Žáci se měli vrátit o týden později, školy jsou tikající bomba, varuje Prymula

středa 18. listopadu 2020 ·

„Je to minimálně o týden uspíšeno. Samozřejmě tlak na otevření škol je obrovský a já tomu rozumím, ale je nutné to korigovat na straně jiných opatření, doprovázet to něčím, co bude eliminovat šíření. Ty školy jsou tikající bombou a země, které se dostávají do podobné situace, je začínají také zavírat,“ říká Roman Prymula v rozhovoru pro MF DNES. 


Roman Prymula (mzcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Neotevírají se celé školy, ale jen první a druhé ročníky základních škol. I tak trváte na tom, že se jedná o tikající bombu? 

V kombinaci s otevřením celého prvního stupně, které může nastat za týden, to tikající bomba podle mě prostě je. Zvýšíte tím počet kontaktů a proces brzdění u nás není nijak rychlý. Ve srovnání s Izraelem, kdy to šlo dolů během dvou a půl týdne, to u nás bude trvat čtyři a více týdnů. Rozvolňování v této etapě se mi nejeví jako dobré. 



Když se ještě vrátíme ke školám, zvažuje se, že by se na koronavirus testovali učitelé. Podle vašich dřívějších vyjádření to nestačí, testoval byste i žáky. Proč? 

Ta opatření se musí nějakým způsobem kompenzovat. Školy nejsou rizikové pro samotné žáky, protože tam je průběh nemoci velmi mírný, ale dochází k šíření nákazy. Byť rodiče dětí jsou v mladém věku a nejsou klinicky ohroženi, šíří se to dál na generaci starších. 

Takže byste testoval i děti. Dokážete si představit vyšetření štětičkou do nosu u prvňáčků? 

Velice rychle tu budou odběrové soupravy na kloktání, a to bude daleko výhodnější. Ale sám jsem před dvaceti lety dělal studii, kde se používaly výtěry zmíněného typu u dětí do dvou let. Samozřejmě je to nepříjemné. Pokud budou odběrové soupravy na kloktání, bude to lepší. 

Podle pesimistických predikcí měla lůžka v nemocnicích dojít v půlce listopadu. Naštěstí se tak nestalo. Pereme se s druhou vlnou pandemie úspěšně? 

Teď se pereme, jak to jen jde. Start opatření byl příliš pozdě, to je jasné, ale nemocniční a hospitalizační kapacita je u nás obrovská. Dokázali jsme zmobilizovat neuvěřitelný počet lůžek, dokázali jsme ustát vlnu, která by zahubila řadu okolních zemí. Ani z okolních států nikdo takovou kapacitu nemá, podíváme-li se na Polsko, Slovensko i Německo. Zapomíná se, kolik máme obyvatel, přepočteno na Spojené státy by to bylo 400 tisíc nakažených denně, a tam se hroutí ze 140 tisíc.


Celý rozhovor naleznete v MF DNES

12 komentářů:

Beny řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 8:59  

V obchodech minimálně 15 m2 na zákazníka (vysoké stropy, krátkodobý kontakt), ve třídě sotva 2 až 3 m2 na žáka (malý a špatně větratelný prostor, dlouhodobý kontakt).
To mi fakt hlava nebere.
Složitý výpočet pochybného indexu, který se dá snadno ohnout.
Těšme se na 3. vlnu v lednu až únoru 2021.

Prymula byl razantní a to se nehodilo. Byla to politická vražda na objednávku.
Kalousek, Klaus, Jurečka a další si z nás dělají prde.!

Michal Komárek řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 9:06  

Beny

Bez dalších argumentů, či důkazů to vypadá jako konspirační teorie. A ty do diskuse na ČŠ nepatří.

Ivo řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 9:51  

V obchodech minimálně 15 m2 na zákazníka (vysoké stropy, krátkodobý kontakt), ve třídě sotva 2 až 3 m2 na žáka (malý a špatně větratelný prostor, dlouhodobý kontakt).

Pane Komárku, tohle Ván nepřijde jako pádný argument??!

Jsem zvědavý na situaci, až "moudré" rozhodnutí představených zapříčiní práci neschopnost kantorů. Potom nebude už žádná výuka- ANI TA DISTANČNÍ! Kéž bych se mýlil..

