Tisková zpráva: Asociace ředitelů základních škol stávku vyhlášenou ČMOS PŠ na středu 6.11. 2019 nepodporuje

sobota 2. listopadu 2019 ·

Asociace ředitelů základních škol stávku vyhlášenou ČMOS PŠ na středu 6.11. 2019 nepodporuje. Deklarovaným požadavkem stávky není zvýšení platů učitelů, ale přesun části finančních prostředků určených na platy učitelů z nenárokových složek do složky tarifní. Cíl stávky tedy chápeme jako snahu o omezení pravomocí ředitelů v oblasti odměňování pracovníků.



AŘZŠ dlouhodobě prosazuje navýšení nenárokových složek platů pedagogických pracovníků, neboť to je jeden z motivačních a hodnotících nástrojů kvality pedagogické práce. Deklarované cíle stávky jsou tedy v rozporu s cíli asociace. AŘZŠ konstatuje, že navýšení platů pedagogických pracovníků od 1.1. 2020 o 10% je nedostatečné vzhledem k náročnosti práce vysokoškolsky vzdělaných učitelů a vzhledem k průměrné mzdě v profesích podobně náročných na práci a vzdělání. Za dostatečné považujeme navýšení platů o 15%.


PaedDr. Michal Černý - prezident AŘZŠ
Ing. Jaroslav Jirásko, MBA - viceprezident AŘZŠ

9 komentářů:

BP řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 17:28  

Má cenu se bavit o nějakých odměnách ve formě nadtarifních složek, když základ jak tak ubohý, že se mladým lidem do školství vůbec nechce a nebo to i zkusí, ale otrávení po krátkém čase stejně utečou?

A co ti odborníci z praxe, kteří by museli ze svých lepších platů v jiných profesích hodně slevit za cenu uspokojení z práce. Učitel není povolání, nýbrž POSLÁNÍ.

Pokud se nejprve nenapraví základna v odměňování, tak je směšné řešit nějakou nadstavbu.

Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 17:38  

Takže Asociace ředitelů ZŠ plánuje vyhlásit stávku s požadavkem navýšení platů pedagogů o 15 %?

Ivo řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 17:47  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ivo řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 17:48  

Klid, prosím!
ONO BUDE ÚPLNĚ STAČIT, KDYŽ BĚHEM 5-TI LET ODEJDE 50 % DŮCHODCŮ, CO DRŽÍ ŠKOLSTVÍ JEŠTĚ NAD HLADINOU.
PAN MINISTR ZŘEJMĚ HŘEŠÍ NA PŘICHÁZEJÍCÍ KRIZI, KTERÁ VYŘEŠÍ PROBLÉM NEDOSTATKU UČITELŮ (I ZA NÍZKÝ PAT 30 TIS. BRUTTO). JENŽE TA KRIZE NEBUDE DOKEKONEČNA...

Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 20:42  

Lékaři dokázali být jednotní. A podpořily je i organizace pacientů. Škoda, že ve školství se to nedaří kvůli podobným obskurním organizacím s minimem členů, ale za to velkým prostorem v médiích...

rváčkazvesela řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 20:49  

Mě by zase zajímalo, -li mají i lékaři "osobní", jestli je potřebují ředitelé mnemocnic též blahosklonně HODNOTIT. Asi nejsem zorientovaná ale sliby se plní aspoň o vánocích ...tak snad těch 15%? Pane ministře, ježíšku, prosíme...takto to chcete?

Radek Sárközi řekl(a)...
2. listopadu 2019 v 21:57  

Myslel jsem si, že CZESHA, jejímž členem Asociace ředitelů ZŠ je, stávku podporuje...

Tajný Učitel řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 17:48  

"AŘZŠ dlouhodobě prosazuje navýšení nenárokových složek platů pedagogických pracovníků, neboť to je jeden z motivačních a hodnotících nástrojů kvality pedagogické práce."

Ředitelé potřebují tu učitelskou servilitu nějak odměnit. ZÁKLAD je důležitý, o nenárokové složce se bavte teprve až bude základ vyřešen. Nenároková složka nemůže tvořit předmět jednání o platech učitelů. To je úplně mimo, to je o něčem úplně jiném. To je jakoby jste šel dělat do firmy a oni vám dali 28 základ a dalších 5 možná, pokud se budete líbit šéfovi. A ani s těmi možná potenciálními 5 tisíci to nestačí.

Evidentně by se měli učitelé vymezit vůči ředitelům, neboť ředitelé jak gymnázií tak základek zde sledují své vlastní zájmy.

Lenka Pokorná řekl(a)...
3. listopadu 2019 v 20:02  

Přijde-li zájemce o práci ve škole, ať už z řad absolventů nebo z řad lidí z praxe do ředitelny, a uvidí nástupní plat 28 000 Kč, který odpovídá nástupnímu platu pokladní v Lidlu, s díky se ve dveřích otočí a prchne. Nějaký holub na střeše ve formě nadtarifů, které stejně z podstané části padnou na školní mandatorní výdaje (příplatky za vedení, specializační příplatky a třídnictví) a které se rozhodně neporcují podle kvality výuky a na které jako začínající učitelé několik let nedosáhnou, je nepřesvědčí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.