Rodiče nic neodpustí. Často se bojíme s dětmi ven, přiznávají učitelé

středa 4. prosince 2019 ·

„Každoročně nám paní, která nás školí v Bezpečnosti a ochraně zdraví při práci klade na srdce, abychom s dětmi nikam nejezdili, že od toho mají rodiče. Strach ostatních vnímám jako opodstatněný, ale já ho nepociťuji. Mám oporu nejen v paní ředitelce, ale i rodičích, kteří často vyrážejí s námi. Myslím si, že čím více času s dětmi strávíme venku, tím lépe,“ popisuje v reportáži iDNES Tereza Bočanová z Gymnázia Thomase Manna v Praze, která s dětmi jezdí na výlety několikrát do roka.



Na jedné škole se tedy jezdí na vícedenní výlety i několikrát do roka, jinde jen na exkurze a v další zase děti nevyráží nikam. Na datech České školní inspekce je vidět, jak to dopadne, když se mezi sebou propojí přístup rodičů a učitelů. Či spíše nepropojí. Řada kantorů se podle ústředního inspektora Tomáše Zatloukala během hospitace školy obrací na inspektory s tím, že se bojí s dětmi podniknout něco náročnějšího.

„Vidět to můžeme například na míře cyklovýletů. Ty byly součástí šetření o dopravní výchově na školách. Na prvním stupni základních škol s dětmi na kolech vyrazí něco málo přes 10 procent učitelů, na druhém lehce ke 30 procentům. To je nejen v rámci dopravní výchovy málo,“ říká Zatloukal.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
4. prosince 2019 v 9:34  

Ono je něco jiného třída gymnazistů a třída autistů.
Před lety bylo období, kdy výlet bylo zakázané slovo a jezdilo se maximálně na exkurzi na jeden výjimečně 2 dny. Teď zas, protože to inspekce zjišťuje, je třeba exkurze pořádat. Jenže učitelé přicházeli o nadúvazkové hodiny tedy o peníze, tak málokdo jezdí. Navíc to papírování. Někdo to bere z nadhledem, ale...
Je to individuální a záleží také na třídě. S některou třídou by jel jen sebevrah.
Spolupráce s rodiči s tím má co dělat až na jemné úrovni dolaďování, někde by muselo dojít k výměně rodičů podstatné části třídy.
No a když se něco stane, ani svatý ředitel kantora nezachrání. A to může mít podepsaných desítky papírů. Rozhodne soud. A je tam nějaká jistota?

rváčkazvesela řekl(a)...
5. prosince 2019 v 16:42  

Zodpovědnost za děti během výjezdů je kapitola sama pro sebe. JENŽE JE V NAŠÍ KRAJINĚ OBVYKLÉ, že si učitelka málem rve žíly, jen aby zajistila poupátkům několik dnů mimo rodičovskou péči. Proč to ty učitelky dělají, když je to značné a hlavně zbytečné riziko? Bůh ví....ony jsou to asi moc hodné holky.Tak mají, co chtějí. Odstrašující případy nestačí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.