloupých 15 % populace nedodržuje elementární pravidla roušky-rozestupy...pořádají párty na Karlově mostě apod...
Vzhledem k inkubační době 3 týdny až 3 měsíce (je individuální) tady bude v lednu až březnu 2021 takový fičák, že fakt nevím co bude následovat...
Díky bezmezné hlouposti 15 % populace ((která to bere jako rýmečku, chci covid apod...) se z toho budeme dostávat hodně dlouho. Úplně stejné je to ve všech evropských zemích i mimo Evropu.

Silvie A. řekl(a)...
25. prosince 2020 v 19:18  

v lednu až březnu 2021 takový fičák, že fakt nevím co bude

Já doufám, že distanční výuka bude považována za běžný postup, vynálezci a zastánci turnusování budou předáni Dr.Chocholouškovi, a ministerstvo do toho konečně přestane školám kafrat.

Díky bezmezné hlouposti 15 % populace

V populaci jsou opravdoví dementi, to jistě, ale za tohle může vláda, která se BOJÍ svoje vlastní opatření vymáhat silou. Až bude na každé zastávce MHD stát policajt s pendrekem a s jasným příkazem, co má dělat, ono těch bez roušek ubyde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.