Radnice jde proti ministerstvu. Vyzvala školu, ať učí děti bez roušek

pátek 25. září 2020 ·

Žáci na druhém stupni základní školy v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku nemusí mít při výuce nasazené roušky. Nerespektovat nařízení ministerstva zdravotnictví z minulého týdne doporučila ředitelce rada města. Hygienici jsou z postupu radnice nešťastní, obávají se laviny podobných případů. Informuje iDNES. 


Martin Kamarád(pribyslav.cz)
Ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření vydalo 17. září. Ukládá v něm základním školám za povinnost zajistit, aby děti na druhém stupni měly nasazenou roušku během celé výuky. Tedy nejen ve společných prostorách školy a o přestávkách, ale i při vyučovacích hodinách ve třídách. 

Rada města v Přibyslavi na toto opatření reagovala svoláním mimořádného jednání. Na něm se pětice radních jednomyslně shodla na zcela jiném stanovisku. Ředitelce školy doporučila, aby toto opatření ministerstva zdravotnictví neaplikovala. Při vyučovacích hodinách ve své třídě tak děti roušku nasazenou mít nemusí. 

„Toto konkrétní opatření ministerstva zdravotnictví je nerealizovatelné bez možných dopadů na zdraví dětí, je i nepřiměřené a právně nevymahatelné,“ vysvětluje přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS), o co se rozhodnutí rady města opírá. 



Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Pepa řekl(a)...
25. září 2020 v 17:32  

Fajn. Ještě by mohla nějaké doporučení vyplodit Rada rodičů, pak by mohl opatření ředitele třeba změnit jeho zástupce. A nezapoměňme na třídního učitele a jeho stanovisko. Když už do toho kecají všichni, tak všichni! Jejda - málem jsem zapomněl na stanovisko závodního lékaře, odboru školství, odborové organizace a žákovské samosprávy.

MM řekl(a)...
25. září 2020 v 18:41  

Hrdinská radnice nic nenařídila, pouze vydala 'doporučení'. Tím se přece ředitelka nemusí řídit, zvláště je-li v rozporu se zákonem, že? Páni radní jsou z obliga.
Až se objeví první nemocný, kvůli nenošení roušek půjde do karantény celá škola a možná dokonce začnou padat trestní oznámení, odnese to hádejte kdo?
Odporné!

Anonymní řekl(a)...
25. září 2020 v 19:49  

Unknown

Trestní oznámení skutečně hrozí. Takový vážný průběh nemoci s následkem smrti a prokazatelnou nákazou ve škole (žák chodí pouze do školy a je doma, nikde netrajdá). Taková situace k tomu přímo nahrává. Odnese to samozřejmě paní ředitelka, nikdo jiný. Mnozí můžou jako náhradu požadovat řádově miliony.
Jinak rada města může taky "DOPORUČIT" nenošení ochranných roušek při operacích na chirurgii, onkologii,...Jsou to vskutku "pozoruhodné mozkové pochody" některých zvolených zástupců města.

rváčkazvesela řekl(a)...
29. září 2020 v 20:57  

Jsme prostě "stateční" ...
S námi konal pohovory pan ředitel loni na počátku května bez roušky ve vnitřním prostoru. Dostavit jsem se musela. A "nezábavnější" bylo, že jsem se dozvěděla to, co už dávno sdělil písemně. Je to prostě chlapák, kterém se "nedá nic odmítnout".
Posléze jsem byla i plísněna, když jsem chtěla komunikovat s vedením jen telefonicky. Musela jsem se dostavit na "kobereček" pěkně naživo - a bez roušky. Tedy já ji měla....
Je mi přes šedesát.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.