Holky milují aplikace a rády „paří“ hry, ale do IT se nehrnou. Budete moci měnit svět, láká je Dita Přikrylová z Czechitas

neděle 20. října 2019 ·

Dívky rády hrají počítačové hry, dominují mezi uživateli mobilních aplikací, ale studiu technických oborů se vyhýbají a nehrnou se ani do zaměstnání v IT. Dita Přikrylová, která sama informatiku vystudovala, se to rozhodla změnit. Před 5 lety spoluzaložila neziskovou organizaci Czechitas, která popularizuje technické vzdělávání a má za cíl změnit image IT jako mužského oboru. Rozhovor přináší magazín Rodiče vítáni.



Dita Přikrylová (twitter.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Dívky sice hrají počítačové hry a zajímají se o IT, ale nejdou tenhle obor studovat a neumějí si představit, že by se tím živily. Čím to je? 

V kariérní volbě nás ovlivňují lidé, které máme kolem sebe – rodiče, kteří nám radí, čemu se věnovat, kamarádi, které často přirozeně následujeme, ale i učitelé. Málokdo si uvědomuje, jak velký vliv na naši volbu má dobrý učitel. Já jsem třeba měla ráda matematiku a fyziku, protože jsem na ni měla skvělou učitelku. Dneska mají vliv i oblíbení influenceři na sociálních sítích. Dokud nebude „cool“ dát si do stories na Instagramu v sobotu odpoledne fotku z workshopu programování místo nakupování na fashion marketu, nemůžeme očekávat, že se holky hromadně budou hlásit na fakulty informatiky.

To byl důvod, proč vznikly Czechitas? 

Ano. Informatika, kterou jsem studovala, nabízí spoustu kreativní, dobře ohodnocené, flexibilní a neuvěřitelně zajímavé práce. Je to obor budoucnosti a taky součást mnoha jiných oborů, brzy nezbytná téměř pro každého. A to se mezi holkami málo ví. A tak jsme jim chtěli dát možnost objevit nový svět, zlomit předsudky o tom, co IT nebo ajťák je a není. Proč je vlastně podle vás důležité zvýšit počet žen v IT? Jednoslovný argument pro firmy by byl: diverzita. Jiný názor a jiný pohled na řešení věcí znamená vyšší výkonnost a inovační potenciál firem. Přístup Česka k inovacím určí to, jak budeme vypadat za dvacet let. Zároveň směrem k ženám by byl argument: budoucnost. Přece nechcete zůstat stranou, když se tvoří svět kolem nás.

Na tohle ženy lákáte? 

Chceme ženám ukazovat, že v IT je možné měnit svět. Spousta z nich má v sobě pečující složku a chce pomáhat lidem a prostřednictvím technologií můžete multiplikovat svůj dosah. Umělá inteligence dokáže predikovat diagnózu na základě osobních dat přesněji než lékař. To je to, co by holky mohlo motivovat. Že můžou pomáhat světu a zachraňovat životy.

Jak se projevuje to, že jsou vaše kurzy určené pro dívky? 

V obsahu ne. Přirovnala bych to k dámské posilovně: zacvičíte si úplně stejně, má to stejný výsledek, ale cítíte se tam líp. V místnosti plné holek se nemusíte stydět, cítíte určitou sounáležitost. Plus si myslím, že umíme ten svět IT holkám trošku přeložit do jejich jazyka.


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
20. října 2019 v 3:05  

Dívky rády hrají počítačové hry ⇒ dívky jsou vhodný materiál ke studiu informatiky. 🤦‍♂️

Petr Portwyn řekl(a)...
20. října 2019 v 15:33  

To, že někdo hraje rád počítačové hry a že používá aplikace na mobilu, má nějak souviset se studiem informatiky?
Jako že když používám mýdlo, tak bych mohl studovat chemii?

Poznámka na okraj:
Nemám k dispozici žádný výzkum, ale přijde mi, že s masovým rozšířením smartphonů klesá u dětí motivace umět zacházet s počítačem a následně i patřičné dovednosti. Aspoň tak se mi jeví děti, které k nám přicházejí ze ZŠ. Čili spíš bych čekal, že smartphony s "appkami" zájem o studium IT sníží.

RP řekl(a)...
20. října 2019 v 19:59  

Petr Portwyn: ano, na ZŠ to pozoruji tak 2-3 roky....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.