Jaroslav Mašek: Jak (ne)používat technologie – díl 6.: Čas u obrazovky

pondělí 18. listopadu 2019 ·

Kolik času strávíte před displejem svého telefonu? Kolikrát denně zvednete svůj mobilní telefon a co na něm následně děláte? A poradíte poté, na základě svých zkušeností, něco svým žákům? A bude je to vůbec zajímat?



Včera jsem měl v ruce svůj telefon celkem 44krát. Měl jsem asi „slabší“ den. Minulé úterý to bylo 82krát. Vzhledem k tomu, že jsem vstával v 6 a usínal o půlnoci (to jsou zase trochu jiné statistiky), to vychází přibližně 4,6krát za hodinu, což je častěji než jednou za 15 minut. Vím, co vás teď napadá, že jsem zcela bez diskuze na svém telefonu závislý. Naštěstí to mám pod kontrolou. Nebo si to aspoň myslím. Tuhle větu ale prý říkají všichni závislí, jak mi nedávno sdělili mí kolegové.

Podle údajů z aplikace Moment se většina lidí pohybuje mezi 46 a 69 zvednutími denně. Já se většinou blížím té spodní hranici, opravdu nevím, co jsem to úterý dělal. Nicméně jsem si v dané aplikaci včera nastavil svůj nový cíl: 41 zvednutí. Nyní je půl sedmé večer a já již pro dnešek svého cíle dosáhl. Znamená to snad, že teď telefon zahodím? To bych musel být blázen.

Použité aplikace

Ve skutečnosti vím přesně, jaké aplikace jsem v to inkriminované úterý použil a jak dlouho jsem v nich pobyl. Pomáhá mi v tom aplikace Čas u obrazovky, která je součástí iOS. Asi jediná pozitivní věc na celé té neblahé situaci je, že mezi nimi není ani jedna sociální síť. Žádný Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, TikTok, Twitch, Snapchat, Tinder, apod. Většina z nich je pracovních. Nejde tedy jen o to, kolikrát telefon vezmete, ale co na něm děláte a proč.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.