Home Credit si nás nekoupil, jejich peníze ale potřebujeme, tvrdí Karlova univerzita

středa 9. října 2019 ·

Rektor Karlovy univerzity podepsal partnerskou smlouvu s firmou Home Credit miliardáře Petra Kellnera. Univerzita si díky ní může přijít na miliony korun. Kritici partnerství s obchodníkem s úvěry považují za nešťastné a nelíbí se jim ani ujednání o tom, že univerzita nesmí poškodit dobré jméno Home Creditu. Výhrady mají hlavně experti, kteří popisují Kellnerovo podnikání v Číně. Informuje deník Aktuálně.



Podpis smlouvy, kterou se ze společnosti Home Credit stává na příští tři roky "hlavní partner Univerzity Karlovy", vzbudil v akademických kruzích rozruch. A to nejen proto, v jaké tichosti k němu došlo.

Smlouvu kritizují například členové projektu Sinopsis pod Ústavem Dálného východu Filozofické fakulty. Právě oni mají ve své práci ke Kellnerovým firmám velmi blízko, protože zkoumají jejich rozporuplné přijetí v Číně. "Home Credit a její mateřská společnost PPF nejsou jen tak ledajaký podnik. Nesou s sebou jisté kontroverze, ať už jde o jejich byznysový model doma či v cizině, nebo třeba najímání lobbistů z řad bývalých politiků, kteří pak končí jako poradci v prezidentské kanceláři a představitelé čínských firem jako CEFC nebo CITIC. Velmi zvláštní volba partnera pro Univerzitu Karlovu," hodnotí Martin Hála ze Sinopsis.

Situaci neuklidnilo ani zveřejnění plného znění smlouvy, jelikož obsahuje ujednání, které některé akademiky ještě více znejistilo. Konkrétně se ve smlouvě píše, že "se obě strany zavazují zdržet se všeho, co by mohlo poškodit dobré jméno a pověst stran nebo co by mohlo negativně ovlivnit jejich spolupráci". "To jde proti základním principům akademických svobod a kritického myšlení," uvedl k tomu Hála.

Tématem se zabývá také server iDNES.cz: 

Smlouvu kritizuje také uznávaný právník a sociolog Jiří Přibáň, který odstoupil z Čestné rady absolventů. Přibáňovi vadí především způsob a oblast, ve které Home Credit podniká. „Předmět podnikání této firmy jsou spotřebitelské úvěry, kvůli kterým se lidé dostávají do dluhových pastí,“ řekl pro iDNES.cz Jiří Přibáň.

Rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi poslal dopis, kde se pozastavuje nad důvodem tohoto partnerství. “Nevím, jaký finanční kredit tímto partnerstvím univerzita získává, ale vím, že takovým spojením ztrácí kredit morální. V dané situaci nemohu nadále působit jako člen Čestné rady absolventů, a proto se členství vzdávám,” sdílel úryvek na Twitteru.


Celý text na Aktuálně naleznete zde 
Celý text na iDNES naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
10. října 2019 v 6:56  

"nebo třeba najímání lobbistů z řad bývalých politiků, kteří pak končí jako poradci v prezidentské kanceláři a představitelé čínských firem jako CEFC nebo CITIC.

Velice zajímavé informace. A pak že tu máme spoustu aktivistů krterým leží na nezištném srdci jen blaho českého člověka bez postranních finančních úmyslů.

Pak je možno se zamyslet i nad aktivitami firem EDUIn apod., pánů Šteffl, Botlík aj. Kdo je platí? Co je skutečným cílem?

Michal Komárek řekl(a)...
10. října 2019 v 7:09  

Pane Vaňku srovnávat Home Credit a EDUin je opravdu na hraně konspirační teorie nebo totální neznalosti. A nic Vám nebrání přečíst si výroční zprávy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.