Podvádějte, radí studentům výrobce skrytých sluchátek. Školy se nemohou bránit

neděle 1. března 2020 ·

„Studuješ? Opisuj testy a zvládni zkoušky chytře,“ láká firma nabízející „neviditelná“ sluchátka. Cílí především na studenty, které nabádá k podvádění u zkoušek. Podle právníků je taková reklama v souladu se zákonem, není však etická a porušuje reklamní kodex. Vysoké školy podvodné jednání často neodhalí, ale pokud se na to u zkoušky přijde, hrozí studentům vyhazov. Informuje iDNES.



Jak to celé funguje? „Neviditelné sluchátko“ si zavedete do ucha. Okolo krku máte přijímač vysílající frekvence, které sluchátko převede na zvuk. Do rukávu si schováte mikrofon, jímž přijímáte hovory. Dále musíte mít telefon, kterým se přes bluetooth připojíte k přijímači. Poté vám někdo zavolá a může diktovat správné odpovědi. Ceny zařízení začínají na internetu od tisícikoruny až k mnohonásobně vyšším částkám, ty nejlepší se pak prodávají i za téměř 30 tisíc.

Mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová uvedla, že se univerzita s ničím takovým zatím nesetkala, ale škola to nemůže vyloučit. „Technologie jdou dopředu. Snažíme se, aby u nás testy byly objektivní. V našem případě jsou znalosti ověřovány jinými způsoby, než je ten ústní,“ sdělila pro iDNES.cz s tím, že se podvádění snaží minimalizovat písemnými zkouškami.

„Bohužel tento druh neetického a nemorálního jednání se občas na fakultách vyskytne, a to nejen při studiu, ale i při přijímacím řízení. Snažíme se mu samozřejmě bránit. Konkrétní opatření jsou zaváděna na konkrétních fakultách podle jejich potřeb a možností,“ objasnil pro redakci mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Pokud by byl student při podvodu přistižen, byl by přestupek řešen v souladu s disciplinárním řádem školy.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.