České školy mají rekordní zájem o projekty mezinárodní spolupráce

sobota 9. května 2020 ·

České školy a další organizace mají obrovský zájem realizovat mezinárodní projekty v evropských vzdělávacích programech Erasmus+ a Evropský sbor solidarity – navzdory pandemii Covid-19. V letošním roce zaznamenal Dům zahraniční spolupráce, který oba tyto programy v České republice administruje, rekordní nárůst žádostí především v oblasti projektů strategických partnerství. Jde o dlouhodobou (až tříletou) formu spolupráce, jejímž cílem je výměna zkušeností, zavádění inovativních postupů a zvyšování kvality vzdělávacího procesu.




 „V posledních dvou letech jsme realizovali několik šetření, abychom zjistili, jaký dopad mezinárodní programy na účastníky projektů mají. Zároveň jsme zlepšili systém poskytování informací a konzultací institucím, které mohou o finanční podporu v programech Erasmus+ a Evropský sbor solidarity žádat,“ sdělila Lenka Henebergová, vedoucí sekce mládeže a školního a odborného vzdělávání v DZS. „Z praxe víme, že zásadním motivačním faktorem vždy byla a nadále zůstává úžasná proměna účastníků zahraničních studijních pobytů nebo stáží. Kdo tuto proměnu na svých studentech nebo kolezích viděl, navždy kouzlu mezinárodních programů propadl.“

V oblasti vysokoškolského vzdělávání došlo v letošním roce k 95% nárůstu žádostí u projektů strategických partnerství. Celkově je požadována finanční podpora v objemu 11,3 milionů eur, což je o 146 procent více než v minulém roce. V minulosti byly podpořeny projekty z oblasti medicíny, astronomie, životního prostředí nebo sportu. Jedním z úspěšných žadatelů bylo například Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity, které se věnuje studentům se specifickými nároky.

K výraznému nárůstu v počtu žádostí došlo i v sektoru vzdělávání dospělých, a to o téměř 79 %. Spektrum žádajících organizací je velmi široké, přičemž čtvrtina se letos přihlásila vůbec poprvé. V minulosti grant získala muzea, knihovny, organizace zaměřené na podporu rodičů samoživitelů, seniorů nebo migrantů. Mezi oceněné realizátory minulých let patří projekt organizace Mezi námi, o.p.s. zaměřený na mezigenerační dialog.

Rekordní (až 230%) navýšení počtu žádostí na projekty strategických partnerství zaznamenal i sektor školního vzdělávání. Tyto projekty cílí mimo jiné na sdílení zkušeností, řešení aktuálních problémů sektoru školního vzdělávání nebo vyvíjení nových metodik. Zapojit se do nich mohou školy a zřizovatelé škol, pedagogické fakulty, pedagogicko-psychologické poradny, školní inspekce a další organizace navázané na školní vzdělávání. Z grantu mohou získat podporu i na krátkodobá školení nebo pracovní stáže. Příkladem úspěšného výstupu projektu je online portál pro výuku matematiky, který vytvořila Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.

V odborném vzdělávání a přípravě vzrostl zájem o výjezdy pracovníků škol do zahraničí o 30 %. Zatímco mezi žáky odborných škol jsou zahraniční stáže dlouhodobě velmi populární, velmi důležitý je však i rostoucí trend ve vysílání zaměstnanců odborných škol, jejichž zahraniční zkušenost napomáhá celkovému rozvoji organizace a zkvalitňování výuky. Vycestovat mohou například na výukové nebo školicí pobyty či stínování do partnerských škol a firem. Úspěšným příkladem je projekt Vyšší odborné školy ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademie, Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy v Mostu, která během dvou let vyslala do Francie, Německa či na Island celkem 28 pracovníků školy.

V letošním roce se také výrazně zvýšil zájem mladých lidí o realizaci solidárních projektů s podporou programu Evropský sbor solidarity. Počet žádostí se zvýšil o 82 procent. Tyto projekty jsou určené pro lidi ve věku 18-30 let, kteří chtějí pomáhat s řešením společenských problémů. Příkladem je studentský projekt „Nestůjte a pomozte“, v rámci kterého pomáhali studenti zdravotnické školy lidem zbavit se strachu při poskytování pomoci v nepříjemných situacích, jako jsou dopravní nehody, náhlé zdravotní problémy nebo zranění doma či při sportu. Další příklady oceněných projektů za loňský rok lze najít v publikaci Ceny DZS.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.