Beny řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 15:02  

Pane Komárku, přeměříme třídy, vydělíme počtem žáků a uvidíme, zda jde o konspirační teorii.

Neberu v úvahu výšku stropu a dobu pobytu, ale ta hraje rozhodně proti pobytu ve třídě.
Pokud vezmu třídu 10 x 7 m (odhad od stolu), při 30 žácích tak mi vychází cca 2,3 m2 na žáka.
To je prostá matematika (a ta do české školy patří i když ji celebrity nemají rády) a ne konspirační teorie!
Připadáte mi jako cenzor.

A teď mi to vyvraťte pádnými argumenty!

Michal Komárek řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 17:52  

Beny

O velikosti tříd se s Vámi přít nehodlám.

Na pokraji konspirační teorie, navíc okořeněné typicky nicneříkajícím zvratným "se", je toto Vaše tvrzení:

"Prymula byl razantní a to se nehodilo. Byla to politická vražda na objednávku."

Beny řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 18:03  

Komárek

Pak se (nic neříkající "se") vyjadřujte přesně.

Ano je to úvaha, ale v naší zemi se nikdy nedozvíte pravdu, pokud se něco stane v nejvyšší politice. Mlží se, mlží, ... .

Uvedu tedy svůj konspirační výrok na správnou míru. Šlo tedy o mediální vraždu. A to mi nikdo nerozmluví. Kde se vzal tu se vzal Blesk jako blesk z čistého nebe na správném místě. P. Prymula chvíli venku bez roušky.

Co p. Kalousek v hospodě na pivu bez roušky, co p. Klaus ostentativně bez roušky v davu, co p. Jurečka bez roušky s pivem na veřejnosti, ale médiím se to nehodí, nebo je někdo nepošťouchl?
Mají nás (i vás) na háku.

Eva Adamová řekl(a)...
18. listopadu 2020 v 23:22  

S těmi novináři něco pěkně smrdí. A nejde jen o Primulu. Je velmi podivné, že nikdo z nich neupozorňuje na skutečnost, že na tiskové konferenci k PSOVI jasně zaznělo, že rozvolňovat by se mělo po jednotlivých krajích a zpřísňovat celostátně. No a minimálně jeden kraj v posledních dnech podmínku pro rozvolnění, která zazněla na téže tiskové konferenci, nesplňuje, a je ticho po pěšině. Navíc mi přijde velmi divné, že si nikdo z novinářů nepovšiml podivného poklesu indexu ze 75 na 70 bodů ze dne na den zrovinka 12.11., kdy to začali vyhodnocovat. Tak hloupí snad ti naši novináři ani být nemůžou? V tom budou prachy.

Michal Komárek řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 8:10  

Paní Adamová,

Vy úplně s klidem obviňujete z totálního porušení profesionálních, etických a koneckonců i právních norem celou jednu profesní skupinu, samozřejmě pouze na základě velmi vágní úvahy.

Zatímco, když někdo kritizuje učitele, je to podle mnohých učitelů, a tuším, že často i podle Vás, téměř "zločinné spiknutí"...

Nepřipadá Vám to poněkud nevyvážené?

A nepřipadá Vám, že byste měla být v obviněních poněkud zdrženlivější?

Ivo řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 8:34  

Pane Komárku, chcete popřít fakt, že cituji:... nikdo z novinářů nepovšiml podivného poklesu indexu ze 75 na 70 bodů ze dne na den zrovinka 12.11., kdy to začali vyhodnocovat.

co na tomto tvrzení je nevyvážené?

Eva Adamová řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 11:40  

Vážená pane Komárku, a co si myslíte o tomto?

Dnes ráno se objevil na seznam.cz a na Novinkách článek s názvem "V pondělí se do škol vrátí deváťáci i maturanti", přičemž z obsahu článku nic takového nevyplývalo. Mám Vám vysvětlovat, o co tady jde, nebo to tušíte sám od sebe? No přece o čtenost, o pravdivé informování tedy ani náhodou. Protože nástup žáků do škol je v současnosti v podstatě nejsledovanější věcí, dá se toho přece v tomto směru hezky využít, že? Dovedete si představit, kolik lidí tento nadpis zmátl?

