Půlka školek je zavřených

pátek 20. března 2020 ·

Hlavním důvodem, proč školky zůstávají otevřené, je fakt, že do mateřinek chodí děti, které nemohou zůstat doma bez dozoru. „Pro resort zdravotnictví je důležité, aby byly školky otevřené zejména kvůli zdravotníkům, kteří chodí do práce a potřebují mít hlídání pro své děti,“ řekla Lidovým novinám mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová. Ředitelé ale postupně sami školky zavírají. Důvod je prostý – bojí se šíření nákazy, a navíc o hlídání dětí ani není pořádně zájem. Podle spolku Pedagogická komora je v současné době uzavřena polovina mateřinek v Česku. Přičemž jejich celkový počet je kolem 5500.



Aneta Lednová (msmt.cz)
„O přerušení provozu mateřské školy rozhoduje její ředitel po dohodě se zřizovatelem,“ řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. V případě státní školky je zřizovatelem město, obec či městská část. Ředitel tak své rozhodnutí konzultuje třeba se starostou obce... Zavřena je většina mateřinek v hlavním městě, které hlásí největší počet nakažených v Česku. Školky se zavírají i v jiných krajích, třeba v Karlovarském či Středočeském…

V Liberci funguje pouze jedna školka, a to výhradně pro děti policistů, záchranářů, lékařů či pracovníků sociálních služeb. Zdravotníci v této mimořádné situaci do práce musí, a tak stát začal podobných školských zařízení zřizovat více. Jsou určena pro děti od tří do deseti let a přivést potomky mohou jen rodiče, kteří pracují v integrovaném záchranném systému.


Celý text naleznete v Lidových novinách

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
20. března 2020 v 12:42  

Aktuální informace k mateřským školám na webu MŠMT:

http://www.msmt.cz/faq-nejcastejsi-dotazy-k-aktualnim-opatrenim-ke-koronaviru

- Provoz MŠ vláda nezakázala. MŠMT doporučuje provoz přerušit nebo omezit. Vždy záleží na rozhodnutí ředitele/ky po projednání se zřizovatelem, přičemž rozhodující slovo má ředitel/ka. Pokud mateřská škola zruší výuku, rodič dítěte má nárok na ošetřovné – bližší informace podá MPSV a Česká správa sociálního zabezpečení, viz https://www.cssz.cz/. Formulář na ošetřovné potvrzuje školka, je možné i elektronicky.

- Pokud je MŠ v provozu, tak se na ni neuplatňuje žádné omezení 15 dětí (toto pravidlo bylo zmíněno v kontextu určování institucí k hlídání dětí ve věku 3-10 let vybraných potřebných profesí).

-Zřízení dětské/hlídací skupiny ve firmě/neziskovou organizací je podle názoru MŠMT možné. Musí být dodržovány zásady hygieny.

- Nošení roušky nebo jiného krytí úst a nosu (šála, šátek, atd.) je povinné i na pracovišti a týká se například i dětí v mateřské škole. V rámci možností by děti měly mít roušky při všech činnostech. Je vhodné, aby rodiče vybavili své dítě dostatečným množstvím roušek, šátků, látkových tunelů atd.

- Zákaz osobní přítomnosti dětí a žáků ve školách se na ně nevztahuje. Vztahuje se na ně silné doporučení vlády využívat home office. Ředitel školy jim přiděluje práci (například příprava distančního vzdělávání atd.). Ředitel také může pedagogovi určit samostudium. Pokud pedagogickému nebo nepedagogickému pracovníkovi práci nepřidělí, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele, a v tom případě dostává zaměstnanec 100 % platu. Je zakázáno dělat ve školách konzultace pro žáky.

- Žáci nemají nárok na školní stravování. Školní jídelny mohou dál fungovat a připravovat jídlo pro zaměstnance školy, kteří mohou dál jídelnu navštěvovat. V případě ostatních strávníků – veřejnosti - pro ně může jídelna připravovat jídlo, ale musí jim je vydat "přes okénko", nemohou si je zkonzumovat v jídelně. Žáci mohou být v tomto případě také veřejnost; cena stravování není regulována a určí ji ředitel příslušného zařízení. Přítomnost pracovníků na pracovišti je nezbytné co nejvíce omezit pro zajištění nezbytného rozsahu činností, např. pokud školské zařízení poskytuje školské služby školního stravování rovněž pro MŠ nebo pro naplnění usnesení vlády ze dne 15. března č. 219, na základě kterého hejtmani mohou určit školu nebo školské zařízení pro zajištění péče o děti vybraných profesí (policie, zdravotní služby atd.).

Zajištění péče o děti zaměstnanců ve zdravotnictví a v jiných důležitých povoláních

- Hejtman kraje (primátor HMP) určí školy a školská zařízení (tj. ne nutně MŠ), která v místech potřeby budou vykonávat péči o děti ve skupinkách 15 dětí ve věku 3-10 let zaměstnanců: bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb a orgánů ochrany veřejného zdraví, příslušníci ozbrojených sil a dále zaměstnanci určené školy nebo školského zařízení

- Kraj (Praha) se spojí se zaměstnavateli, určí školy, určí děti a časový rozsah, informuje školy, zřizovatele a MŠMT . Při nedostatku zaměstnanců možné určit další školy, resp. zaměstnance jiných škol k výkonu práce v první školy. Škola je povinna vzdělávat (pečovat), zajišťovat dohled, stravování, evidenci. Skupinky max. 15 dětí, úplata ani za stravování se nehradí, učitelé mají standardní rozsah přímé pedagogické činnosti.

- Seznam kraji určených škol pro péči o děti členů IZS naleznete ve formátu Excel ZDE.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.