Známky si ponechá jen menší část škol. Místo vysvědčení bude slovní hodnocení

pátek 17. dubna 2020 ·

Školy k hodnocení dětí při výuce z domovů přistupují různě. Některé známkují, jiné jen opravují úkoly. Každého tak napadne otázka – jak bude vypadat vysvědčení? MF DNES udělala průzkum mezi řediteli třiceti základních škol po celé republice. Více než polovina z nich si neumí představit, že by učitelé každému dítěti na konci roku sestavili vysvědčení. Toto pololetí by tak zakončili slovním hodnocením, nikoli jedničkami až pětkami.



„Známkování v tuto chvíli nepoužíváme. Hodnotíme děti zpětnou vazbou. Jak to bude na konci školního roku, to nevím. Podle mě by se toto pololetí vůbec nemělo hodnotit známkami a děti by neměly dostat klasické vysvědčení,“ myslí si ředitel ZŠ Český Brod Jiří Slavík.

Podobně to vidí třeba na Základní škole V Rybníčkách v Praze 10, na Základní škole Kamínky v Brně či ve Svitavách na ulici T. G. Masaryka. „Za mě je dobrá slovenská cesta. S vysvědčením pracují, ale bude v něm místo známek slovní hodnocení s prvky formativního hodnocení,“ říká ředitel poslední zmiňované školy Jiří Sehnal.

Přestože z ankety MF DNES vyplynulo, že větší část ředitelů slovní vysvědčení přímo požaduje, případně si je umí lépe představit než to klasické, najdou se i školy, jejichž vedení by chtělo žákům výsledné známky udělit. „Určitě žákům chceme dát vysvědčení, aby dostali zpětnou vazbu za to úsilí, které při domácí výuce vyvíjeli. Známky se budou tvořit z šesti týdnů ze začátku prvního pololetí a jako reflexe úkolů zpracovaných doma,“ popisuje Alena Řeháková ze ZŠ Hodonín. Klasifikovat chce jen klíčové předměty. Výchovy by úplně vynechala.


Celý text naleznete v MF DNES

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
17. dubna 2020 v 16:31  

Mohl by, prosím, někdo některým vysvětlit, že rozhodně bude na vysvědčení lépe vypadat trojka nebo i čtverka, kterou dané dítě mělo z matiky už od šesté třídy, než když tam napíšu, že po dobu domácí výuky na nic ani nehráblo a domácí výuku ignorovalo?

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. dubna 2020 v 22:07  

Pytlikům velmi vyhovuje slovní hodnocení
výborně, chvalitebně, dobře, dostatečně, nedostatečně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.