První rozhovor s ministrem Blatným: Nechci, aby se učitelům a dětem každý den říkalo něco jiného.

pátek 30. října 2020 ·

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v prvním, exkluzivním rozhovoru pro Právo krátce po svém uvedení do úřadu řekl, že zpřísňování opatření se nebrání, musí být ale podloženo daty. Termín otevření škol zatím slibovat nechce. 


Jan Blatný (fnbrno.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Neobáváte se, že jen několik dní po vašem nástupu do funkce začnou kolabovat nemocnice, a to jak kapacitně, tak personálně? 

Z dat, která jsem zatím měl možnost vidět, se zdá, že k přetečení lůžkových kapacit nedojde. Jako riziko vidím problém s kapacitami personálními, v tom se rozhodně shodnu i s panem prezidentem ČLK Milanem Kubkem. Zatím se zdá, že i když je to téměř na hraně a i když je zdravotnický personál velmi vytížený a často i přetížený, tak není doba malovat čerta na zeď. 

Může se to ale změnit, proto také chci, abychom všechna naše rozhodnutí stavěli na údajích. A tyto údaje, které zohledňují volné kapacity nejen lůžkové, ale i personální, jsou každý den k dispozici. 

Velkým tématem je návrat dětí do škol, zvláště prvních stupňů. Zprvu se vyhlásilo, že se třídy znovu otevřou začátkem listopadu, a to bez ohledu na vývoj pandemie. Pak se ale ukázalo, že na to vláda nemá jednotný názor. Jak to vidíte vy? Mluvil jste už o tom s ministrem školství Robertem Plagou? 

Před svým jmenováním jsem nehovořil ani s médii, ani s ostatními ministry. Je to ale jeden z klíčových lidí, se kterými bych chtěl svoje kroky koordinovat. Obecně si myslím, že nebylo nejšťastnější říct, že určitě někdo půjde 2. listopadu do škol, byť to asi bylo dobře míněno. Tuto jistotu neměl nikdo ani v době, kdy se to vyhlašovalo. Bylo to přání, které bychom všichni rádi naplnili. 

Já bych se tomu chtěl vyhnout, takže když na mě teď někdo bude tlačit, abych řekl, kdy to bude, tak bych poprosil, abychom byli ještě chvíli zdrženliví. Právě proto, aby vyhlášení, které vydáme společně s ministrem školství, bylo takové, kterému budou lidé věřit. Nechci, aby se učitelům a dětem každý den říkalo něco jiného.


Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. října 2020 v 23:48  

Zas tak někoho odsuzovat formou haló efektu asi není moc vhodné. Počkejme si nějaký ten týden. Oni jako kašpárci vypadají všichni, vláda i opozice.

mirek vaněk řekl(a)...
31. října 2020 v 9:54  

Že si sám neodpustí podávat nepřesné informace. Pokud nemá podřízené, kteří mu dodají relevantní informace, pak je to špatné. Pokud to dělá z vědomím, pak je to ještě horší.
V každém případě je prohlášení o zpomalování epidemie na vodě a v rozporu s daty na
https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19

Z grafů čiší dosažení horní hranice kapacit testování(asi ubývá zdravých zdravotníků nebo se úmyslně testuje méně). Pokles nakažených je způsoben poklesem testů. Poměr nakažených k počtu testů roste.
Možná ne tak prudce exponenciálně, jak se čekalo, ale stále roste. Problém není vyřešen a rozvolňování je předčasné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.