Plaga: Platy učitelů by se měly zvýšit o 9%

středa 19. srpna 2020 ·

Ministr školství Robert Plaga (ANO) bude na příští rok požadovat meziroční navýšení rozpočtu na platy ve školství o 12,5 miliardy korun. Platy učitelů by podle něj měly od ledna narůst o devět procent, jak se již loni dohodl s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Výdělky nepedagogů by se měly zvýšit o sedm procent. Zvednout by se měl také rozpočet vysokých škol. Plaga to řekl v rozhovoru s ČTK.




Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Ivo řekl(a)...
19. srpna 2020 v 13:31  

...by "se" o 7 %, by "se" o 9 %???

...se základním vzdělání na dílně v Kolíně nástupní plat 35 tis. brutto,
...po 4 letech SŠ a pěti letech VŠ - UČITEL NÁSTUPNÍ PLAT 30. TIS. BRUTTO

https://www.profesia.cz/prace/quanta-human-resources-cz/O3911641?rid=7a58647865ddcd01&run=sa&similar=3&utm_campaign=10007&utm_content=call-to-action-similar-offers&utm_medium=mail&utm_source=10007&utm_term=2020-08-19

...k tomu není co říci...

Unknown řekl(a)...
19. srpna 2020 v 16:04  

Ivo já znám spoustu lidí, kteří berou 15 tisíc čistého a žijou. Oproti nim jsou učitelé boháči. Tito lidé mnohdy pracují 12 hodinové směny, ve dne v noci. Jsou učitelé, kteří přijdou do práce v 8 a ve 12 už ve škole nejsou + mají hodně volných dní (pozdimní, vánoční, jarní, letní prázdniny), v jiných zaměstnáních se maká v sobotu i ve svátek. Zas tak špatně na tom učitele nejsou. Navíc v systému chybí eltiní studenti budoucí kvalitní učitelé, realitou je, že na učitele dnes chodí studenti, kteří se nedostanou na školy první či druhé volby. Myslím si, že elitní studenty oddrazuje spíše zkostnatěly system skol(kreativita neni prilis vitana, stale pretrvava naplnovani doktrin z 80.let) nez nizsi platy. Ve skolach chybi podpurne profese, vcera rekl Cerny v televizi, ze ucitele jsou vnimani jako policajti (dozory, výslechy, řešení problémů). Plaga rekl, ze na tom pracuji, aby ucitele nebyli administrativni pracovnici, ci pracovnici call-center, manazeri trid, pedagogove najednou, to nelze delat kvalitne najednou. Naroky na kvalitnihou ucitele prevysuji aktualni moznosti studentu ped. fakult.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2020 v 17:30  

"15 tisíc čistého a žijou" - přežívají. Je to svým způsobem demagogické srovnávat práci učitele a práci zaměstnance technických služeb při pouliční práci.

Do školy nastupují kantoři obvykle v 7:30 hod., při dohledech 7:15 hod. Jinak je nástup do práce řešen ve školním řádu. Ještě jsem neslyšel a neviděl, že by učitelé nastupovali v 8:00 hod. Z práce se běžně odchází v 15:30 a to si většina češtinářů, jazykářů a matikářů vleče stohy práce domů.

Učitel není jen učitel a vychovatel. Vskutku je ještě policajt, soudce, pokladník třídy, drží dohledy, spolupracuje s PČR, OSPOD, rodiči, řeší spory mezi žáky, tvoří a neustále předělává ŠVP, připravuje práci asistentům, připravuje se na hodiny, vede kroužky, je to klíčník třídy,

Unknown "XZY" - Vy nejste učitel, usvědčuje Vás použití slova - DOZORY. Toto slovo se ve školství naposledy oficiálně používalo před 15 lety.