Když jsem si to přečetla, tipovala jsem si sama pro sebe, jak dlouho tam ten nadpis vydrží, protože bylo jasné, že ty novináře musí někdo dříve nebo později poslat do pyhele. Vydržel hodinu a půl a nyní zní "Příští týden se do škol vrátí deváťáci i maturanti". V článku zase není nic jiného než spekulace.

A zase a znovu upozorňuji na to, že Liberecký, Pardubický a Královéhradecký kraj mají index nad 70 a index v Karlovarském kraji velmi kolísá. A zase to nikoho z novinářů nezajímá. Ty pravděpodobně zajímá jestli si Jurečka dal Plzeň nebo Staropramen.

S prezidentem Zemanem většinou nesouhlasím, ale mluvil-li před nějakým časem o novnářské žumpě, tak minimálně u poloviny novinářů nebyl daleko od pravdy.

Eva Adamová řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 11:59  

A pokud nechtějí rozvolňovat opatření po krajích ale celostátně, neměli by se řídit indexem celostátním, ale měli by se řídit indexem nejhoršího kraje (ten je pro dněšní den 77).

Zprůměrovat se dá všechno a pracovat s průměrem je velmi ošidné, třeba průměrné IQ poslance Blahy a premiéra Babiše je 100, přičemž Blaha má IQ 130.

Eva Adamová řekl(a)...
19. listopadu 2020 v 14:08  

A zase se mi potvrdilo, že někteří novináři jsou naprosto mimo mísu. Jejich "kvalita" v poslední době doslova bije do očí.

Článek na Novinkách "K čemu je Blatného PES, školy budou otevírat podle jiného klíče" je doslova šílený.

"Mnozí rodiče a i školy přitom počítali s tím, že děti už v pondělí nastoupí, protože vláda už několik dní avizuje, že opatření od pondělí zmírní na čtvrtý stupeň. A z tabulky jasně plyne, že základní školy se pak otevírají."

Blatný avizoval, že pokud od středy do středy budeme na indexu pod 75, tak NAVRHNE!!! vládě přechod na nižší stupeň, tedy na čtverku. Co v pátek schválí vláda je zatím ve hvězdách. Klidně se může stát, že vzhledem k situaci v některých krajích čtverku neodklepne. Přechod na čtverku zatím avizovali pouze novináři.

"O zmírnění na čtvrtý stupeň se přitom mluví už od pondělí a školy se mohly připravovat celý týden. Navíc najíždějí do režimu, v němž fungovaly už na začátku školního roku."

O zmírnění stále dokola mluví hlavně novináři, politici se naopak začali vyjadřovat velmi obezřetně ve smyslu, že přechod na stupeň čtyři je sice možný, ale nikoliv jistý.
A jedna věc je, o čem se mluví, a druhá věc je, co je ve skutečnosti schváleno a co se objeví v nařízení vlády. Přece si novináři nemyslí, že ředitelé škol se mají řídit jejich spekulacemi? Ředitelé se prostě připravovat nemohli, nikde není jisté, že se tabulka ještě nezmění a že nástup do školy bude vypadat ještě nějak jinak. A o nějakém stejném režimu, ve kterém školy fungovaly na začátku školního roku nemůže být vůbec řeč. Copak se na začátku roku někdo ve školách střídal? Střídačka jela dva dny ve druhém říjnovém týdnu i s deváťáky, kteří se nyní střídat nemají, někteří ředitelé tehdy kvůli distanční výuce některých tříd v podstatě úplně zbytečně upravovali rozvrh. Myslím si, že toto poučení z krizového vývoje v nich muselo zůstat, a že mnozí pochopili, že práce kvapná je houby platná.

Takže, vážení novináři, ne, ne a ne, pokud se v pondělí skutečně přejde na čtverku, ale školy nastoupí až 30.11., aby se vše mohlo na střídačku řádně připravit, protože takto se pojede pravděpodobně delší dobu (nedělejme si iluze, že přechod na stupeň dva bude nějak snadný), bude se jednat o velmi rozumné rozhodnutí. Bohužel by to bylo jedno z mála rozumných rozhodnutí Plagy za jeho ministerského působení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.