Ředitel gymnázia: Žáci bojují s čtenářskou gramotností, často nepochopí, co mají počítat

sobota 14. září 2019 ·

Nechci povinnost maturovat z matematiky odsunout, ale úplně zrušit, říká v pořadu Duel televize Seznam ministr školství Robert Plaga (ANO). Jeho oponentem je ředitel Gymnázia Ústí nad Labem Alfréd Dytrt.


„Rád bych ze zákona dostal povinnost maturovat z matematiky a ponechal volitelnost mezi matematikou a cizím jazykem. K systémové proměně výuky matematiky může dojít za osm až deset let,“ říká ministr. Teprve, až se změní způsob, jakým se matematika na českých školách učí, pak podle něj bude možné uvažovat o zavedení povinné maturity z tohoto předmětu.

Dytrt hájí učitele matematiky s tím, že zvlášť u slovníh úloh bojují žáci se špatnou čtenářskou gramotností a často nepochopí, co mají počítat. „Narážíme na čtenářskou gramotnost, to souvisí s celou výukou, ne jen s matematikou. Na školách, kde se málo čte, je problém ještě větší.“


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
14. září 2019 v 13:18  

Jejda. Tak oni matikáři potřebuji čestináre aby žáci přečetli zadání. Buďte hodní na kolegu Lippmanna.

Ivo Mádr řekl(a)...
15. září 2019 v 14:26  

Jo,jo. Ach ta čtenářská gramotnost. Pak dopadneme jako v USA - v novinách více obrázků než textu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.