Ivo řekl(a)...
19. srpna 2020 v 18:07  

To mě zase připadá, že ty vaše argumenty "chodí na 7:00", "chodí na 7:30" jsou typickými argumenty čecháčků...
V mé první reakci jsem chtěl říci, že práce kantora v ČR je ohodnocená jako práce NEKVALIFIUKOVANÉHO se základním vzděláním. Nebudu tady brát rozdíly mezi 15 tisíci nebo 30 tisíci brutto, protože to je k smíchu.
JAK CHCETE DOSTAT ELITNÍ STUDENTY NA OBOR UČITELSTVÍ, KDYŽ MAJÍ PERSPEKTIVU PLATU DOBŘE PLACENÉHO OPERÁTORA NA LICE VE VÝROBNÍM ZÁVODĚ???! BY SE MĚLO O 7% BY SE MĚLO O 9% JE K SMÍCHU, PROTOŽE BY SE MĚLO O 9% DOSTANE LEŠTIČ KLIK A KAMARÁD...
POŘÁD STEJNÁ PÍSNIČKA -SLIBY SLIBY SLIBY, MEZITÍM UTEČE TŘETINA DŮCHODCŮ KVŮLI COVIDU, TO BUDE NĚCO TEDY.

Anonymní řekl(a)...
19. srpna 2020 v 20:17  

Milý Ivo, doufám, že Vaše reakce byla na kolegu Unknown XZY. My opravdu, jako většina kolegů, nastupujeme mezi 7:00-7:30. A nedělejte si iluze, těch 9% to nebude. To je jen nástřel. Vidím to tak na polovic a ještě k tomu většina do nadtarifu. Jinak to začíná být uzavřený kruh. Pokud Vás ještě práce ve škole trochu baví, tak neutíkejte. Ono totiž nemáte kam. Od října prudce naroste nezaměstnanost. V ekonomických kruzích se mluví o 500 000 nadbytečných pracovnících. Ona nám totiž koronavir krize přerostla v docela brutální krizi ekonomickou.

Petr Portwyn řekl(a)...
19. srpna 2020 v 21:38  

Nevím, jak oficiálně, ale slovo "Dozory" u nás normálně visí ve sborovně na nástěnce u tabulky, kde se píše, kdo kde kdy dělá drába.

"Kreativita není vítána" - tomu nerozumím. JAKÁ kreativita? Chodit do školy s modrým čírem není kreativita, zdravit se s dětmi "čau woe" taky není kreativita... Do výukových metod mi nikdy nikdo nekecal (jsem na třetí škole), a když jsem vymyslel něco nového, nikdo mi to nezakazoval.
"Doktríny 80. let" - taky nevím, co si pod tím mám představit.

K těm platům: JAK KDE.
Někde je 30 tisíc mizerný plat, někde mají tolik jen učitelé a policajti. Samozřejmě vlastníci firem mají víc, o tm žádná. Ale mezi zaměstnanci hodně záleží na lokalitě. Věřím, že zrovna v Kolíně platy ve firmách špatné nejsou.

Silvie A. řekl(a)...
20. srpna 2020 v 9:08  

Dozory, "kreativita" - souhlas s panem Portwynem.

Pro mne je kreativita sprosté slovo, ale nedovedu si představit ředitele, který nadšeně nepodporuje, když učitel vymýšlí a implementuje něco fungujícího.

IMO je hlavní a v podstatě jediný zádrhel v platech. Pokud by učitelka brala ministerský plat, ředitel by byl první, kdo by si HODNĚ rozmyslel, zda ji bude buzerovat dozorama, nebo zda ji nechá dělat (a připravovat se na) její vysoce kvalifikovanou práci.

Petr Portwyn řekl(a)...
20. srpna 2020 v 10:22  

Pro mne je kreativita sprosté slovo
Ono se slovo "kreativita" s oblibou používá ve chvíli, kdy se někdo neumí chovat a nechce se mu dělat... takže se prohlásí, že je kreativní.

Taková "kreativita" se projevuje téměř výhradně destrukcí. Pak se nelze divit, že pro mnohé učitele je to opravdu sprosté slovo.

Anonymní řekl(a)...
21. srpna 2020 v 0:20  

V podstatě stačí, aby pár hékalů na sociálních sítích napsalo, že učitelům se přidávat nemá
a předseda vlády poslechne "vůli lidu" a splní jejich požadavky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.